Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hykyn tulos sukelsi, iso säästökuuri jo aloitettu - "Nousee kysymys, onko yhtymän johto ajan tasalla omasta työstään?"

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen sanoo, että samalla rahalla pitää pystyä tekemään asioita vielä tehokkaammin esimerkiksi lastensuojelun puolella. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä on käynnistänyt neljän miljoonan euron sopeuttamistoimet. Sopeuttamisesta huolimatta hyvinvointiyhtymän tulos jää tilinpäätösennusteen mukaan 6,8 miljoonaa euroa miinukselle. Sopeuttamistoimet koskevat koko yhtymää. Terveys- ja sairaanhoitopalvelut, ikääntyneiden palvelut ja kuntoutus, perhe- ja sosiaalipalvelut ja strategia- ja tukipalvelut, joutuvat kukin karsimaan kulujaan miljoonalla eurolla.

Vakituista henkilökuntaa ei irtisanota, mutta sijaisten käyttöä vähennetään. Tavallisille kuntalaisille sopeuttamiset tulevat näkymään hoitoon pääsyn hidastumisena loppuvuonna.

Merkittäviä vastoinkäymisiä

Yhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen sanoo, että miinukselle painuneen tuloksen takana on erittäin kireä talousarvio. Palvelutarve kasvoi ennakoitua enemmän eikä budjetissa ollut lainkaan liikkumavaraa. Palveluiden kysyntä on kasvanut erityisesti terveydenhoidon puolella, eli Akuutti24:ssä ja ensihoidossa. Ensihoitoon oli jo pakko lisätä kaksi ambulanssia. Myös ikääntyneiden palveluiden puolella on ollut kasvua vielä ennakoituakin enemmän.

Lisäksi yhtymä kohtasi odottamattomia ongelmia kun uusi Lifecare-potilastietojärjestelmä olikin viallinen ja Lahden kaupungin tietoverkkoon iski alkuvuodesta haittaohjelma.

– Isot vastoinkäymiset ovat maksaneet suoraan rahaa. Vahingonkorvauksien hakuprosessi on kesken, joten ei ole viisasta puhua summista, mutta kyseessä on merkittävä osuus alijäämästä, Salunen sanoo.

Toisaalta vaikka tietojärjestelmäongelmia ei olisi ollut, palvelutarpeen kasvu olisi silti painanut lukemat miinukselle.

Toiveet henkilöstössä

Salunen sanoo, että toimialat saavat vapaat kädet etsiä tarvittavat säästöt. Tavoite on, että palveluita pitäisi karsia mahdollisimman vähän.

– Suomessa on niin löperöt hoitotakuut, että niiden rajoja ei kolistella vielä, mutta kyllähän jokainen käsipari hoitotyössä olisi ollut tarpeen, Salunen sanoo.

Salunen kertoo luottavansa siihen, että yhtymän hyvät esimiehet ja työntekijät keksivät, mistä säästöä saadaan. Sopeuttamisrahan lisäksi henkilöstön pitäisi onnistua tekemään muutoksia, joilla saadaan seitsemän miljoonan euron pysyvät säästöt kustannuksiin.

Tähän keinoksi on hahmoteltu muun muassa sitä, että yhä suurempi osa yli 75-vuotiaista asuu kotona, lasten huostaanottojen ja sijoitusten määrä vähenee ja henkilökunnan sairauslomapäivien määrä tippuu. Sijaisten käytön vähentäminen on ristiriidassa sairauslomapäivien vähentämisen kanssa.

– Ei henkilökuntaa voi liikaa kuormittaa, mutta esimiehet ovat tilanteesta hyvin kartalla, Salunen sanoo.

Kompromissi kuntien kanssa puuttuu

Yhtymän hallitus päätti maanantain kokouksessa, että sopeuttamistoimenpiteiden takia esityslistalla ollutta ensi vuoden talousarvion aloittamista lykätään. Talousarvion laatiminen alkaa vaikeista asemista, koska kunnat eivät halua, että niiden maksuosuudet kasvavat yli 1,4:llä prosentilla, mutta hyvinvointiyhtymän näkemyksen mukaan korotusta tarvitaan 2,1 prosenttia. Euroissa erotus on noin neljä miljoonaa euroa.

Jos kunnat eivät suostu laittamaan lisää rahaa budjettiin, tiedossa on merkittäviä huononnuksia palveluihin. Peruspalveluiden saatavuus säilyy huonona, suun terveydenhuollon odotusajat kasvavat ja yhä useampi menee päivystykseen. Hoitoverkkoa harvennetaan joiltain osin ja ei-kiireellistä hoitoon pääsyä sairaalassa jarrutetaan.

Ikääntyneiden kuntoutusta karsitaan, omaishoidon tasoa ei nosteta, kotihoidon kriteereitä kiristetään entisestään ja palveluasumista keskitetään maakunnassa yksikköjä sulkemalla. Myös kaikki palvelut, jotka eivät ole lain mukaan pakollisia, kuten päivätoiminta, lopetetaan. Perhepalveluiden puolella edes lain edellyttämiä avopalveluita ei tarjota.

– Kompromissia kuntien kanssa ei ole löydetty, Salunen toteaa.

Salusen mukaan yhtymän tulopuoli on kunnossa, ja kasvurahoitusta on löydetty. Vain menot ovat kasvaneet liikaa.

”Ei voi olla tyytyväinen”

Lahden kaupunki sai maanantaina tiedon hyvinvointiyhtymän tilinpäätösennusteesta, joka ennakoi tälle vuodelle säästötoimista huolimatta 6,8 miljoonan euron alijäämää. Kaupunginhallitus kävi yhtymän tilanteesta keskustelua, kertoo puheenjohtaja Pekka Komu (sd.).

– Talouden näkökulmasta ei tietenkään voi olla tyytyväinen vaan pettynyt siihen, mitä tämä Lahdenkin taloudelle merkitsee. Olemme kovissa paineissa, koska olemme sitoutuneet tasapainotusohjelmaan.

Lahti on varannut yhtymältä ostettaviin palveluihin tälle vuodelle 354 miljoonaa. Palvelusopimuksen mukaan yhtymän on aloitettava toiminnalliset muutokset, jos kaupungin maksuosuus uhkaa ylittyä.

Komu pelkää, että yhtymän menojen ylittyminen lisää säästöpaineita kaupungin sivistyspalveluissa.

– Meillä on kaksi isoa kuluerää, hyvinvointiyhtymä ja sivistyspalvelut. Ei ole hyvä, että näitä kahta joudutaan laittamaan vastakkain, koska molemmissa on kyse tärkeistä palveluista ihmisille.

Palvelusopimuksen mukaan yhtymä raportoi kuukauden välein jäsenkunnille toiminnan ja talouden toteutumisesta.

– Tulemme keskustelemaan muiden kuntien kanssa, miten ne kokevat asian. Käymme keskustelut myös yhtymän johdon kanssa. Varmasti on syytä miettiä tarkkaan, mitä tehdään.

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajan Juha Rostedtin (kok.) mukaan yhtymä on tähän saakka vakuuttanut budjetin pitävän.

– Ihan viime viikkoinakin on sanottu, että tilanne on hallussa. Nousee kysymys, onko yhtymän johto ajan tasalla omasta työstään? Pystytäänkö yhtymää johtamaan tiedolla vai arvailuilla?

Korjattu 27.8. klo 16.10: Poistettu lause. Lisätty 27.8. klo 18.47: Viimeisen väliotsikon jälkeinen osuus. Klo 19.30 Rostedtin kommentit.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi