Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Orimattilassa edessä iso koulupäätös – vaihtoehtojen hintaero jopa kymmenen miljoonaa euroa

Orimattilan yhteiskoululla on tehty sisäilmakorjauksia vuodesta 2013. Koulun oppilasmäärä on lähivuosina kasvamassa selvästi liian suureksi tiloihin nähden. Kuva: Pertti Louhelainen

Orimattilan päättäjiltä vaaditaan lähiaikoina isoa päätöstä yhteiskoulun jatkosta. Yhteiskoulun tilatarpeista on teetetty viime vuosien aikana kaksi tarveselvitystä, mutta päätöksiä ei ole saatu aikaan.

Nyt lisätiloja kaivataan jo kipeästi, sillä yhteiskoulussa kamppaillaan kasvaneen oppilasmäärän kanssa. Alkaneen lukuvuoden oppilasmäärä on noin 450 oppilasta eli yli toiminnallisen kapasiteetin. Oppilasmäärä on kasvanut viime keväästä noin 30:llä. Lisätiloja onkin jouduttu etsimään läheiseltä vanhalta ammattikoululta, mistä on vuokrattu kolme opetustilaa.

Yhteiskoulun oppilasmäärä kasvaa rehtori Olli-Matti Selinin mukaan parin vuoden kuluttua 500 oppilaaseen. Suurien ikäluokkien aiheuttama paine jatkuu 8–10 vuoden ajan. Orimattilan sivistystoimenjohtajan Timo Ahvon mukaan tämän lukuvuoden jälkeen ulkopuolelta on vuokrattava lisää tilaa.

– Tarve lisätiloille olisi välitön. Tätä asiaa on viety eteenpäin vuodesta 2013 alkaen. Tarveselvityksen mukaan lisätiloja olisi pitänyt olla käytössä jo täksi vuodeksi.

Uusi koulu nousisi Koulutien varteen

Yhteiskoulun ratkaisuja on viivästyttänyt kaupunginhallituksen viime vuonna tekemä päätös, jolla se halusi selvittää myös peruskorjauksen lisäksi myös uudisrakennuksen vaihtoehdon. Ahvon mukaan kustannusten ja toteuttamisvaihtoehtojen haarukoimisessa on mennyt aikaa.

Peruskorjauksessa nykyiseen kouluun rakennettaisiin muun muassa lisää opetustilaa tilajärjestelyillä. Uusi yläkoulu puolestaan rakennettaisiin Koulutien varteen ja nykyinen purettaisiin. Rakentamisen ajan koulu toimisi nykyisissä tiloissa. Tässä vaihtoehdossa esimerkiksi ruokala ja keittiö jäisivät Erkko-lukion rakennukseen.

Vaihtoehtojen hintaero on huomattava. Mikäli koulu päätetään peruskorjata, arvioidaan kustannuksiksi noin kuusi miljoonaa euroa. Uuden koulun rakentaminen maksaisi tuntuvasti enemmän, sivistystoimen ja tilapalvelun tekemän arvion mukaan noin 16 miljoonaa euroa.

– Minusta nyt esitettävät kustannukset ovat aika realistiset. Sinänsä me emme mitään enää esitä. Viime vuonna meiltä lähti esitys laajasta peruskorjauksesta ja pallo on nyt hallituksen pöydällä, Ahvo arvioi.

Sisäilmasta edelleen ilmoituksia

Oppilasmäärien kasvun lisäksi sisäilmaongelmat ovat olleet huolena yhteiskoulussa. Korjauksia sisäilman parantamiseksi on tehty vuodesta 2013 alkaen.

– Sisäilmahaittailmoituksia tulee edelleen henkilöstöltä ja opiskelijoilta. Ei suuria määriä, mutta tulee kuitenkin. Sisäilma on meillä jokapäiväinen aihe, Selin kertoo.

Hän toivoo ratkaisua yhteiskoulun jatkosta tämän vuoden aikana.

– Pedagogisesti ajatellen minimitavoitteet saavutetaan molemmissa vaihtoehdoissa. Totta kai jos lähdetään rakentamaan kokonaan uutta, niin näen sen selkeänä mahdollisuutena muuttaa paljon ja saada hyvää aikaan. Todennäköisesti sisäilmaongelmatkin saadaan sitten ratkaistua.

Sivistystoimenjohtaja Ahvo muistuttaa, että vaihtoehtojen aikajänne olisi varsin erilainen.

– Peruskorjauksella päästäisiin yli oppilasmäärien kasvusta. Se antaisi aikaa kenties 10–15 vuotta, sitten koulu olisi käytetty loppuun ja tehtäisiin uusi.

Ahvon arvion mukaan uudisrakentaminen voisi käynnistyä aikaisintaan syksyllä 2019, mikäli päätökset saadaan tehtyä. Uudet tilat voisivat valmistua kenties syksyllä 2020 tai keväällä 2021.

Poliitikoilta varovaisia kommentteja

Orimattilan kaupunginhallitus käsitteli yhteiskoulun hankesuunnitelmaa kokouksessaan maanantaina. Ennen kokouksen alkua puheenjohtajisto oli kommenteissaan varsin varovainen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aimo Ryynänen (kok.) totesi, että mielipiteiden muodostamisen aika on viranhaltijoiden esittelyn jälkeen.

– Avoimin mielin kuuntelen esitystä ja muiden mielipiteitä. Hintaero vaihtoehtojen välillä on iso ja raha on suurin kysymys. Varmaan lähiviikkojen aikana ratkaisu pitäisi tehdä, arvioi kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Tuula Koivunen (sd.)

Myös 1. varapuheenjohtaja Tero Nieminen (kesk.) totesi, ettei hän halua muodostaa vielä jyrkkää mielipidettä asiasta.

– Yleisesti on vähän tuntunut, että korjaaminen näyttää olevan vaarallista. Seudulla on ollut kouluremontteja, jotka eivät ole aina menneet kovin hyvin maaliin. Olisiko uusi sitten turvallisempi vaihtoehto, Nieminen pohti.

Niemisen arvion mukaan uudisrakennuskaan ei välttämättä romahduttaisi Orimattilan muutenkin muhkeaa investointiohjelmaa, koska uudisrakennuksen poistoaika olisi tuntuvasti pidempi kuin peruskorjausvaihtoehdossa.

Lue myös: Keskiarvorajat nousivat useimmissa lukioissa – kärkeä pitää yhä Lahden yhteiskoulun lukio
 
Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi