Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kunnaksen koulun 6A:n luomassa puutarhassa riittää hauskoja yksityiskohtia

Inspiksen mahdollistama puutarhaprojekti oli oppilaiden mieleen.

Tytöt tekivät nuken, pojat tuunasivat sille polkupyörän. Kuva: Mirja Hussain

Kunnaksen koulun takapihalla Lahdessa näyttää siltä kuin olisi astunut lastenkirjoista ja -elokuvista tuttuun Onnelin ja Annelin, Risto Räppääjän tai Heinähatun ja Vilttitossun maailmaan. Kasvit rönsyilevät ja kiipeilevät värikkäiksi maalattujen puupenkkien ympärillä. Kurpitsa on niin suuri, että se muuttuu luultavasti yöaikaan Tuhkimon vaunuiksi.

6A-luokalle Unelmien puutarha -projekti on ollut mieleinen. Keväällä aloitettu työ huipentui torstain grillibileisiin puutarhassa.

– Onhan tämä ollut ihan mahtavaa. Ei ole tarvinnut pelkästään istua pulpetissa, vaan on saanut tehdä erilaisia juttuja, Nella Kuutti, 12, iloitsee.

Puutarha on oppilaiden suunnittelema ja tekemä. On rakennettu, kylvetty, istutettu, mainostettu ja niin edelleen. Tino Korhonen, 11, ja Lauri Kanto, 11, ovat mukana rakennusryhmässä.

– Tämä lisää luokan yhteishenkeä, Tino Korhonen sanoo.

– On opittu rakentamaan ja huomattu se, että kaikenlaista voi tapahtua, kun vain tekee, Lauri Kanto sanoo.

Lauri Kanto, Tino Korhonen, Wiivi Hämäläinen ja Nella Kuutti olivat mukana toteuttamassa lahtelaisen Kunnaksen koulun 6A:n Unelmien puutarhaa. Kuva: Mirja Hussain

Pitkäjänteisyyttä tarvittu

Luokanopettaja Anna-Liisa Lapinoja ja projektin koordinaattori Veikko Juutilainen Inspiksestä sanovat, että oppilailta puutarhaprojekti on vaatinut pitkäjänteisyyttä ja keskittymistä.

– Onhan tämä täysin uuden opetussuunnitelman mukaista tekemistä. Olemme luottaneet tässä oppilaisiin. Kaikki on mahdollista, kun vain uskoo itseensä, Lapinoja muistuttaa.

Puutarhaprojekti-idea tuli lahtelaiselta nuorten toimintaryhmältä Inspikseltä ja rahoitus AIKO-hankkeesta (alueelliset innovaatiot ja kokeilut). Juhlia varten on saatu sponsoriapua myös yrityksiltä.

Inspiksellä puutarhaprojektin perimmäisenä ajatuksena on levittää ideoita ja tietoutta ympäristöön liittyen.

– Jokainen voi tehdä erilaisia asioita omassa ympäristössään. Koulu voi olla myös puutarhakäytössä ja koulut voisivat ottaa ihmisiä muualtakin tekemään tällaisia projekteja. Voisiko esimerkiksi ammattikoulusta nuoria tulla kouluihin tekemään tällaisia asioita yhdessä oppilaiden kanssa? Juutilainen pohtii.

Tino Korhonen, Lauri Kanto, Wiivi Hämäläinen ja Nella Kuutti toivovat, että koulun oppilaat huolehtisivat puutarhasta tulevaisuudessakin. Kuva: Mirja Hussain

Yli 30 hyötykasvia

Puutarhassa on yli 30 hyötykasvia, vihanneksia ja yrttejä. Niistä oppilaat valmistivat syötävää ja myytävää puutarhajuhliin.

Mistä he itse pitävät puutarhassa eniten?

– Penkit ovat hienon näköisiä, Tino Korhonen sanoo.

– Paikat, joissa on kasveja, ovat hienoja, Wiivi Hämäläinen, 12, sanoo.

On puutarhassa oma linnunpelättikin. Tyttöjen kokoama nukke nimeltä Matleena Kukkanen pitää vahtia poikien tuunaaman polkupyörän päällä.

Koululaiset tekivät kaiken itse ideoinnista rakentamiseen. Tino Korhonen oli rakennusryhmässä. Kuva: Mirja Hussain
Puutarhassa on hauskoja yksityiskohtia. Puutarhaa kasteltiin torstain juhlia edeltävänä päivinä. Kuva: Mirja Hussain
Veikko Juutilainen Inspiksestä kertoo, että puutarhassa on yli 30 hyötykasvia. Wiivi Hämäläinen tykkää puutarhassa eniten kasveista. Kuva: Mirja Hussain
Lue myös: Kunnaksen koululaiset aloittivat koulunsa väistötiloissa Jalkarannan koulussa – kielteistä vain koulupäivien piteneminen
 
Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi