Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kariston koulun erikoisessa iltapäiväkerhossa saa ensikosketuksen vauhdikkaaseen lajiin

Flying Finn -kerhossa Kariston koulun eka- ja tokaluokkalaiset opiskelevat ajamisen alkeita ja liikkuvat monipuolisesti.

Elmeri Ursinius ja Venla Karvinen pääsivät aluksi testaamaan ajohaalareita. Kuva: Sami Kuusivirta

Viisitoista Kariston koulun eka- ja tokaluokkalaista tutustuu huoltajineen Pippon karting-rataan. Vauhti ei päätä huimaa, kun liikkeellä ollaan kävellen. Lahden FK-kerhon puheenjohtaja Risto Salonen kertoo vieraille radasta ja karting-harrastuksesta.

Käynnissä on Flying Finn -formulakerhon ensimmäinen päivä. Iltapäiväkerhossa suurin osa ryhmästä saa ensimmäisen kosketuksen vauhdikkaaseen lajiin, mutta tokaluokkalainen Elmeri Ursinius on jo ehtinyt mikroautoilla kurvailla.

– Muutaman kerran (Lahti Karting Centerissä). Tämä rata on isompi ja autot näyttävät erilaisilta, hän sanoo.

Kerho järjestetään ensimmäistä kertaa. Neljä viikkoa kestävään jaksoon kuuluu kahdeksan liikuntakertaa, joista puolet järjestää Lahden FK-kerho ja puolet Lahden Ahkera. Ahkeran vuoroilla painitaan ja yleisurheillaan.

– Kerhossa opetellaan ajamisen alkeita ja liikutaan monipuolisesti. Autourheilussakin hyvä fyysinen kunto on erittäin tärkeä. Mukana tässä ovat AKK:n ja seurojen lisäksi Suomen Painiliitto ja Suomen Urheiluliitto. Pilotti on tarkoitus monistaa ympäri Suomea, AKK:n nuorisopäällikkö Rosa Pietikäinen kertoo.

Ei rattiin ekalla kerralla

Kerho maksaa osallistujaa kohti 25 euroa. Lahden FK-kerho on saanut Olympiakomitealta 1 500 euroa kuluihin.

– Aika monta ihmistä tarvitaan järjestelyihin. Autot vähän kuluvat ja bensaakin palaa. AKK hoitaa vakuutukset ja muut. Meillä jää käytännön toiminnan järjestäminen, seuran puheenjohtaja Salonen sanoo.

Seuran jäsenet ohjaavat koululaisia rata-alueella. Ensimmäiselle kerralla lapset tutustuvat rataan ja tuomaritorniin sekä sovittavat pukuja ja autoja, jotta seuraavalla kerralla päästään ajamaan.

Elmeri Ursinius ei vaikuta järin pettyneeltä, vaikka ei pääsekään heti kääntämään rattia.

– Ei harmita paljon, koska tiedän, että jossain vaiheessa pääsen, mutta olisi ollut kiva ajaa.

Ryhmässä on kaksi tyttöä. Ensimmäistä luokkaa käyvä Venla Karvinen on nähnyt formuloita televisiossa ja suosikkikuskin nimi tulee nopeasti.

Valtteri Bottas.

Venla Karvinen harrastaa ratsastusta ja pianonsoittoa, mutta sanoo olevansa kiinnostunut myös kilpa-autoilusta ja yleisurheilusta.

– En oikein tiedä, mitä eniten odotan (kerholta). Täällä näyttää kivalta ja tykkään paljon juoksemisesta. Paini ei ole niin kiinnostavaa, vaikka isän kanssa joskus kotona painin.

Kerhoon valittiin nopeimmin ilmoittautuneet. Karviset tarttuivat tilaisuuteen välittömästi kerhosta kuultuaan.

– Emme olisi kokeilleet lajia tässä hetkessä ilman tätä mahdollisuutta. Tämä on hieno juttu. Pidän pärinästä ja tiedä vaikka tytärkin innostuisi, sanoo Venlan moottoripyöräilyä harrastava isä Niko Karvinen.

Uusi Räikkönen tai urheilun harrastaja

Ahkeran ja FK-kerhon toiveena on saada koululaisten iltapäiväkerhojen kautta lajien pariin uusia harrastajia.

– Jos tätä kautta löytyy uusi Räikkönen, niin hienoa, mutta vielä hienompaa, jos joku löytää yleisurheilun tai painin, sanoo Ahkeran toiminnanjohtaja Janne Harjula.

Ahkeralla on paljon kokemusta lajien ja seurojen välisestä yhteistyöstä. Seura on järjestynyt oheisharjoituksia esimerkiksi Reippaan jalkapalloilijoille ja LHS:n hiihtäjille.

– Halusimme ehdottomasti lähteä pilottiin mukaan, kun kysyttiin. Tämä ei kysy resursseja pitkäksi aikaa.

Harjula näkee, että urheiluseuroilla on entistä suurempi vastuu lasten liikuttamisesta.

– Lasten omatoiminen vapaa-ajanliikunta olisi tietysti paras vaihtoehto, mutta sitä ei vaan enää tarpeeksi tapahdu, hän toteaa.

Elmeri Ursinius olisi ollut valmis karting-auton rattiin jo ensimmäisellä kerhokerralla. Kuva: Sami Kuusivirta
Lue myös: Joukko vanhempia tuohtui koululaisten iltapäivätoiminnan linjauksista – nyt Hollolassa pohditaan kriteerien höllentämistä
 
Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi