Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mitä alakoululaiset oikein puuhaavat välitunneilla? Vierailimme viidessä Päijät-Hämeen koulussa ja kysyimme

Lahdessa koulujen pihoja uusitaan peruskorjausten yhteydessä, mutta pieniä tuunauksia tehdään muutenkin.

Harjun koulun viidesluokkalainen Anni Lehtinen temppuilee keinussa. Keinut ovat kaikkien suosiossa, ja oppilaat jonottavat niihin pääsyä välitunneilla. Kuva: Sami Kuusivirta

Alakoululaisten välitunnit ovat täynnä leikkejä, pelejä ja toimintaa. Virikkeellinen koulupiha kannustaa liikkumaan ja takaa sen, ettei välitunnilla ole tylsää.

Kunnat ja koulutuksen järjestäjät päättävät itsenäisesti koulujen pihoista ja niiden välineistä, mutta myös opetushallituksella on pihoihin liittyviä suosituksia.

Esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Liikkuva koulu -hankkeessa on viime aikoina kerätty tietoa siitä, millainen on toimiva ja liikuntaa edistävä koulupiha.

Kampanjan ohjelmanjohtaja Antti Blom kertoo, että koulujen pihoille toivotaan erilaisia alueita erilaisille oppilaille ja tekemiselle. Pihoilla pitäisi olla pelialueita, tasapainoiluun kannustavia alueita sekä oleskelualueita, jossa voi jutella ja kävellä kevyesti.

– Keskeistä on, että oppilaiden näkemyksiä kuunnellaan olosuhteita suunniteltaessa ja käytettäessä, Blom sanoo.

Lue myös: Ekalle luokalle menevä Lauri Salila odottaa koulun parkour-kerhoa ja matematiikan tunteja
 

Liikkuvan koulun tavoitteena on edistää liikkumista kouluissa. Lahdessa hanke näkyy esimerkiksi koulupihoille toteutettuina rengasratoina, joita on tähän mennessä tehty Harjun, Kärpäsen ja Myllypohjan kouluihin.

– Piharakennelmat on suunniteltu ja osin rakennettu yhdessä oppilaiden kanssa, kertoo Lahden Liikkuva koulu -koordinaattori Juha Himanen.

Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen kertoo, että koulujen pihoja uusitaan peruskorjausten yhteydessä ja niihin kiinnitetään huomiota uusien koulujen rakennusvaiheessa.

Kilposesta Myllypohjan, Kunnaksen ja muiden vanhojen koulujen pihoihin ei ole panostettu rakennusvaiheessa, ja niihin on hankittu pelivälineitä jälkikäteen. Uudemmissa kouluissa pihat ovat olleet mukana suunnittelussa alusta asti.

Vanhoja pihoja on uudistettu esimerkiksi Jalkarannan ja Lotilan kouluissa. Parhaillaan peruskorjausta tehdään Länsiharjun koulussa, jonne on tulossa uusi piha-alue.

– Vanhojen koulujen pihoille ei tehdä isoja investointeja, kun tiedetään, että ne ovat kohta menossa peruskorjaukseen. Pihoille on tehty tuunauksia, mutta ne eivät ole sama asia kuin se, että ammattilaiset suunnittelevat pihoja koulujen ja lasten kanssa yhdessä, Kilponen sanoo.

Etelä-Suomen Sanomat vieraili viidessä koulussa ja kysyi oppilailta, mitä he tekevät välitunneilla.

Lahden Harjun koulu

Viidesluokkalaisten suosiossa ovat pihan keinut.

– Keinuja voisi olla enemmänkin, vaikka pihalla on jo kaksi aluetta, joissa on keinuja, Emma Kanervio kertoo.

Pihalla on oppilaiden suunnittelema rengasrata, palloseiniä ja koripallokorit. Keinumisen lisäksi viidesluokkalaiset leikkivät hippaa ja kertovat piristävänsä ihmisten päivää vilkuttelemalla koulun ohi kulkeville.

– Pihalla on myös paikkoja, joissa voimme jutella välitunneilla, Pinja Hänninen sanoo.

Länsi-Asikkalan koulu

Länsi-Asikkalan koulun oppilaat Urho Luopa ja Santeri Ala-Hemmilä pelaavat keinupolttista.

3. ja 4. luokkalaiset pelaavat välitunneilla keinupolttista ja purkkista. Santeri Ala-Hemmilä, Andro Lillemägi ja Urho Luopa näyttävät mallia. Yksi potkaisee pallon, jonka etsijä hakee ja asettaa paikoilleen. Sitten alkavat etsintätyöt.

– Santtu purkissa, Lillemägi huutaa löydettyään Ala-Hemmillän.

Länsi-Asikkalan oppilas Jenny Luukas katselee, kun Unaja Helén voimistelee.

Jenny Luukas ja Uhaja Helén osallistuvat välitunneilla peleihin tai voimistelevat patjojen päällä. Luukas toivoisi pihalle skeittiramppeja ja trampoliinia.

– Teemme välitunneilla myös lauluja Jennyn kanssa. Olemme jo äänittäneet muutaman, Helén kertoo.

Lahden Myllypohjan koulu

Aliisa Remmi kiertää rengasrataa ja Timo Koivuniemi seuraa perässä. Kaksikon mielestä koulussa mukavinta on liikuntatunnit, joilla pelataan kirkonrottaa ja lipunryöstöä. Kuva: Sami Kuusivirta

Pihalle on ilmestynyt rengasrata kesäloman aikana. Radalla hyppely on viidettä luokkaa käyvän Aliisa Remmin suosikkiaktiviteetti välitunnilla.

– Rataa mennään ympäri niin, ettei jalat saa koskea maahan. Yleensä tässä leikitään hippaa, Remmi kertoo.

Alexander Knuuttila viettää välituntinsa mieluusti motoriikkaradalla, jossa voi kiipeillä ja roikkua. Timo Koivuniemi pelaa usein jalkapalloa, ja toivoo pihalle nykyistä parempaa futiskenttää. Kaikki viettävät välituntinsa mieluiten liikkumalla.

Hollolan Kalliolan koulu

Kalliolan koulun oppilas Eelis Ansaharju pyörii ja Mirko Kinnunen seuraa vierestä. Oppilaat toivovat koulun pihalle isoa asfalttialuetta, jossa voisi pyöräillä välitunneilla.

Kuudesluokkalaiset kaipaavat välitunneilta sekä toimintaa että rauhallista hengailua kavereiden kanssa. Pihalla on muun muassa jalkapallokenttä, skeittirampit ja kiipeilytelineitä.

Eniten aikaa kuudesluokkalaiset viettävät pyörivien keppien luona. Yksi pitää kiinni varresta, ja muut antavat vauhtia, kunnes kyydissä olevan pää on pyörällä.

Aiemmin luokka vietti aikaa skeittirampeilla, joka on nykyään varattu vain rullailulle. Kuudesluokkalaisilla on mielessään monia kehitysehdotuksia pihalle.

– Uusi kiipeilyteline, isommat skeittirampit ja lisää reilejä rampeille, Jonne Pajukari luettelee.

Lahden Kärpäsen koulu

Kärpäsen koulun kakkosluokkalaiset Tia Ulamo ja Tiitu Peura leikkivät hulavanteilla, joita saa koulun välituntikioskista. Kärpäsen koulun välituntirakenne on muuttunut niin, että päivän aikana on entistä pidempiä välitunteja lyhyiden pätkien sijaan.

Nuorimpien oppilaiden pihalla on leikkikioski, josta oppilaat voivat hakea tarvikkeita välituntipuuhiin. Osa toisen luokan oppilasta nappaa heti jalkapallon ja juoksee pelaamaan. Pallojen lisäksi tarjolla on esimerkiksi frisbeitä ja hyppynaruja. Tia Ulamo ja Tiitu Peura tarttuvat ensimmäisinä hulavanteisiin.

– Välkkäkioski on paras. Yleensä leikin hulavanteilla, hypin hyppynarua tai olen kiipeilytelineessä, Ulamo kertoo.

Monet kakkosluokkalaiset kertovat olevansa tyytyväisiä pihan virikkeisiin, mutta toiveitakin on.

– Trampoliini olisi kiva, Ulamo sanoo.

Alina Mäkynen
alina.makynen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi