Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Cheekin konserttien turvallisuuspäällikkö Ari Solja torppaa huhut tapahtuman ylibuukkauksesta

Turvallisuuspäällikkö arvelee, että huhut johtuvat katsomolohkojen uudelleenjärjestelystä.

Järjestyksenvalvojia oli tapahtumassa yksi sataa konserttivierasta kohden. Kuva: Sami Kuusivirta

Ennen Cheekin jäähyväiskonserttia Lahdessa kiiri huhu, että tapahtumaan olisi myyty enemmän lippuja kuin mitä alueelle todellisuudessa mahtui. Myös Etelä-Suomen Sanomille tuli tietoa, että perjantaina ainakin yhdessä katsomossa olisi ollut jopa tuhat ihmistä enemmän kuin mihin katsomo oli mitoitettu.

Valot Sammuu -konserttien turvallisuuspäällikkö Ari Solja Securitakselta torppaa huhut ylibuukkauksesta. Myös Hämeen poliisista kerrotaan, että se luottaa turvallisuuspäällikön laskentaan.

– Tapahtumassa ihmisiä oli pääsylippuja vastaava määrä eli 30 000 päivittäin. Muutama prosentti jätti jopa tulematta, mikä on normaalia konserteissa ylipäätään. Myös tapahtuman 1 000 kutsuvierasta oli laskettu kokonaislippumäärään, Solja selittää.

Hänen mukaansa alueella olleiden ihmisten määrän laskenta perustuu myytyihin konserttilippuihin.

– Jokainen lippu oli numeroitu, yksilöity ja luettiin portilla. Lisäksi järjestyksenvalvojilla oli vielä laskentalaitteet käsissään, jolla he varmistivat jokaisen katsomolohkon ihmismäärän, Solja sanoo.

Ylibuukkaushuhut ovat voineet turvallisuuspäällikön mukaan saada alkunsa katsomoiden uudelleenjärjestämisestä.

– Jouduimme vaihtamaan tuhansia lippuja toiseen katsomokategoriaan, koska katsomot eivät olleet enää konsertin aikana saman muotoisia kuin silloin syksyllä, kun liput olivat tulleet myyntiin. Lohkojen kokoja jouduttiin muuttamaan ihan rakenteellisista syistä. Kun katsomoiden rakentamista alettiin suunnittelemaan alkukeväästä, huomasimme, että toiseen lohkoon meneekin enemmän ihmisiä ja toiseen taas vähemmän, minkä takia ihmisiä oli siirrettävä lohkosta toiseen. Lohkojen täyttämistä jouduttiin jumppaaman vielä viime hetkellä ja ihmisiä ohjattiin vielä tapahtumassa lohkosta toiseen.

Soljan mukaan katsomoiden kapasiteetin ja myytävien lippujen määrän päätti viime kädessä kaupungin rakennusvalvonta.

– Katsomoiden kapasiteetti oli laskettu yhdessä Lahden kaupungin rakennusvalvonnan kanssa. Kävimme vuosi sitten heidän kanssaan alueella ja pohdimme kuinka paljon katsomoihin mahtuu ihmisiä. Rakennusvalvonta loppupelissä vahvisti kapasiteetin ja myönsi luvan tälle määrälle. Järjestäjä ei voi itse asiaa päättää, Solja sanoo.

Valvontaa riittävästi

Turvallisuuspäällikön mukaan mäkimonttu tyhjeni molempina päivinä hyvin. Perjantaina lähimpänä esiintymislavaa olevat A- ja B- katsomo tyhjenivät hieman hitaammin kuin lauantaina, sillä lauantaina poistumistietä oli levennetty. Ari Solja sanoo, että mahdollisiin turvallisuusriskeihin oli varauduttu hyvin.

– Saattoi näyttää siltä, että poistuva väki oli yksi valtava ihmismeri, mutta kaikissa lohkoissa oli siirtymäreittejä, joita henkilökunta käytti myös konsertin aikana. Mahdollisessa riskitilanteessa siirtymäreittejä olisi myös käytetty.

Soljan mukaan tapahtumassa järjestyksenvalvojia oli yhteensä kolmisen sataa. Itse tapahtuma-alueella järjestystä ylläpiti noin 200 valvojaa.

– Tapahtuma-alueen lisäksi järjestyksenvalvojat ohjasivat pysäköintiä sekä meno- ja tuloliikennettä.

Lue myös: Mukkulan siltatyömaa aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä liikenteeseen
 
Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi