Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lähes 1 800 päivähoitolaskua meni viime vuonna perintään Lahdessa, silti vain harvat hakivat laskujen alennusta tai perimättä jättämistä

Lahtelaisvaltuutettu kerää nimiä aloitteeseen, jossa vaaditaan, että päivähoitomaksujen perinnässä on noudatettava asiakaskohtaista harkintaa ja varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakia.

Tämän vuoden tammi-kesäkuussa Lahdessa meni perintään 854 ja ulosottoon 143 laskua päivähoitolaskua. Kuva: Mirja Hussain

Monilla lahtelaisperheillä on vaikeuksia suoriutua päivähoitomaksuista, mutta vain harvat käyttävät mahdollisuutta hakea laskujen alennusta tai perimättä jättämistä.

Viime vuonna Lahdessa oli perinnässä 1 777 ja ulosotossa 154 päivähoitolaskua. Maksujen perimättä jättämistä tai alennusta haki 18 henkilöä, joista 14:n hakemus hyväksyttiin.

Tämän vuoden tammi-kesäkuussa perintään meni 854 ja ulosottoon 143 laskua.

– Ulosotossa vauhti on vain kiihtynyt. Luvut osoittavat, että ihmisillä ei ole tietoa mahdollisuudesta hakea perimättä jättämistä, sanoo kaupunginvaltuutettu ja tarkastuslautakunnan jäsen Seppo Korhonen (vas.).

"Polttava kysymys"

Korhonen kerää nimiä valtuustoaloitteeseen, jossa vaaditaan, että päivähoitomaksujen perinnässä on noudatettava asiakaskohtaista harkintaa ja varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakia.

Seppo Korhonen (vas.) pitää varhaiskasvatusmaksujen perintäkäytäntöjä lainvastaisina. Kuva: Sami Kuusivirta

Viime vuonna voimaan astuneen lain mukaan varhaiskasvatusmaksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava, jos maksun periminen vaarantaa toimeentulon edellytyksiä tai lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista. Ratkaisu on tehtävä ennen toimeentulotuen myöntämistä.

– Tämä tulee olemaan erittäin polttava kysymys muuallakin kuin Lahdessa. Tiesin, että lakia on huonosti noudatettu, mutta lukujen suuruus hämmästytti, Korhonen toteaa.

"Lainsäädännössä ei muutosta"

Päivähoitomaksuja säädeltiin aiemmin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja koskevalla lailla. Päivähoitojohtaja Mika Harju huomauttaa, että maksun perimättä jättämisestä ja alentamisesta on ollut säädös molemmissa laeissa.

– Hakemusten määrässä tai myönnetyissä alennuksissa ja vapautuksissa ei ole tapahtunut olennaista muutosta. Se perustunee siihen, että myöskään lainsäädännössä ei tapahtunut olennaista muutosta.

Harju arvelee, että perintään menevien laskujen ja vapautushakemusten määrään vaikuttaa yleinen taloudellinen tilanne.

Lue myös: Kaksi luvatonta kuvauskopteria pörräsi Cheekin keikalla Lahdessa – lennättäjiä epäillään ilmailurikkomuksista
 

Korhonen katsoo, että viranomaisten on hyvän hallintotavan ja asiakasmaksulakien mukaisesti tiedotettava asiakkaalle mahdollisuudesta hakea alennusta tai perimättä jättämistä.

– Luvut kiistatta osoittavat, että nyt näin ei ole tehty, vaan tehtävä on laiminlyöty. Siihen haetaan valtuustoaloitteella muutosta.

Korhonen aikoo tehdä myöhemmin erillisen valtuustoaloitteen sote-maksujen perinnässä noudatettavasta harkinnasta.

– Olen pyytänyt yhtymältä asiakasmaksujen perintätiedot, mutta heillä menee pidemmän aikaa lukujen antamiseen.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi