Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ainutlaatuisen erikoismuseon näyttely häviämässä Lahdessa – "Kukaan ei tiedä, aukeaako tämä kesäkuun 2019 alussa"

"Tavarat laitetaan siististi laatikoihin ja pinoihin. Sotamuseon omaisuus menee Viitasaarelle kallioluolaan."

Seppo Toivosen vetämässä Sotilaslääketieteen museossa on muun muassa Lotta Svärd -järjestölle omistettu näyttelyosasto. Kuva: Mirja Hussain

Lahden Hennalaan vuonna 1983 perustetun Sotilaslääketieteen museon tarina saattoi pahimmassa tapauksessa päättyä tähän viikonloppuun.

Jo vuosia sitten lakkautettavaksi määrätty erikoismuseo on saanut toiminnalleen jatkoaikaa, koska Helsingissä toimivan Sotamuseon tilaratkaisut ovat viipyneet. Museota on ylläpidetty talkoovoimin.

– Olin luvannut pitää museon auki sunnuntaihin asti apunani muut vapaaehtoiset. Niin kauan kuin Sotamuseo antaa museon olla täällä, avaan sen tilaajille. Kukaan ei tiedä, aukeaako tämä kesäkuun 2019 alussa, museon toiminnasta vastaava Seppo Toivonen kertoo.

Ainutlaatuisessa erikoismuseossa esitellään sota-ajan lääkintähuoltoa etulinjasta sotasairaalaan. Museossa on toistakymmentä näyttelyteemaa, jotka on koottu kokonaisuudeksi yli 800 neliön tiloihin.

Sotamuseon näyttelyyn esineitä menee ehkä yhden huoneen verran. Seppo Toivonen

– Useimmiten kävijät ovat hyvin hämmästyneitä näyttelyn suuruudesta, lipunmyynnissä vapaaehtoisena työskentelevä Arja Vornanen sanoo.

Parituhatta kävijää kesässä

Sotilaslääketieteen museo on ollut avoinna kesäkaudella viikonloppuisin. Toivosen mukaan kävijöitä oli viime vuonna parituhatta. Museorakennuksen vieressä, entisessä komentajan talossa ja sotilasmusiikkimuseossa toimii Apulanta-yhtyeen museokahvila Apulandia.

– Apulandiaan tulevat ihmiset ovat tulleet myös meidän ovellemme. Osa heistä on innostunut myös tulemaan sisään, Toivonen kertoo.

Lue myös: Apulanta osti pienkerrostalon Lahden Taloilta, yritys omistaa ennestään jo useita kiinteistöjä
 

Kaksi kolmasosaa kävijöistä tulee ryhminä.

Arja Vornanen ja Eeva Laukkarinen toimivat Sotilaslääketieteen museossa talkootyöntekijöinä. Kuva: Mirja Hussain

– Lauantaina esimerkiksi kävi 80-juhliaan viettänyt henkilö, joka on asunut tässä talossa. Hän toi juhlavieraansa tänne.

Osa kävijöistä on tullut Googlen katunäkymäpalvelusta (Street view) löytyvän virtuaalikierroksen houkuttelemina.

Näyttely häviäisi

Toivosen mukaan Sotamuseo on luvannut, että Sotilaslääketieteen museo saa olla nykyisissä tiloissaan siihen saakka, kunnes Sotamuseon uudet tilat valmistuvat. Sotilaslääketieteen museosta aiheutuu valtiolle vain vähän kuluja.

– Jos museo lopetetaan, kiinteissä kustannuksissa säästetään 30 000 euroa. Muita kustannuksia ei tule kuin rakennuksen kiinteät kustannukset.

Punatiilisen rakennuksen omistaa Senaatti-kiinteistöt, joka valmistautuu myymään talon.

– Veronmaksajien omistamalla Senaatilla on vain raha mielessä eikä mikään muu, Toivonen sanoo.

Jos museon toiminta loppuu, näyttelyyn voi sen jälkeen tutustua vain virtuaalisesti.

– Tavarat laitetaan siististi laatikoihin ja pinoihin. Sotamuseon omaisuus menee Viitasaarelle kallioluolaan. Sotamuseon näyttelyyn esineitä menee ehkä yhden huoneen verran. Näyttely siis häviää.

"Ehdottomasti sääli, jos loppuu"

Anna-Leeni ja Seppo Salonen toivovat erikoismuseon säilyvän. Kuva: Mirja Hussain

Sunnuntaina museoon houkutteli kävijöitä Toivosen luento vuoden 1918 tapahtumista Lahdessa ja erityisesti Hennalan vankileirillä. Luentoa saapuivat kuuntelemaan muiden muassa Anna-Leeni Salonen ja Seppo Salonen, joille Sotilaslääketieteen museo on entuudestaan tuttu.

– Olemme ymmärtäneet, että tämä on ehkä viimeistä vuotta, joten ajattelimme tulla. Esineistö on mielenkiintoista. Puhuimme esimerkiksi poljettavasta hammaslääkärin porasta ja arvelimme, että ei se ole kovalla vauhdilla pyörinyt, Anni-Leeni Salonen toteaa.

Saloset ovat sitä mieltä, että sota-ajan lääkintähuoltoa pitäisi esitellä jatkossakin.

– On ehdottomasti sääli, jos museo loppuu. Varastoon tavarat jäävät loppuiäksi. Toivonen innokkaasti hoitanut museota. On hieno, että joku viitsii, Anna-Leeni Salonen sanoo.

– Ihmisten pitäisi päästä näkemään, millaista on ollut. Tässä kohtaa ei pitäisi tinkiä, Seppo Salonen katsoo.

Talkootyötä tekevää Arja Vornasta museon epävarma tilanne surettaa.

– Kuulun Lahden Maanpuolustusnaisiin. Tämä on asia, joka kiinnostaa.

Lahden alueella toimi suuri sotasairaala

Viime sodissa kuoli noin 93 000 ihmistä, joista haavoittuneita oli noin 17 000. Lahden alueella toimi sotien aikana 8. sotasairaala, joka oli yksi suurimmista. Sotasairaalassa oli 15 eri toimipistettä. Lahden lisäksi osastoja myös Heinolassa, Orimattilassa, Nastolassa ja Kärkölässä.

– Kannaksen suurhyökkäyksen alettua Lahteen tuotiin 4 500 haavoittunutta.

Sotilaslääketieteen museota olivat aikoinaan perustamassa sotilaslääkärit ja veteraanit. Entinen ammattiupseeri Toivonen on toiminut talkoolaisena alusta saakka.

– Olen maksanut kunniavelkaa ihmisille, joista näyttely kertoo, hän toteaa.

Hennalassa toiminut Hämeen Rykmentti lakkautettiin vuoden 2014 lopussa. Toivonen kertoo ennakoineensa jo 1990-luvun lopussa, että varuskunta katoaa Lahdesta.

– Poliittiset päättäjät eivät puhuneet riittävästi Hennalan puolesta.

Hennalan kasarmialue rakennettiin 1910-luvulla venäläiseksi varuskunnaksi. Puolustusvoimien lähdettyä alue vapautui asumisen ja yritystoiminnan käyttöön.

– Olen mielissäni Hennalan alueen kehityksestä ja siitä, että tänne tulee elämää, Hennalan kasvatti Toivonen sanoo.

Historiallisessa museossa alkaa remontti

Lahdessa sulkeutui viikonloppuna toinenkin museo, kun Historiallinen museo oli toistaiseksi viimeistä päivää avoinna lauantaina. Rakennuksessa alkaa remontti, jonka arvioitu kestoaika on alustavasti noin kaksi vuotta. Remontin ajaksi keskustaan on suunnitteilla pop up -museo.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi