Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Managerointi-malli toi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle muhkean palkinnon

Palkittu toimintamalli huomioi paljon palvelua vaativat asiakkaat, joista moni ei löydä apua itse. Malli on tuonut merkittäviä säästöjä.

Potilaat saattavat päätyä vuodeosastolle koska eivät pärjääkään kotona. Kuva: Katja Luoma

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän case manager -toimintamalli sai 10 000 euron arvoisen Vuoden laatutarina -palkinnon.

Kilpailussa palkitaan paras laadun edistämiseen liittyvä teko, joka on vaikuttavalla tavalla parantanut esimerkiksi asiakkaiden ja potilaiden hyvinvointia ja henkilöstön työtyytyväisyyttä.

Case manager -toimintamallissa tarjotaan erillistä managerointia niille potilaille, joilla on ollut vuoden sisällä neljä osastojaksoa. Case manager on tehtävään koulutettu sairaanhoitaja, joka selvittää yhdessä asiakkaan kanssa, onko asiakkaan elämässä jotain syytä, miksi hän toistuvasti päätyy osastolle.

Usein näiden syiden selvittelyyn tarvitaan tueksi sosiaalityöntekijää, fysioterapeuttia, kotihoitoa, vammaispalveluita tai kolmannen sektorin toimijoita.

Asiakaspäällikkö huolehtii myös siitä, että eri alojen ammattilaiset ovat keskenään kartalla siitä, mikä asiakkaan tilanne on. Toisinaan takana voi olla jokin käytännön ongelma, kuten vaikka se, että potilaalla ei ole ollut varaa ostaa määrättyjä lääkkeitä.

Moni väsyy sekavassa systeemissä

Case manager -mallin on kehittänyt suomalaiseen ympäristöön kehittämisen ja terveyden edistämisen tulosaluejohtaja, hallintoylilääkäri Maria Virkki Yhdysvalloista saatujen kokemusten pohjalta.

– Asiakkaat ovat usein liian tietämättömiä omasta hoidostaan. Mallissa vahvistetaan omaa osallisuutta, Virkki sanoo.

Virkki sanoo myös, että palveluverkko on nykyään monimutkainen ja moni ei tiedä, mitä palveluita on tarjolla tai jaksa edes selvittää asiaa.

– Olen huolissani siitä, että juuri niille ihmisille, joilla on vähiten voimavaroja, annetaan eniten vastuuta. On paljon heikkoja, voimattomia ja väsyneitä ihmisiä, joita meillä on velvollisuus tukea pärjäämään, Virkki sanoo.

Toisin kuin aluksi ajateltiin, asiakaspäälliköt ovat auttaneet kaiken ikäisiä ihmisiä, eivät erityisesti ikääntyneitä.

– Erityisen huolestuttava ryhmä ovat väsyneet omaiset, jotka hoitavat omaistaan viimeisillä voimillaan kunnes heidän oma terveytensä romahtaa, Virkki sanoo.

Uusi toimintamalli auttaa välillisesti myös omaisia.

Merkittävät hyödyt

Case manager -toimintamalli vakuutti tuomariston yksimielisesti. Toimintamalli otettiin ensin käyttöön hankkeena, mutta siitä tuli pysyvä käytäntö hyvien tulosten takia.

Asiakaspäällikkötoiminnalla onnistuttiin vähentämään merkittävästi potilaiden ennalta suunnittelematonta sairaalaan paluuta ja osastohoidon jälkeisiä päivystyskäyntejä, ja saatiin huomattavia taloudellisia säästöjä.

Toimintamallista saatiin myönteistä palautetta sekä potilailta, heidän omaisiltaan että henkilökunnalta. Tukea tarvitsevat asiakkaat on opittu tunnistamaan ja päivystyskäynneissä sekä vuodeosastojaksoissa on voitu osoittaa selkeää laskua.

Asiat pitää ajatella uudella tavalla

Palkinnon myöntänyt Labquality totesi, että case manager -toimintamallissa on keksitty jotain uutta, ja sama idea on toteutettavissa muuallakin.

Raati totesi, että jatkossa sote vaatii paljon palveluja tarvitsevien asiakkaiden parempaa huomioimista ja tehokasta palveluohjausta asiakastyytyväisyyden takaamiseksi, alati supistuvat budjetit huomioiden.

– Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyshuollossa täytyy arvioida uudelleen tarvittavia työtehtäviä. Meidän tulee ennakkoluulottomasti purkaa vanhoja rakenteita ja etsiä toimintamalleja, jotka parhaiten tukevat asiakkaiden hyvinvointia ja pärjäämistä, Virkki sanoo.

Lue myös: Hykyn tulos sukelsi, iso säästökuuri jo aloitettu - "Nousee kysymys, onko yhtymän johto ajan tasalla omasta työstään?"
 
Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi