Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainen Max Kolkka sai lähetteen sukupuolen korjaukseen vasta kolmannella yrittämällä

Kolme neljäsosaa kansanedustajista kannattaa varmasti tai todennäköisesti translain muutosta. Ongelmalliseksi koetaan etenkin lain nykyinen vaatimus pakkosterilisaatiosta.

Transsukupuolinen Max Kolkka on puhunut taustastaan avoimesti vasta viime syksystä lähtien. Kuva: Aku Isotalo

Lahtelainen Max Kolkka koki syntyneensä miehenä naisen ruumiiseen. Hän hakeutui sukupuolenkorjaukseen 20-vuotiaana, mutta lähete psykiatrisiin tutkimuksiin järjestyi vasta kolmannella yrittämällä.

– Lähetteen saaminen oli elämän ja kuoleman kysymys. Ajattelin, että jos minulle ei anneta edes mahdollisuutta päästä diagnosointitutkimukseen, mieluummin päädyn vaikka mullan alle.

Nykyisen lainsäädännön mukaan sukupuolen juridinen korjaaminen vaatii kahta psykiatrin lausuntoa sukupuoli-identiteettihäiriöstä sekä lausuntoa lisääntymiskyvyttömyydestä. Jälkimmäinen tarkoittaa käytännössä pakkosterilisaatiota.

Kolkka alkoi saada testosteronihoitoa vuonna 2010. Vuonna 2013 hän sai toisenkin kahdesta sukupuolen juridiseen vahvistamiseen vaadittavasta psykiatrin lausunnosta, mutta hedelmättömyystodistus puuttuu yhä. Sen vuoksi Kolkalla on virallisissa papereissaan vieläkin naisen henkilötunnus.

– Miksi kehoon on pakko kajota, eikö riitä että koen olevani mies ja olen saanut diagnoosin? Mihin vielä tarvitaan lisääntymiskyvyttömyystodistusta?

Valtaosa puolueista kannattaa lakimuutosta

Lakia transsukupuolisen ihmisen sukupuolen vahvistamisesta on vaadittu muutettavaksi useita kertoja. Uudistusta ajavat tahot pitävät suurimpana epäkohtana vaatimusta lisääntymiskyvyttömyydestä.

Lääketieteelliset ja psykiatriset prosessit halutaan korvata sukupuolen itsemäärittelyoikeudella, ja sukupuolenkorjaus halutaan mahdollistaa kaikenikäisille. Lainsäädännön päivittäminen saa Hämeen vaalipiirin kansanedustajilta kannatusta yli puoluerajojen.

Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula toivoo asian etenevän seuraavan hallituskauden aikana. Hänen mukaansa Suomen olisi tärkeää uudistaa transihmisiä koskevaa lainsäädäntöä kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaisiksi.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoo lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen rikkovan Euroopan ihmisoikeussopimusta.

– On enemmän kuin kohtuullista, että mahdollistamme näille ihmisille ne asiat, jotka heille oikeutena kuuluvat, Rehula sanoo.

Rehulan mukaan lainsäädännön pitäisi osoittaa nykyistä suurempaa ymmärrystä transihmisiä kohtaan.

– Vastustajat perustelevat asiaa sillä, että nämä ihmiset voisivat vain vaihtaa kantaansa. Tällaisessa tilanteessa olevalle ihmiselle asia ei ole mikään hetken mielijohde.

Keskusta olisi ollut valmis antamaan lakiesityksen jo tällä hallituskaudella. Asia ei ole kuitenkaan edennyt perussuomalaisten ja näiltä hallitusvastuun perineen sinisen tulevaisuuden vastustuksen vuoksi.

Kristillisdemokraatit, perussuomalaiset ja siniset vastahakoisia

Etelä-Suomen Sanomat kertoi toukokuun lopulla, että kolme neljäsosaa kansanedustajista kannattaa varmasti tai todennäköisesti translain muutosta. Eduskuntapuolueista SDP, vihreät, vasemmistoliitto, RKP, kokoomus ja keskusta kannattavat lakimuutosta varauksetta.

Lue myös: Translaki halutaan muuttaa - eduskunnan enemmistö poistaisi laista vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä
 

Selvän kielteisen kannan on ilmaissut kristillisdemokraatit. Perussuomalaiset ja sininen tulevaisuus eivät ole tehneet ryhmäpäätöstä virallisesta kannasta, mutta kummankin puolueen johto on ilmoittanut jäsentensä enemmistön todennäköisesti vastustavan asiaa.

Toukokuussa eduskuntaryhmien puheenjohtajista uudistusta vastustivat kristillisdemokraattien Peter Östman, perussuomalaisten Leena Meri ja sinisten Simon Elo. Lahtelainen perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto kertoo kuuluvansa vastustajien joukkoon.

– Ne ovat omia henkilökohtaisia ajatuksiani. Asiasta varmaan puhutaan vielä puolueneuvoston kesäkokouksessa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri sanoo, että yhtenäistä ryhmäpäätöstä ei välttämättä tule, vaan kukin jäsen saa muodostaa kantansa omantuntonsa mukaan. Meri kertoo, ettei itse ymmärrä tarvetta lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen muutokselle.

– En väheksy kenenkään yksittäisen ihmisen hätää tässä asiassa. Minua hämmentää, että jos ihminen haluaa vaihtaa sukupuoltaan, miksi hän haluaa säilyttää osia vanhasta sukupuolesta.

Lue myös: Homo, lesbo, trans – mutta ennen kaikkea arvokas ihminen
 

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna-Kaisa Pekonen uskoo, että muutos etenee seuraavalla hallituskaudella.

– Jos ajatellaan tämänhetkistä hallitusta, kokoomuksessa ja keskustassa on erittäin vahva tahto viedä lakia eteenpäin. Pieni sinisten joukko on pystynyt jarruttamaan asiaa. Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on kyselytunnilla useaan otteeseen sanonut, että tämä hallitus ei asiaa edistä, vaikka se olisi hänen oma tahtotilansa.

Pekonen arvioi, että jos ensi keväänä uuden hallituksen muodostavat uudistukselle myötämieliset puolueet, uusi laki voisi tulla voimaan hallituskauden puolivälissä.

– Asiasta on olemassa valmis lakiesitys, jonka käsittelyn ei luulisi vievän kauheasti aikaa.

"Monet eivät halua luopua päätösvallasta omaan kehoonsa"

Max Kolkka kertoo kuulleensa, että monet transsukupuoliset ihmiset jättävät juridisen sukupuolen vahvistamisen tekemättä tai lykkäävät sitä juuri hedelmättömyysvaatimuksen vuoksi.

– Kaikilla ei riitä jaksaminen lähteä siihen. Monet eivät halua luopua päätösvallasta omaan kehoonsa.

Vaikka vähemmistöjen yhteiskunnallinen näkyvyys on kasvanut, Kolkka uskoo monen salaavan transsukupuolisuutensa.

– Asuin aiemmin Seinäjoella. Siellä en kertonut taustastani kenellekään opiskelukaverille. Lahdessa olen tuonut asiaa avoimemmin esiin vasta viime syksystä lähtien.

Viime marraskuussa Lahden torilla järjestettiin transihmisten muistopäivän tilaisuus, jossa Kolkka piti puheen. Esilläolo on poikinut palautetta.

– Olen positiivisesti yllättynyt siitä, miten moni on sanonut, että hienoa kun puhuin asiasta ääneen.

Vihaviestejäkin on silloin tällöin tullut. Nykyään Kolkka välttelee kirjoittelua Facebookin julkisille palstoille.

– Siellä on tullut tuntemattomilta kehotuksia tappaa itseni. Niistä tulee surulliseksi, sillä ei voi ymmärtää, miten ihminen voi vihata jotakuta niin paljon. On kuitenkin ollut pakko yrittää nollata pää sellaisten suhteen.

Kolkka kokee, että translain muutosta on eduskunnassa pitkitetty jo liikaa.

– Ymmärrys ei enää riitä, jos uudistus ei ensi hallituskaudella mene läpi.

Laki

Transsukupuoliset

Nykyiseen translakiin muutosta vaativan Kuuluu kaikille -kampanjan tukijoina on noin 30 ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöä.

Kampanjan vaatimus on, että translaista poistetaan vaatimus lääketieteellisestä prosessista ja psykiatrisesta arviosta juridisen sukupuolen korjaamisen ehtoina.

Tilalle vaaditaan sukupuolen itsemäärittelyoikeutta ja yksilöllisiä hoitoja.

Juridista sukupuolta korjaavan on nykyään hankittava todistus lisääntymiskyvyttömyydestä. Sterilisaatiovaatimuksen katsotaan loukkaavan ihmisten oikeutta koskemattomuuteen.

Kampanja haluaa sukupuolen korjaamisen mahdolliseksi kaikenikäisille. Täten laista poistuisi nykyinen vaatimus sukupuolenkorjaajan täysi-ikäisyydestä.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi