Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Palveluseteli lisäsi yksityisten päiväkotien vetovoimaa Lahdessa: "Paikkamme täyttyivät tänä vuonna heti kauden alussa"

Yhä useampi valitsi yksityisen päivähoidon, kun palveluseteli otettiin käyttöön elokuussa.

Harjulan päiväkotien johtaja Riku Ilmivalta leikkii Metsätähtien ryhmässä Iinan ja Oskarin kanssa. Harjulan päiväkoti sai paljon uusia asiakkaita palvelusetelin takia. Kuva: Anssi Hietamaa

Palveluseteli on lisännyt yksityisten päiväkotien vetovoimaa Lahdessa. Harjulan päiväkotien johtaja Riku Ilmivalta kertoo, että uudistus on ollut erittäin hyvä asia. Esimerkiksi Harjulan päiväkodeista tuli vaihtoehto yhä useammalle perheelle, sillä palveluseteli laski hintaa lähes kunnallisen tasolle.

– Päiväkotipaikkamme täyttyivät tänä vuonna heti kauden alussa, kun aikaisemmin paikkoja on ollut vapaana vielä pitkälle syksyyn. Voimme nyt myös pyytää 50 euron lisämaksun ilman, että hinta nousee asiakkaille.

Kun palveluntuottajia tulee lisää, yhä useampi lapsi menee yksityiseen hoitoon. Lahden kaupungin päivähoitojohtaja Mika Harju

Ilmivallan mukaan monet vanhemmat kyselivät keväällä palvelusetelistä ja ilmoittivat lapsensa Harjulan päiväkotiin, kun se otti uudistuksen käyttöön. Uudistuksen takia myös yksityisissä päiväkodeissa tuli voimaan sisaralennus. Ilmivalta kertoo, että muutamat perheet ilmaisivat selkeästi, että he jatkavat päiväkodissa vain, jos se on mukana uudistuksessa. Perheet tarvitsivat sisaralennuksen.

Yhtenä muutoksena päiväkotien vähimmäisaukioloajat pidentyivät tunnilla aamusta ja illasta. Esimerkiksi Harjulan päiväkodeissa aukioloajat ovat olleet laajemmat jo aiemmin.

Uudet päiväkodit Nikkilässä ja Renkomäessä

Entistä useampi lapsi siirtyi Lahdessa yksityisen varhaiskasvatuksen piiriin elokuussa. Palvelusetelin käyttöönoton jälkeen noin 600 lapsen päivähoito maksetaan palvelusetelillä. Tähän mennessä 16 yksityistä päiväkotia 24:stä on mukana palvelusetelin käytössä.

Uudistuksella edistetään varhaiskasvatuspalveluita käyttävien valinnanvapautta ja mahdollisuuksia hankkia päivähoitopalveluita yksityisiltä tuottajilta.

Kaupungin tavoitteena on lisätä yksityisen varhaiskasvatuksen osuutta. Näin vältytään muun muassa uusiin päiväkoteihin investoimiselta.

– Kun palveluntuottajia tulee lisää, yhä useampi lapsi menee yksityiseen hoitoon, sanoo päivähoitojohtaja Mika Harju.

Kaikkiaan yksityisessä varhaiskasvatuksessa oli keväällä hieman yli tuhat lasta. Noin 400 lapsen hoito jatkuu yhä yksityisen hoidon tuella.

Mika Harjun mukaan palvelusetelin piiriin siirtyneiden määrä on suurempi kuin ensin ajateltiin. Myös palveluiden tuottajia on tullut lisää.

Metsätähtien alle kolmivuotiaiden ryhmä leikki tiistaina päiväunien jälkeen. Iina ja Maija puuhastelevat lastenhoitaja Sanna Peltosen kanssa ja päiväkodin johtaja Riku Ilmavalta katselee sivussa. Kuva: Anssi Hietamaa

– Suurin osa palveluseteliä käyttävistä on sellaisia, jotka ovat jo olleet yksityisessä hoidossa yksityisen hoidon tuella, eli he pysyvät samassa päiväkodissa, mutta siirtyvät vain palvelusetelin käyttäjiksi.

Yksityisen varhaiskasvatuksen osuuden nostaminen edellyttää uusia päivähoitopaikkoja. Nikkilään ja Renkomäkeen perustettiin elokuussa noin 80-paikkaiset päiväkodit, joissa on aloittanut täysin uusia lapsia. Joitain paikkoja on voinut myös vapautua vanhoista päiväkodeista, joista on tullut palvelusetelipäiväkoteja.

Uudet päiväkodit on Harjun mukaan perustettu palveluseteleiden sysäämänä. Lisäksi ensi vuonna perustetaan kaksi lisää ja kyselyitä uusien perustamiseksi on tullut jonkin verran.

– Meillä oli yksityisiä päiväkoteja hyvin jo yksityisen hoidon tuen aikana, mutta muutos on vilkastuttanut myös uusia toimijoita Lahdessa, Harju sanoo.

Kustannukset eivät ehkä kasva, kuten odotettiin

Palveluseteliä käyttävien kasvava määrä vaikuttaa kustannuksiin. Sivistystoimen arvion mukaan kaupungille tulee noin 500 000 euron kustannukset, mikäli yli 350 lasta siirtyy palvelusetelin käyttöön elokuusta alkaen.

Myös Mika Harju arvioi aikaisemmin, että kustannukset kasvavat, jos palvelusetelin piiriin siirtyy selvästi ennakoitua enemmän lapsia, koska setelin hinta on kaupungille kalliimpi kuin yksityisen hoidon tuki. Tähän mennessä myönnettyjen seteleiden keskimääräinen hinta on kuitenkin ollut arvioitua pienempi, joten todennäköisesti kustannukset eivät nouse samassa suhteessa kuin määrä.

Lue myös: Oma tupa, oma lupa – 10 vuotta kodittomana ollut Laukkanen tahtoisi oman kodin, jossa olisi tv ja pyykinpesukone
 

Kaupungin tämän vuoden tavoite oli, että varhaiskasvatuksessa olevista lapsista 20 prosenttia olisi yksityisessä hoidossa. Harjun mukaan lukema saavutettiin jo keväällä, ja hän uskoo, että se kasvaa kunhan uusia päiväkoteja perustetaan. Ensi keväälle on asetettu uusi tavoite, joka pitäisi Harjun mukaan täyttyä, kun uudet päiväkodit aloittavat kesällä.

– Toivomme, että vanhemmat löytävät tämän vaihtoehdon.

Uutista on korjattu ja päivitetty 29.8. kello 16.14: Jutussa luki aiemmin, että päiväkotien aukioloajat pidentyvät. Virkkeeseen lisätty, että vähimmäisaukiolojat pidentyivät ja että Harjulan päiväkodeissa on ollut aiemmin jo laajemmat aukioloajat.

Mikä?

Palveluseteli

Yksityinen varhaiskasvatus on yksityisen yrityksen, yhteisön tai perhepäivähoitajan tuottamaa, kaupungin valvomaa ja tukemaa varhaiskasvatusta.

Yksityistä varhaiskasvatuspaikkaa haetaan suoraan halutusta varhaiskasvatusyksiköstä.

Vanhemmat voivat valita lapselleen varhaiskasvatuksen eri toimintamuotoja. Mahdollisuutena on yksityinen varhaiskasvatus yksityisessä päiväkodissa tai perhepäivähoidossa yksityisen hoidon tuella tai palvelusetelillä.

Setelin perushinta on enintään 825 euroa päiväkodeissa, 750 euroa kotona tapahtuvassa perhepäivähoidossa ja 800 euroa ryhmäperhepäiväkodeissa.

Palveluntuottajana toimiva yksityinen päiväkoti voi periä palvelusetelin käyttäjältä lisämaksua 0-75 euroa kuussa lasta kohden.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi