Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Motoristit toivat Heinolaan toiveen koulurauhasta – "Koulu voi olla nuorelle ainoa turvapaikka"

Motoristit koulukiusaamista vastaan on vieraillut jo sadoissa kouluissa ehkäisemässä koulukiusaamista.

Koulukiusaaminen on elämän tuhlaamista. Elämän, joka on hauras ja ainutkertainen.

Ari Santaharju ei saarnaa, ja ehkä siksi liikuntasalillinen nuoria jaksaakin kuunnella hämmästyttävän hyvin.

– Teille puhuu nyt entinen koulukiusaaja – sieltä pahimmasta päästä, Santaharju paljastaa.

Santaharju on yksi niistä yli 40 motoristista, jotka saapuivat tiistaina moottoripyörillään Heinolan Lyseonmäen koululle vetoamaan nuoriin kiusaamisen lopettamiseksi.

Pahuus rikkoo ihmisen sisältäpäin. Ex-koulukiusaaja Ari Santaharju

Motoristit koulukiusaamista vastaan -yhdistyksen oli kutsunut vierailulle Heinolan nuorisovaltuusto.

Painavan asian lisäksi motoristeilla oli mukanaan ehkä vähän yllättäen taikuri Jarmo Luttinen, jonka temput näyttivät uppoavan kriittisenä tunnettuun nuorisoon.

Koulu voi olla turvapaikka

Santaharju haluaa muistuttaa nuoria siitä, että jokainen oppilas saapuu kouluun erilaisesta kodista. Toisissa kaikki on hyvin, toisissa taas asiat voivat olla niin pahasti solmussa, että koulu on ainoa paikka, jossa nuori voi kokea olevansa turvassa – ja missä hän voi saada ystäviä.

– Kotioven kiinni laittaessaan joku voi ajatella, että kunpa ei enää koskaan tarvitsisi avata tätä ovea. On helvetin väärin, jos viet koulukiusaamisella toiselta hänen ainoan turvapaikkansa.

Kouluun pitäisi jokaisen voida tulla turvallisin mielin. Kun riitoja tulee, Santaharju kehottaa selvittämään ne muualla kuin koulussa.

– Koulun pitäisi olla kuin sateenvarjo, joka suojaa kaikkia rankkasateelta.

Santaharju kertoo häpeävänsä omaa menneisyyttään koulukiusaajana. Pahimmillaan kiusaaminen oli hyvin väkivaltaista, ja uhrit valikoituivat sattumanvaraisesti.

Eräänä päivänä Santaharju kuitenkin kyllästyi itseensä.

– Löin kaveria, joka ei ollut tehnyt mitään pahaa. Pientä naarmua kädestäni vessassa pesiessäni katsoin itseäni peilistä, ja minut valtasi valtava väsymys. Kysyin itseltäni, että enkö juuri muuhun pysty.

Santaharju kertoo, että hänen kokemaansa itseinhoa on vaikea kuvailla.

– Kuin maitohappoa olisi jyllännyt sydänlihaksessa. Pahuus rikkoo ihmisen sisältäpäin. Niin se tekee myös sinulle, kiusaajakollegani, Santaharju sanoi osoittaen sanansa nuorille.

Tien päällä jo vuodesta 2013

Motoristit koulukiusaamista vastaan -yhdistyksen vapaaehtoiset ovat kiertäneet Suomen kouluja vuodesta 2013 lähtien, ja tiistaina vuorossa oli kouluvierailu numero 235.

Motoristit saapuvat kouluille aina kutsuttuina vieraina, ja tapahtumat ovatkin haluttuja. Tällä hetkellä vierailuja varataan puolen vuoden, jopa vuoden päähän.

– Tiedon puutteesta ei ole kyse. Emme siis valista, vaan pyrimme vaikuttamaan asenteisiin ja koulujen yhteisöllisyyteen, MKKV-yhdistyksen tiedottaja Marko Saarinen kertoo.

Vierailut tehdään aina samalla kaavalla: Santaharju puhuu, muut ovat tukena.

– Ala- ja yläkouluissa kerrotaan tietysti eri jutut. Yläkoululaiset kestävät jo sen, että asioista puhutaan suoraan, Saarinen näkee.

Kaikki motoristit ovat tervetulleita mukaan kouluvierailuille – hekin, jotka eivät kuulu yhdistykseen. Motoristit ovat mukana vapaaehtoisina, ja kaikki kulut maksetaan omasta taskusta.

– Palkkion saamme siitä, jos yksikin oppilas tulee kiittämään. Kerran yksi oppilas tuli halaamaan Aria ja kiittämään siitä, että nyt häntä ei enää pelota tulla kouluun, Saarinen kertoo.

Saarinen on huomannut myös työnantajat arvostavan toimintaa.

– Jotkut ovat välillä antaneet osallistujille vapaata, kun kuulevat millaiseen toimintaan he osallistuvat. Se on todella hienoa, Saarinen kiittää.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi