Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nastopolissa petyttiin raskaasti lakkautusesitykseen: "Tuntuu, että itäistä Lahtea pyyhitään aika rankalla kädellä"

Vaikka lukion tulevaisuus on ollut vaakalaudalla jo pitkään, suunnitellun lakkauttamisen nopeaan aikatauluun ei oltu osattu varautua.

Apulaisrehtori ja opinto-ohjaaja Pilvi Pulkkinen ja muu Nastopolin väki yllättyi ennen kaikkea suunnitellun lakkautamisen nopeasta aikataulusta. Kuva: Janne Ranne

Lahden sivistyslautakunnan esitys Nastopolin lukion lakkauttamisesta tuli kielteisenä yllätyksenä lukion opiskelijoille ja henkilökunnalle. Vaikka lukion tulevaisuus on ollut vaakalaudalla jo pitkään, suunnitellun lakkauttamisen nopeaan aikatauluun ei oltu osattu varautua, kertoo apulaisrehtori ja opinto-ohjaaja Pilvi Pulkkinen. Lukio on tarkoitus sulkea ensi vuonna.

– Toki tästä mahdollisuudesta on ollut puhetta jo pitkään, mutta aikataulu yllätti. Olen jaksanut uskoa, että saamme lukiota kehitettyä ja käännettyä opiskelijamäärät nousuun, mutta valitettavasti niin ei kuitenkaan ole tapahtunut.

– Tavallaan esitys on ymmärrettävä tällaisessa taloustilanteessa, mutta harmittaahan tämä silti.

Pulkkinen toivoo, että poliitikot pohtivat vielä kerran rauhassa myös sitä vaihtoehtoa, että lukion toiminta voisi jatkua.

– Toivottavasti eri vaihtoehdot käydään vielä läpi. Lukion jatko pitäisi olla vielä aito vaihtoehto.

Jos ja kun Nastopolin lukio päätetään lakkauttaa, on kaupungin kuultava tarkalla korvalla nykyisten opiskelijoiden toiveita siitä, miten ja missä kukin nuori saattaa lukio-opintonsa loppuun, Pulkkinen sanoo.

– Pitää huolella selvittää, mitä eri vaihtoehdot konkreettisesti tarkoittavat. Tuntuu, että mitään tarkkaa suunnitelmaa ei ole vielä tehty.

Suunniteltu aikataulu kova uutinen

Opiskelijat ottivat uutisen vastaan raskain mielin, Pulkkinen kertoo.

Olen jaksanut uskoa, että saamme lukiota kehitettyä ja käännettyä opiskelijamäärät nousuun, mutta valitettavasti niin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Nastopolin lukion apulaisrehtori Pilvi Pulkkinen

– Aluksi on varmasti tunnemyräkkää. Nyt on tärkeä kertoa opiskelijoille kaikki faktat ja ottaa huomioon heidän toiveensa ja näkökulmansa.

Henkilökunta suhtautui lakkauttamisehdotukseen tyynemmin.

– Ehkä he ovat vuosien varrella ajatelleet tätä vaihtoehtoa opiskelijoita enemmän. Suunniteltu aikataulu oli tietysti kova uutinen. Varmasti moni opettaja ajattelee myös sitä, missä oma työ jatkuu ja millaisia muutoksia on tulossa.

Pulkkinen myöntää, että lukion lakkauttamisuhka tuntuu raskaalta henkilökohtaisellakin tasolla. Pulkkinen on suorittanut lukion juuri Nastopolissa. Lukion lopettaminen olisi nastolalaisittain katsottuna karua jatkumoa alueen muiden koulujen lakkauttamissumaan, Pulkkinen sanoo.

Kanervan koulu lakkautettiin 2015 ja Männistön koulu 2017. Seuraavana listalla on Uudenkylän koulu.

– Tuntuu, että itäistä Lahtea pyyhitään aika rankalla kädellä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi