Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kuka tukkii ojan Vähä-Tiilijärvellä? Sinileväongelma kuumentaa tunteita Hollolassa

Hyvää tarkoittaneet ihmiset ovat saattaneet pahentaa ongelmaa tukkimalla järven laskuojan.

Uimista ei suositella sinilevän takia. Kuva: Aku Isotalo

Hollolan Vähä-Tiilijärven sinilevätilanne on saattanut pahentua osittain siksi, että ihmiset ovat tukkineet järven laskuojan. Laskuoja on tukittu ilmeisesti siksi, että ihmiset ovat halunneet estää sinilevän kulkeutumisen Vähä-Tiilijärvestä Keski-Tiilijärveen. Samalla Vähä-Tiilijärven veden laatu on entisestään huonontunut, kun vesi ei vaihdu. Veden pinta nousee ja voi aiheuttaa vettymistä rantakiinteistöillä, kun järveen johdettava jäähdytysvesi ei pääse virtaamaan pois. Hollolan kunnan kuntatekniikka on käynyt avaamassa ojan useita kertoja.

– Olemme yrittäneet selvittää, kuka ojan on tukkinut, mutta kukaan ei ole myöntänyt. Monilla tuntuu olevan ajatus, että oja pitäisi sulkea, mutta siinä ei ole ihan ymmärretty, miten se vaikuttaa, Hollolan ympäristösihteeri Kirsi Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan leväkukinta ei siirry Keski-Tiilijärveen, koska siellä ei ole sinilevälle otollista kasvuympäristöä.

– Levä kuolee kyllä siihen ojan suulle, Järvinen sanoo.

Laskuojan tukkiminen rikkoo vesilakia.

Uimarit kaikkosivat rannalta kun vesi muuttui liejuksi. Kuva: Aku Isotalo

Uimarit ja koirat tuskin syynä

Järven pelastamiseksi pitäisi seuraavaksi selvittää, mikä Vähä-Tiilijärvellä on muuttunut, että levä nyt kukoistaa siellä. Aiemmin sinilevää ei ole Vähä-Tiilijärvellä nähty, eikä varsinkaan näin runsaasti. Vähä-Tiilijärvi on suosittu uimapaikka, mutta uimareiden vaikutus veden laatuun on todennäköisesti pieni. Myöskään mahdollisesti rannoille jääneet koirien jätökset tuskin ovat aiheuttaneet sinilevän riehaantumista. Kalakannasta ei ole tietoa, koska koekalastuksia ei ole tehty.

– Mitään syytä ei voida sulkea pois, mutta ensisijaisesti tutkimme muita syitä, Järvinen sanoo.

Järven rannalla on viisi sellaista kiinteistöä, jotka eivät Lahti Aquan mukaan ole liittyneet niitä varten rakennettuun vesi- ja viemäriverkkoon, vaikka niiden pitäisi. Seuraavaksi tutkitaan, miten niiden vesihuolto on järjestetty tai tuottavatko ne ylipäätään jätevesiä. ELY-keskuksen tehtävä on valvoa, onko palvelutalo Onnenkodon jäähdytysvedet ohjattu järveen vesilain edellyttämällä tavalla. Jäähdytysvesi on tavallista puhdasta pohjavettä, joka yleensä vaikuttaa siihen, että järviveden laatu paranee koska se vaihtuu nopeammin.

– Tärkeää on myös, että nyt tekeillä olevaan talousarvioon saadaan varattua rahaa, jotta selvitystyöt saadaan kunnolla käyntiin, Järvinen sanoo.

Lähistöllä asuva Matti Savolainen kertoo, että järven tilanne puhuttaa naapurustoa. Kuva: Aku Isotalo

Kunnostus on kallis urakka

Järven mahdollinen kemiallinen kunnostus maksaisi kymmeniä tuhansia, jopa sata tuhatta euroa. Jos sellaiseen päädytään, operaatiota ei missään nimessä tehdä enää tänä vuonna, vaan vasta myöhemmin. Sinilevä häviää järvestä itsekseen nyt, kun yöt kylmenevät ja pimenevät, mutta jos syytä sen lisääntymiselle ei löydetä, ongelma saattaa olla edessä taas ensi vuonna.

Ihmiset ovat huolissaan ja aiheestakin. Ympäristösihteeri Kirsi Järvinen

Ympäristöterveydenhuolto on ottanut vedestä näytteitä säännöllisesti. Veden mikrobiologinen laatu on ollut koko kesän hyvä rannan runsaasta käytöstä ja leväesiintymästä huolimatta. Leväkukinnon alkuvaiheessa rannalle laitettiin uimareille varoitukset ja toimintaohjeita. Leväesiintymän nopeasti lisäännyttyä uimarannalle sekä järven muille epävirallisille uimapaikoille lisättiin opasteet, jossa uimista leväpitoisessa vedessä ei suositeltu. Leväesiintymästä tutkitun näytteen perusteella vedessä on todettu esiintyvän sellaista sinilevää, joka voi tuottaa levämyrkkyjä veteen.

Ranta autioitui

Vähä-Tiilijärven tilanne on puhuttanut hollolalaisia heinäkuun puolivälistä asti.

– Tunteet ovat pinnassa, kuten ympäristöasioissa yleensäkin. Ihmiset ovat huolissaan ja aiheestakin, sanoo Järvinen, jonka puhelin on soinut aiheen tiimoilta tiuhaan.

Vähä-Tiilijärven kupeessa tervatiellä asuva Matti Savolainen kertoo, että ranta autioitui hetkessä 3– 4 viikkoa sitten kun levä ilmestyi.

– Tämä on ensimmäinen kesä kun ranta on käyttökelvoton. Kyllähän se kummalliselta tuntuu ja on sääli, Savolainen sanoo.

Järvivesi on muuttunut vihreäksi ja sameaksi. Kuva: Aku Isotalo
Lue myös: Näitä kuutta asiaa et halua kohdata uintireissulla
 
Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi