Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Miksi valmistavaan opetukseen osallistuvat maahanmuuttajataustaiset lapset saavat koulukuljetuksen Lahdessa muita helpommin?

Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilposen mukaan koulukyydeillä varmistetaan, että lapset saadaan kouluun varmasti.

1.–2.-luokkalaisilla on oikeus koulukuljetukseen Lahdessa, mikäli koulumatka on yli kolme kilometriä. Peruskoulun valmistavaan opetukseen osallistuvilla raja on kaksi kilometriä. Kuva: Anna-Kaisa Kojo

1.–2.-luokkalaisilla on oikeus koulukuljetukseen Lahdessa, mikäli koulumatka on yli kolme kilometriä ja 3.–10.-luokkalaisilla, mikäli koulumatka on yli viisi kilometriä.

Perusopetukseen valmistavaan opetukseen osallistuvilla maahanmuuttajataustaisilla oppilailla puolestaan on oikeus kuljetukseen, mikäli koulumatka on 1.–2. luokalla yli kaksi kilometriä ja 3.–10. luokalla yli kolme kilometriä.

Miksi valmistavaan opetukseen osallistuvilla lapsilla on oikeus koulukuljetuksiin muita löysemmin perustein Lahden opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen?

Valmistavan opetuksen ryhmiä on vain tietyissä kouluissa, ja pääsääntöisesti lapset kulkevat matkat bussilla. On kohtuutonta olettaa, että vaikkapa juuri tänne saapuneet turvapaikanhakijat pystyisivät omalla kustannuksellaan ohjaamaan lapset kouluun tai että suomen kieltä osaamattomat lapset osaisivat itsenäisesti kulkea koulutien ilman epävarmuutta. Haluamme tukea sitä, että lapset varmasti tulevat kouluun. Koulun kautta tuemme kotoutumista.

Onko tällainen tukeminen tarpeen myös yläkoululaisten tapauksessa?

Kyllä koulukyydit tukevat sitä, että kouluun tullaan. Kannattaa tehdä jopa bussilipun verran töitä sen eteen, että tänne muuttaneet lapset ja nuoret saadaan kouluun varmasti.

Onko lasten kouluun saamisessa ollut ongelmia Lahdessa?

Aika vähän. Mielestäni meillä menee hyvin. Aika mahtavasti perheet tällä hetkellä tuovat lapsensa kouluun ja ymmärtävät oppivelvollisuuden.

Koska tällaiseen koulukyytijärjestelyyn on päädytty?

Sillä on pitkä historia, jota en tiedä. En ole ollut silloin vielä tässä työssä. Se on kuitenkin yleinen järjestely monissa kaupungeissa. Helsingissä valmistavaan opetukseen osallistuvia voidaan jopa kuljettaa taksilla, jos on tarvetta.

Miten valmistavaan opetukseen osallistuvien oppilaiden koulukyydit kustannetaan?

Maahanmuuttajataustaisten lasten opetus tulee valtionosuusjärjestelmän kautta. Se kattaa täysin myös koulukyydit, eli lahtelaisia tämä ei taloudellisesti kuormita.

Kuinka pitkään valmistava opetus kestää?

Se on kestoltaan puolesta vuodesta vuoteen. Vuoden yli ei mielellään mennä, mutta poikkeustapauksiakin on.

Lue myös: Kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin vanhemmat pyörittävät suosittua musiikkikoulua – opetustyö on auttanut heitä myös kriisissä
 
Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi