Aiheet
Päijät-Häme

Nastolan aluejohtokunta kriittinen louhoshankkeelle – "Vaikutukset tulevat olemaan kerrannaisia ja voivat vaikuttaa koko alueen vetovoimaan"

Etelä-Suomen aluehallintovirasto käsittelee lupahakemusta 650 000 kivikuution louhimisesta Rakokiven taajaman eteläpuolella.

Aiemmin Orimattilaan kuulunut Selkosaaren kallioalue liitettiin osaksi Lahtea vuonna 2016. Maanomistaja Antero Nuuttila esitteli aluetta huhtikuussa 2013. Kuva: Sami Lettojärvi
Kuva: Anssi Hietamaa

Rakokiven eteläpuolelle suunniteltu kivilouhos voi aiheuttaa haittaa alueen asukkaille, elinympäristölle ja liikekeskuksen kehittymiselle. Tätä mieltä on Nastolan aluejohtokunta, joka antoi tiistaina lausuntonsa Selkosaaren kallioalueen maa-aines- ja ympäristölupahakemuksesta.

Pärhä-yhtiön jättämässä hakemuksessa haetaan lupaa ottaa 650 000 kuutiota kiviainesta 15 vuoden aikana. Valtatie 12:n varressa sijaitsevalla alueella on voimassa oleva maa-aineslupa vuodelta 2008, mutta ottamista ei ole aloitettu.

Uutta lupahakemusta käsittelee Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi), jolle voi jättää asiaa koskevia lausuntoja 30. elokuuta saakka.

Taajama alle kilometrin päässä

Nastolan aluejohtokunta huomauttaa, että suunniteltu louhosalue sijaitsee alle kilometrin päässä tiivistä taajama-asutuksesta sekä kehitettävistä asemaseuduista.

– Hankkeesta syntyvät vaikutukset tulevat olemaan kerrannaisia ja voivat vaikuttaa koko alueen vetovoimaan, lausunnossa todetaan.

Vuosia menee joka tapauksessa ennen kuin siellä räjäytellään. Louhosta vastustava uusikyläläinen Markku Meriluoto

Aluejohtokunta pitää hankkeen vaikutuksista tehtyjä arviointeja riittämättöminä. Johtokunnan mielestä uusi ympäristövaikutusten arviointi olisi tarpeen, jotta vaikutukset taajama-alueeseen ja luontokohteisiin saataisiin selvitettyä.

Lähin asuinrakennus sijaitsee vajaan puolen kilometrin päässä hankealueesta. Aluejohtokunta katsoo, että kuormaus, murskaus, räjäytykset ja kuljetukset aiheuttavat huomattavia melu-, pöly- ja tärinähaittoja alueen asutukselle ja yrityksille.

Louhosalueelle on tarkoitus rakentaa valtatien suuntainen tieyhteys Pitkätien kautta. Aluejohtokunnan mukaan tieyhteyden kapasiteetti ja riskit on selvitettävä.

Valituksia luvassa

Kaavailtu ottoalue sijaitsi aiemmin Orimattilan puolella, mutta siirtyi osaksi Lahtea vuoden 2016 alussa. Maanomistaja Antero Nuuttila toivoi kuntarajan muuttamista, koska tieyhteys on järjestettävä Nastolan puolelta.

Louhoshakemuksen käsittely siirtyi Lahden kaupungilta aville, koska ottamisalue ulottuu Orimattilan puolella olevalle valtatie 12:n laidalle.

– Louhinta tapahtuu kokonaan Lahden alueella, että luvan käsittelijänä pitäisi olla Lahden kaupunki. Hankkeesta tarvitaan sosiaalisten vaikutusten arviointi, louhosta vastustava uusikyläläinen Markku Meriluoto katsoo.

Jos lupahakemus hyväksytään, Meriluoto aikoo valittaa hallinto-oikeuteen ja tarvittaessa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Vuosia menee joka tapauksessa ennen kuin siellä räjäytellään.

Lupahakemuksen mukaan louhoksen aiheuttama melu jää lähimmissäkin kohteissa alle ohjearvojen. Hakemuksessa todetaan, että ottamisen jälkeen tasattava maapohja soveltuu teollisuuskäyttöön.

Lue myös: Keskusta hiljenee, mutta Radanvarteen muutetaan keskelle meteliä - näin lahtelaisten korvia koetellaan tulevina vuosina
 
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt