Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Muslimien hautausmaa laajentunee lähivuosina Lahdessa

Seurakunta ei ole halunnut määritellä, miten hautoja koristellaan.

Muslimien hautausmaa on perustettu vuonna 2006. Kuva: Sami Kuusivirta

Levon hautausmaan koilliskulmassa sijaitseva muslimien hautausmaa alkaa täyttyä. Alueella on nyt 31 hautaa. Kiivasta tahtia alue ei kuitenkaan täyty, sillä esimerkiksi tänä vuonna uusia hautauksia on tehty yksi ja viime vuonna neljä. Hautausmaa on perustettu vuonna 2006.

– Hautausmaalle ei mahdu enää juurikaan uusia hautoja, mutta sen ympärillä olisi tilaa laajentaa. Pitää arvioida koska se tehdään, varmasti viiden vuoden sisällä, sanoo puistopäällikkö Mari Aartolahti Lahden seurakuntayhtymästä.

Muslimien hautausmaan vieressä sijaitsee myös tunnustuksettomien hautausmaa, mutta sen laajentaminen ei ole ajankohtaista, koska koko alueella on vain kaksi hautaa. Uskonnottomat haudataan siis yleensä samoihin multiin kuin muutkin.

Koristeisiin ei ole puututtu

Alue on päätetty pitää luonnontilaisena. Kuva: Sami Kuusivirta

Seurakuntayhtymä hoitaa myös muslimien hautausmaata. Käyttösuunnitelmassa määritellään, että alue pidetään yleisilmeeltään luonnontilaisena, eikä sinne laiteta nurmea. Omaiset ovat itse rakentaneet haudoille erinäköisiä reunuksia ja hankkineet erilaisia hautakiviä.

– Reunuksista ja muista rakenteista ei ole tullut meille palautetta, joten olemme tulkinneet, että ne ovat varmaankin kulttuurin mukaisia. Emme hanakasti mene sinne määrittelemään, mitä haudoille saa laittaa, jos heiltä itseltään ei tule asiasta palautetta, Aartolahti sanoo.

Lahden islamilaisen kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Hayrullah Evirken sanoo, että hautausmaalla käy omaisia säännöllisesti. Myös muslimit käyvät haudoilla isompien juhlapäivien yhteydessä kuten kristitytkin, ja osa vie kukkia.

Omaiset ovat somistaneet hautoja oman näkemyksensä mukaisesti. Kuva: Sami Kuusivirta

Uskonto sinänsä ei määrittele, että haudoilla pitäisi käydä, vaan se on jokaisen henkilökohtainen tapa.

Evirken sanoo, että vaikka kaikki hautausmaalle haudatut ovat muslimeita, ihmisiä on eri maista ja eri kulttuuritaustoista ja siksi haudatkin ovat eri näköisiä. Moni on kyhännyt koristeita niistä materiaaleista, joita on ollut käsillä, toiset ovat hankkineet isoja marmorikiviä.

– Isot koristeet eivät kuulu uskontoon. Omaiset voisivat ehkä ottaa huomioon, että hautakivet olisivat suunnilleen samantapaiset kaikilla, vähän pienemmät, mutta päätös on henkilökohtainen, eikä ketään voi pakottaa, Evirken sanoo.

Kolme päivää aikaa haudata

Muslimeita tulee etenkin Lähi-Idästä, Afrikasta ja Aasiasta. Kuva: Sami Kuusivirta

Evirken kertoo, että muslimien hautajaiset muistuttavat kristittyjen hautajaisia. Paikalla on imaami ja ennen hautausta suoritetaan rukouksia. Muslimihautajaiset pitäisi aina järjestää kolmen päivän sisällä kuolemasta.

– Se on onnistunut aika hyvin. Jos kuolema sattuu perjantaina, on hautaaminen saattanut venyä alkuviikkoon alkuviikkoon neljäksi päiväksi, Evirken sanoo.

Aartolahti sanoo, että seurakunta on yrittänyt joustaa asiassa. Yleensä se on onnistunut, koska hautajaisia on niin harvoin. Lahdessa asuva muslimiväestö on vielä nykyään pääosin aika nuorta.

Lue myös: Jalkapalloilija Irfan Sadik rukoilee päivittäin ja tuulettaa polvistumalla, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä purki uskon avulla EM-pettymystä
 

Hautausmaksu on kaikille sama, kuuluipa ihminen kristilliseen seurakuntaan, johonkin muuhun seurakuntaan tai ei mihinkään.

Hautausmaiden ylläpitäminen on valtion kirkolle antama tehtävä, eikä siitä saa periä erillisiä hintoja. Vain ulkopaikkakuntalaisille on eri hinta, sillä seurakunnilla on velvollisuus haudata vain oman kaupungin asukkaat.

Kuva: Anssi Hietamaa
Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi