Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vapaaehtoista vammaiskorttia on haettu Päijät-Hämeessä vasta noin 70 kappaletta

EU:n pilottihanke on lähtenyt vaisusti liikkeelle koko Suomessa.

Vammaiskortin toiselle puolelle on mahdollista lisätä QR-koodi, jonka taakse kortin käyttäjä voi tallentaa lisätietoja omasta avun tai tuen tarpeestaan. Kuva: Katri Malte-Colliard

Kesäkuusta lähtien Suomessa on voinut hakea vapaaehtoista EU:n vammaiskorttia, jolla vammaisuus tai avustajan tarve voidaan todentaa. Suomessa korttiin oikeutettuja olisi 300 000, mutta toistaiseksi vammaiskortteja on haettu vain muutamia tuhansia, kertoo vammaiskorttitoimiston harjoittelija Iivi Toikkanen. Päijät-Hämeen seudulla vammaiskortteja on haettu noin 70.

Vammaiskortti on EU:n pilottihanke, jonka kokeilujakso Suomessa toteutetaan vuosina 2018–2020 Vammaiskortti on samanlainen kaikkialla pilotin kohteissa, joita ovat Suomen lisäksi Belgia, Italia, Kypros, Malta, Viro, Slovenia ja Romania.

– Vammaiskortti on hyödyllinen juuri ulkomailla matkustettaessa, koska sitä näyttämällä oman vammansa tai tarpeensa voi ilmentää eikä henkilön tarvitse kantaa mukanaan mitään muita todisteita. Kaikki vammat eivät myöskään näy ulospäin, jolloin kortti helpottaa vamman todentamista, Toikkanen selittää.

Vammaiskortilla avustajan saa ilmaiseksi mukaan elokuviin

Vammaiskortti muistuttaa ulkonäöltään eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Korttiin tulee henkilön valokuva, nimi- ja syntymäaika, pistekirjoitusta ja hologrammitunniste. Kortin tekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi. Vammaiskorttiin on myös mahdollista saada halutessaan symboleita, jotka ilmentävät avun tarvetta, kuten estotonta kulkureittiä, terveydellisistä syistä jonon ohi pääsemistä tai toivetta, että liikkeessä olisi induktiosilmukka tai palvelusta voitaisi kertoa viittomakielellä.

Vammaiskortissa voi myös olla joissain tapauksissa A-merkintä, joka tarkoittaa, että henkilö tarvitsee useimmiten mukaansa avustajan tai tukihenkilön. Vammaiskorttikohteeksi itsensä ilmoittava palvelu, yritys tai tapahtuma voi tulla mukaan toimintaan esimerkiksi päästämällä vammaiskortissa A-merkinnän omaavan henkilön avustajan maksutta henkilön mukana. A-merkintään oikeutettuja henkilöitä on Suomessa arviolta 80 000.

Lahdessa vammaiskorttikohteiksi itsensä on ilmoittanut kaupunginteatteri, Lahden seudun liikenne, Finnkino ja Summer Up Festivaali. Vain kaksi viimeistä on lupautunut päästämään A-merkinnällä avustajan maksutta avustettavan mukana. Kaikkiaan vammaiskorttikohteita on 123, joista valtaosa on sijoittunut suurimpiin kaupunkeihin.

– Vammaiskorttikohteita haetaan koko ajan lisää ja niitä päivitetään verkkosivuillemme sitä mukaan, kun niitä ilmaantuu. Kohteeksi ryhtyvät yritykset saavat itselleen näkyvyyttä kaikkien saavutettavissa olevana palveluna, Toikkanen sanoo.

Vammaiskortin verkkosivuilla on listattu kortin saamisen edellytykset, jotka on määritelty yhdessä vammaisjärjestöjen kanssa. Korttia haetaan ensin Kelan tilauslupalomakkeella, jonka jälkeen Kela lähettää sähköpostiin vammaiskortin tilauslinkin. Kortti maksaa käyttäjälleen kerralla 10 euroa ja on voimassa aina vuoteen 2028 saakka.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi