Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Puolustusministeri Jussi Niinistö vieraili Hennalassa – "Kasvisruokailun kustannukset pitää selvittää"

Lahtelaiset osallistuivat sankoin joukoin Hennala herää -tapahtumaan. Paikalla oli myös tapahtuman suojelija, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.), joka kommentoi tämän viikkoista kohua Puolustusvoimien kasvisruokalinjauksesta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö vierailei sunnuntaina 26.8. Lahdessa. Hän tutustui Hennala Herää -maanpuolustustapahtumaan vanhalla kasarmialueella. Kuva: Sami Kuusivirta

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) vieraili Hennala herää -maanpuolustustapahtumassa sunnuntaina. Päivän teemoina olivat turvallisuus, maanpuolustus ja historia. Tilaisuus oli myös oivallinen osoitus siitä, miten entinen kasarmialue on saanut uuden elämän.

– Tämä tuntuu olevan monelle reserviläiselle tärkeä asia. Tapahtumassa on paljon sellaisia, jotka ovat palvelleet täällä aikanaan, Niinistö sanoo.

Hennalassa palvellut sotaveteraani Veikko Korkka, 93, saapui tapahtumaan poikansa kanssa. Niinistö ja Korkka tervehtivät toisiaan ja muistelivat edellistä kohtaamistaan Kilpisjärvellä kolmen valtion rajapyykillä, jossa Niinistö vieraili kaksi vuotta sitten tapaamassa veteraaneja.

Sotaveteraani Veikko Korkka ja puolustusministeri Jussi Niinistö tapasivat Hennala Herää -tapahtumassa perjantaina. Korkka muisteli aikaisempaa tapaamistaan ministerin kanssa. Kuva: Sami Kuusivirta

– Tapahtuma on minulle erityisen hieno, sillä kuulun Lahden sotaveteraaneihin. Palvelin tässä varuskunnassa sodan jälkeen 23 vuotta, Korkka kertoo.

Korkka oli varusmiehenä mukana Lapin sodassa. Rintamalle hän lähti 16-vuotiaana. Hän osallistui myös Kilpisjärven taisteluihin.

Ministeri Jussi Niinistö toivoo, että tulevaisuudessa asevelvollisuus pysyisi ennallaan. Pitkän ajan kehityslinja on ollut, että yhä harvempi suorittaa varusmiespalveluksen. Tällä hetkellä suorittajia on reilu 70 prosenttia velvollisista.

Näytillä oli panssarimuseon tankki. Kuva: Sami Kuusivirta

Niinistön mukaan on ongelmallista, jos määrä putoaa alle 70 prosentin, koska silloin Suomi ei pystyisi muodostamaan riittävän nuoria sodan ajan joukkoja.

– Nyt näyttää siltä, että ollaan aika hyvällä mallilla. Tällaiset tilaisuudet ovat tärkeitä maanpuolustustahtoa nostavia ja ylipäätään maanpuolustuksesta tietoa antavia tapahtumia. Yleinen asevelvollisuus on kustannustehokas ja paras ratkaisu Suomen kaltaiselle isolle, mutta verraten vähäväkiselle maalle.

Ministeri Jussi Niinistö tutustui maanpuolustusnaisten pisteeseen yhdessä Milla Bruneaun kanssa. Kuva: Sami Kuusivirta

Niinistö aloitti vierailunsa ruokailulla, johon osallistuivat muun muassa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen, Hämeen maanpuolustuspiirin piiripäällikkö Matti Eskola ja Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.).

Ruokailussa keskusteltiin muun muassa Hennalan varuskunta-alueen elvyttämisestä. Jussi Niinistön mukaan on hienoa, että aluetta on kehitetty sen lakkauttamisen jälkeen.

Anna Koskimaan poika Eino Koskimaa pääsi kokeilemaan varusmiestaitojaan. Kuva: Sami Kuusivirta

MPK:n toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen pitää tärkeänä, että vaikka Hennalan varuskunnasta jouduttiin aikanaan luopumaan, niin esimerkiksi MPK edustaa siellä yhä puolustusvoimien toimintaa ja Hälvälässä on edelleen käytössä ampumarata. Lisäksi alueelle on tullut esimerkiksi asuntoja ja yrittäjiä.

Ministeri varmistaa kasvisruoan sopivuuden

Tapahtumassa oli myynnissä sotilastarvikkeita. Kuva: Sami Kuusivirta

Reserviläiset, maanpuolustusnaiset ja useat maanpuolustuskillat esittelivät tapahtumassa toimintaansa. Lisäksi yleisö pääsi tutustumaan puolustusvoimien kalustoon. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen kenttä on Lahden suunnalla laaja.

Ministeri tutustui tapahtumassa Naisten valmiusliiton pisteeseen, jossa käytiin keskustelua toiminnallisten kurssien kiinnostavuudesta. Niinistö sai kuulla, että varautumiskurssit ovat viime aikoina kiinnostaneet ihmisiä.

Pertti Laatikaisen mukaan tapahtuma saavutti tänä vuonna selkeästi enemmän väkeä kuin ensimmäisellä järjestyskerralla viime vuonna.

Lahden Eskadroonan perinneratsukoiden 1930-luvun tyyliin tehty sulkeisesitys keräsi innostuneita katsojia. Kuva: Sami Kuusivirta

– Haluamme ehdottomasti järjestää tapahtuman myös ensi vuonna, jos vapaaehtoiset lähtevät mukaan, Laatikainen sanoo.

Niinistö on Maanpuolustuksen kannatussäätiön puheenjohtaja ja hän kertoo luvanneensa voimakasta rahallista tukea MPK:lle niin kauan kun hän on ministerinä.

– Olemme tehneet Laatikaisen kanssa erinäisiä hankintoja, kuten aseita ja pakettiautoja. Lisäksi on tärkeää, että MPK:lle saatiin yhtenäiset asut, Niinistö sanoo.

Niinistö on tarkkana myös varusmiesten ja -naisten hyvinvoinnista. Hän laittoi perjantaina pääesikunnalle selvityspyynnön varusmiesten kasvisruokailun lisäämisestä.

Ministerillä oli myös hetki aikaa kansalaisten kysymyksille. Joni Utriainen pääsi tutustumaan Niinistöön Hennalassa. Kuva: Sami Kuusivirta

– Haluan varmistaa, että asia on mietitty loppuun asti, jotta varusmiehet eivät joudu ostamaan sotilaskodista lisäravintoa. Lisäksi kasvisruokailun kustannukset pitää selvittää.

Lue myös: LM: Kasvisruokalinjaus tuli yllätyksenä puolustusministerille – "Mikään armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla"
 

Niinistön mielestä soijaproteiini ei ole hyvä vaihtoehto lihan korvikkeeksi, sillä sitä tuodaan ulkomailta. Sen sijaan kotimaista härkäpapua hän pitää mahdollisena vaihtoehtona.

Maanpuolustus on esillä eduskuntavaaleissa

Jussi Niinistö keskusteli vapaaehtoisen maanpuolustuksen edustajien kanssa. Kuva: Sami Kuusivirta

Niinistö on ilmoittanut olevansa ehdolla seuraavissa eduskuntavaaleissa. Hän uumoilee, että kansalaispalvelus tulee olemaan yksi kaikkien puolueiden keskustelun aihe eduskuntavaalien alla. Kansalaispalvelusta on ehdotettu yhdeksi vaihtoehdoksi Jehovan todistajien erivapaudelle.

– Kansalaispalvelusta voisi kannattaakin, jos sillä korvattaisiin siviilipalvelus, joka ei tällä hetkellä vastaa kriisiajan tarpeisiimme millään tavalla. Suomessa ei ole esimerkiksi mitään rekisteriä, jossa olisi tiedot siviilipalvelushenkilöiden kokemuksista ja osaamisesta, joita voitaisiin hyödyntää yhteiskunnan tarpeisiin kriisiaikana. Pidän sitä selkeänä puutteena, Niinistö sanoo.

Sotilastarvikkeista kiinnostunut yleisö suuntasi rompetorille. Kuva: Sami Kuusivirta

Ministeriössä on lausuntakierroksella esitys Jehovan todistajien erivapauden poistamisesta. Niinistön mukaan esitys on saanut myönteistä valoa.

– On tärkeää, että Suomessa on vakaumuksien tasa-arvo, eikä yksi uskontokunta ole ylitse muiden. Myös Jehovan todistajien yhteisö oli sitä mieltä, että he pystyvät suorittamaan siviilipalveluksen, kuten monessa muussa maassa on tapana.

Lahden Eskadroonan perinneratsukoiden sulkeisesitykset keräsivät suurimman yleisön. Kuva: Sami Kuusivirta
Olavi Savutie juonsi Eskadroonan perinneratsukoiden esityksen. Kuva: Sami Kuusivirta
Ratsukot ravaavat rivissä vanhaan tyyliin. Kuva: Sami Kuusivirta
Ministeri Jussi Niinistö seurasi Lahden Eskadroonan sulkeisesitystä. Kuva: Sami Kuusivirta
Tapahtuma

Hennala herää

Päivän teemoina olivat turvallisuus, maanpuolustus ja historia.

Järjestettiin sunnuntaina 26.8.

Puolustusministeri Jussi Niinistö on tapahtuman suojelija.

Järjestäjänä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Hämeen piirin Lahden koulutuspaikka.

Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin viime vuonna ja se saanee jatkoa myös ensi vuonna.

Paikkana entisen sotilaskodin, nykyisen ravintola Päämajan, lähiympäristö.

Alueella oli sotilastarvikemyyntiä ja poliiseja sekä Harjunalustan VPK kertomassa turvallisuudesta.

Tilaisuudessa nähtiin Lahden Eskadroonan perinneratsukoiden 1930-luvun tyyliin tehtyjä sulkeisesityksiä.

Esillä oli myös panssarimuseon II maailmansodan T-26-tankki.

Tarjolla oli Hennalan historiakierroksia ja Iitin asehistoriallisen seuran Puhdetyö-näyttely.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi