Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Välinpitämättömyys ehkäisyyn yleisin syy Päijät-Hämeessä tehdyille raskaudenkeskeytyksille

Päijät-Hämeessä 60 prosenttia raskauden keskeytystä hakevista henkilöistä ei ollut käyttänyt mitään ehkäisyä tullessaan raskaaksi.

Apulaisylilääkärin Sirpa Rekosen mukaan suurin syy raskauden keskeyttämiselle Päijät-Hämeessää on välinpitämättömyys ehkäisyä kohtaan. Ehkäisyvastaisuus johtuu puolestaan monilla hormoniehkäisyn vaikutuksiin kohdistuvasta pelosta. Kuva: Katja Luoma

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä Valviran luvan vaativia geneettisiä raskaudenkeskeytyksiä tehdään hyvin vähän. Kuten kaikkialla Suomessa, Päijät-Hämeessä keskeytykset tapahtuvat pääasiassa ennen 12. raskausviikkoa ja perustuvat sosiaalisiin syihin.

– Myöhemmän ajan raskaudenkeskeytyksiä tehdään ylipäätään harvoin. Sosiaalisin syin yli 12. raskausviikolla keskeytetään vuosittain Lahdessa noin 6–12 raskautta, sanoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän apulaisylilääkäri Sirpa Rekonen.

Raskaudenkeskeytyksiä tehtiin Päijät-Hämeessä vuosi sitten kaikkiaan 352. Luku on laskenut viime vuosina, sillä vielä vuonna 2007 määrä oli reilu 100 enemmän.

60 prosenttia keskeyttäjistä ei ole käyttänyt ehkäisyä

Rekosen mukaan jokaisen keskeytystä hakevan tilanne kartoitetaan tarkoin ja halutun keskeytyksen syyt ja perusteet selvitetään. Keskeytyksen saa kuitenkin aina halutessaan.

– Raskauden keskeytyslain ajatuksena on, että jokainen lapsi saisi syntyä toivottuna, tuumaa Renkonen.

Hänen mukaansa välinpitämättömyys ehkäisyä kohtaan on pääsyy raskaudenkeskeyttämiselle on Päijät-Hämeen alueella.

– Se on ainakin se viesti, joka välittyy henkilökunnalle hakijoiden haastatteluista, Rekonen sanoo.

Päijät-Hämeessä 60 prosenttia keskeytystä hakevista henkilöistä ei ole käyttänyt mitään ehkäisyä tullessaan ei toivotusti raskaaksi.

– Suomessa sama luku on yleisesti vain 35 prosenttia eli meillä asiat ovat tämän suhteen poikkeuksellisen huonossa jamassa.

Hormoniehkäisy tuntuu pelottavan montaa nuorta aikuista, sanoo apulaisylilääkäri Sirpa Rekonen. Hän ei osaa suoraan sanoa mistä se johtuu, mutta epäilee, että syynä voi olla tiedonpuutos. Kuva: Sami Lettojärvi

Rekonen ei osaa sanoa, miksi Päijät-Hämeessä ehkäisy ei tunnu kiinnostavan. Ilmiötä ei olla myöskään Rekosen mukaan tutkittu tarkemmin.

– Muuten alueen keskeytysten määrä on koko Suomen keskiluokkaa, hän sanoo.

Rekosen mukaan Päijät-Hämeessä keskeytystä hakevalla henkilöllä saattaa olla jopa neljästä kuuteen keskeytettyä raskautta takanaan. Vuosi sitten keskeytystä hakevista 13 prosenttia oli keskeytti raskauden toistamiseen alle vuoden sisällä. Perusterveydenhuollossa näitä henkilöitä pyritään auttamaan ehkäisyn suunnittelussa, mutta ketään ei voida pakottaa käyttämään ehkäisyä, sanoo Rekonen.

– Toki tarjoamme pitkäaikaisia ehkäisymenetelmiä, jopa ilmaiseksi, vaikka taloudelliset syyt ovat keskeyttämisissä hyvin vähäisiä. Enemmänkin tuntuu siltä, että etenkin nuorilla aikuisilla ehkäisyvastaisuus saattaa liittyä siihen, että hormoniehkäisy ja sen vaikutus omaan kehoon koetaan jollain tavalla pelottavana, Rekonen arvioi.

Lue myös: Tupakka vaihtunut nuorilla nuuskaan – "Tilanne karannut käsistä Lahdessa ja Hollolassa"
 
Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi