Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunta on huolissaan mahdollisen korkeakoulufuusion seurauksista

Ammattikorkeakoulutus on nyt suuren murroksen keskellä. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunta LAMKO on huolestunut rehtoreiden suunnitelmista fuusioida Saimaan ja Lahden ammattikorkeakoulut. Ammattikorkeakoulujen rehtorit ilmoittivat maanantaina, että he esittävät LUT-konserniin kuuluvien korkeakoulujen hallituksille yhdistymistä koskevien valmisteluiden aloittamista.

Opiskelijoita huolestuttaa fuusiossa koulutusalojen säilyminen, opetuksen laatu ja ammattikorkeakoulujen imago. Opiskelijakunta muistuttaa, että LUT-konserniin liittymisen yhteydessä luvattiin, että LAMK pysyy itsenäisenä ammattikorkeakouluna. Järjestön mielestä koulutuksen uudelleen brändäämistä, koulutustarjontaa ja opetusmenetelmiä on myös pohdittava tarkoin. Haasteena on myös kahden maantieteellisen alueen yhdistyminen, niin että niiden molempien vahvuudet saadaan hyödynnettyä. Huomioon olisi otettava myös vetovastuut sekä koulutusvastuiden sujuva jakaminen.

Opiskelijoiden ehdoilla

Opiskelijakunnan mukaan koulutusvastuiden suunnittelua pitäisi tehdä opiskelijoiden ehdoilla, mutta niin, että sekä Lahden että Lappeenrannan elinkeinoelämän tarpeet ja mahdollisuus kansainvälisyyteen säilytettäisiin.

– Painotamme, että nykyisten alojen tulee säilyä Lahdessa, vaikka näemme potentiaalia mahdollisessa yhdistymisessä ja odotamme mielenkiinnolla uusien koulutusmahdollisuuksien tuomia osaamisen kehittämisen näkymiä. Korkeakoulupalveluita tullaan jatkossakin johtamaan yhtenä kokonaisuutena ja niiden laadun tulee vähintään säilyä tai jopa parantua sekä yhtenäistyä konsernin kesken, opiskelijakunta toteaa tiistaina lähettämässään tiedotteessa.

Opiskelijakunnat yhteen

Mikäli ammattikorkeakoulut yhdistyvät, on sama edessä myös opiskelijakunnilla.

– Yhdistymisen myötä joudumme luomaan uuden opiskelijakunnan kahdelle eri paikkakunnalle, joka tuo aina omat haasteensa. Luomisprosessi vie aikaa ja sen eteen tehtävä työ on pois opiskelijoiden edunvalvonnasta.

Lue myös: Jäikö opiskelupaikka saamatta? Lahden ammattikorkeakouluun voi hakea yhteishaussa 13 koulutusohjelmaan
 

Opiskelijakunta on lakisääteinen toimielin.

– Tämän kaltainen suuri uutinen herättää monia tuntemuksia aina pelonsekaisista ajatuksista innostukseen. Korkeakoulujen rakenteellisessa kehittämisessä ainoa pysyvä asia on muutos ja se tulee ottaa vastaan avoimin mielin. Toivomme kuitenkin kriittistä tarkastelua ja realistisia tavoitteita ammattikorkeakoulujen yhdistymisen visiossa. Haluamme olla tiiviisti mukana prosessin etenemisessä ja pyydämme vastavuoroista opiskelijakuntatoiminnan huomioon ottamista suunnittelutyössä, sanoo LAMKOn hallituksen puheenjohtaja Tiia Kettunen.

Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi