Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tuore kaupunginjohtaja aikoo tutustua Lahteen sähköpyörällä – "Lahdessa ei kannata kovin synkästi katsella maailmaa"

Pekka Timonen asettui taloksi uudelle työpaikalleen. Koti Lahdesta on vielä etsinnässä.

Pekka Timonen toimii kaupunginjohtajana toukokuun 2021 loppuun, jonka jälkeen hän siirtyy pormestarimallin myötä kansliapäälliköksi. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden tuore kaupunginjohtaja Pekka Timonen kiirehtii kaupungintalolle ministeritapaamiselta ravintola Taivaanrannasta. Hän on ollut pohtimassa työministeri Jari Lindströmin (sin.) kanssa, miten työttömyyden "kovaa ydintä" hoidetaan.

– Suomessa on nyt hyvät ajat, ja Lahdellakin menee monella lailla hyvin, mutta pitkäaikaistyöttömyys ei sula, keskiviikkona työt kaupunginjohtajana aloittanut Timonen toteaa.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on Lahdessakin vähentynyt, mutta on edelleen korkeampi kuin vuoden 2012 heinäkuussa. Lahdessa oli heinäkuun lopussa 2 910 henkilöä, jotka olivat olleet vähintään vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä.

Timosen mukaan työllisyysasiat ovat kaupungille "tuhannen taalan kysymys".

– Työttömyyden saaminen alas kertautuu ihan kaikessa. Monimutkaisiin ongelmiin ei ole yhtä ratkaisua, hän toteaa.

Jauhelihapihviä ja muusia lounaaksi

Lounaaksi Timonen nauttii jauhelihapihviä ja perunamuusia kaupungintalon henkilöstöravintolassa Tyrmässä. Hän on vasta asettunut taloksi uuteen työpaikkaansa, sillä ensimmäiset työpäivät kuluivat Lahden pohjoismaisten ystävyyskaupunkien tapaamisessa Tanskan Randersissa.

Timonen oli reissussa yhdessä kaupunginhallituksen puheenjohtajan Pekka Komun (sd.) kanssa. Kaksikko tutustui muun muassa Randersin jalkapallostadioniin sekä ratkaisuun, jossa vanhusten palvelutalo ja päiväkoti olivat samassa pihapiirissä.

– Meilläkin pitää päästä irti laitosmaisesta ajattelusta. Eihän kukaan halua asua laitoksessa. Vaikka on palvelutarpeita, silti voi olla kivaa ja kaunista. Se ei ole raha- vaan ajattelukysymys, Timonen sanoo.

Pohjoismaiset ystävyyskaupungit toimivat Timosen mielestä mielenkiintoisina vertailukohteina Lahdelle.

– Esimerkiksi Randers on paininut samanlaisten rakennemuutosten kanssa kuin Lahti. Västerås on muuttanut itsensä teollisuuskaupungista high tech -kaupungiksi.

Pekka Timonen tervehti teknisen ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtajaa Sanna Mäkistä ja jäsentä Jari Hartmania. Kuva: Sami Kuusivirta

"Positiivista ihmettelyä"

Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteerinä toiminut Timonen kiinnostui Lahdesta, kun kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta viime syksynä ilmoitti jäävänsä eläkkeelle.

– Kun näin, miten Lahti kaupunginjohtajan tehtävän määritteli, päätin, että olen kiinnostunut. Haku Lahteen oli aivan oma ratkaisu ja päätös.

Valtuusto äänesti Timosen Lahden johtoon kesäkuussa selvin lukemin. Hän sai 51 ääntä, ja vastaehdokkaana ollut Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kahdeksan ääntä.

Timonen kertoo saaneensa pääosin positiivista palautetta hakeutumisestaan Lahteen.

– Tietenkin on ihmetelty, sehän kuuluu asiaan. Valtaosa ihmettelyistä on ollut positiivisia. On sanottu, että hyvä juttu ja kiinnostava päätös. Sitkeimmille helsinkiläisille on aina ihmetyksen aihe, että joku lähtee Helsingin ulkopuolelle töihin.

Budjetit kesälukemisena

Timonen on kesän aikana perehtynyt uuteen kotikaupunkiinsa lukemalla muun muassa kaupungin edellisten vuosien toiminta- ja talouskertomukset sekä budjetit.

– Lukemiston ytimessä on ollut kaunokirjallisilta arvoiltaan rajallisia teoksia. Olen myös katsellut, mitä Lahdessa kesällä tapahtuu. Lahden seutu on hyvin vilkas, on Cheekiä, triathlonia ja Nightwishiä. Suomessa ovat aika harvassa seudut, joilla tapahtuu näin paljon.

Myllyvirta on omalta osaltaan perehdyttänyt Timosta Lahden asioihin.

– Jyrkin kanssa olemme jutelleet ja keväällä istuttiinkin vähän pidempään. Paljon on tiedon siirtämistä. Jyrki oli Lahdessa pitkään ja teki hienoa työtä. Hänellä on syvällinen tuntemus siitä, miten Lahtea on viety eteenpäin.

Lahti-kierroksia sähköpyörällä

Tiistaina Timonen kiersi kaupungintalolla tapaamassa työntekijöitä.

– Joka päivä tutustun ihmisiin paremmin, hyväntuuliselta vaikuttava kaupunginjohtaja sanoo.

Lahden veroprosentti on kuitenkin suomalaisten kaupunkien yläpäässä, mikä kertoo jostakin. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen

Lahden paikoissa riittää opettelemista oululaislähtöiselle ja Helsingin keskustassa asuvalle Timoselle.

– Itselleni on uteliaana ihmisenä hauskimpia juttuja, että pystyy opiskelemaan seutua ja kaupunkia. Joka päivä löytyy jotain uutta.

Kaupunkikierroksia Timonen aikoo tehdä sähköpolkupyörällä, jonka hän saa käyttöönsä työsuhde-etuna.

– Sähköpyörä on fiksu laite. Kun Lahti haluaa olla rohkea ympäristökaupunki, on hyvä, että kaupunginjohtaja etsii tapoja toimia sillä tavalla kuin kaupunki haluaa. Lisäksi sähköpyöräily on kivaa. Työni on paljolti istumista. Jos tekee siirtymiä pyörällä, tulee samalla liikuttua.

Timonen etsii parhaillaan asuntoa Lahdesta. Vielä toistaiseksi hän kulkee töihin junalla.

– Työn kannalta asunnon pitäisi olla järkevän etäisyyden päässä kaupungintalosta. Asuntonäytöillä käymiseen ei ole ollut viime päivinä aikaa, mutta onneksi netissä voi laittaa erilaisia vahteja, jotka hälyttävät, jos jotain uutta tulee.

"Lahdella iso potentiaali"

Timosen mielestä Lahdella on iso potentiaali olla nykyistä vetovoimaisempi kaupunki. Tammi-heinäkuussa Lahden väkiluku kasvoi noin 400 asukkaalla. Yhden prosentin vuotuinen kasvu edellyttäisi 1 200 hengen väestönlisäystä.

– On joitakin sitkeitä jarruttavia kysymyksiä, joista yksi on työllisyys. Isossa kuvassa uskon siihen, että Lahti voi kehittyä merkittävästi. Pystymme parempaan kasvuun kuin tähän asti.

Kasvun vauhdittaminen edellyttää onnistumista monissa asioissa.

– Tarvitaan asumisen ja työskentelyn mahdollisuuksia, liikenneyhteyksiä sekä yhteistyötä yritysten ja yliopistojen kanssa. Lappeenrannan teknillisen yliopiston maisteriohjelma on valtavan suosittu. Imu Lahteen on kova. Tärkeä on myös ihmisten oma tuntemus siitä, kuinka kaupunkia voi parantaa.

Timonen huomauttaa, että muutto kaupunkeihin on kiistaton ilmiö eikä se ole ainakaan heikkenemässä. Lahti on ollut yksi kasvavista kaupungeista.

– Lahdessa ei kannata kovin synkästi katsella maailmaa. Lahden horisontissa on paljon asioita, jotka koko ajan kirkastuvat.

Talousarviotyöhön käsiksi

Kaupunginjohtaja pääsee heti ensi töikseen vetämään kaupungin ensi vuoden talousarvion valmistelua.

– Talousarvio on päivittäin esillä. Täytyy muistaa, että sen tekemisessä on selkeä prosessi, johon osallistuu paljon ihmisiä.

Budjetin ja tulevien vuosien taloussuunnitelman laatimiseen kytkeytyvät esimerkiksi sivistyspalveluiden palveluverkkoratkaisut sekä kaupungin talouden tasapainotusohjelma, joka tähtää 20 miljoonan euron säästöihin vuoteen 2022 mennessä.

– Ohjelma edellyttää säästöjen löytämistä ja menojen pitämistä kurissa. Siihen haetaan keinoja. Helppoa tavoitteeseen pääseminen ei tietenkään ole.

Lahdessa on elätelty toiveita, että kunnallisveroa voitaisiin tulevaisuudessa alentaa. Nykyinen veroprosentti 20,75 on suurten kaupunkien korkein. Ensin olisi selätettävä investointisuma ja pysäytettävä velkaantuminen.

– Jos mahdollisuus (veron alentamiseen) tarjoutuu, tottakai se kannattaa käyttää. Lahden veroprosentti on kuitenkin suomalaisten kaupunkien yläpäässä, mikä kertoo jostakin. Ensin talous pitää saada siihen kuntoon, että alentamisesta on mahdollista käydä keskustelua.

Timonen uskoo, että säästöjä voidaan saada palveluita heikentämättä.

– Kaikki muutos ei tarkoita muutosta huonompaan suuntaan. Kehittämällä voidaan saada myös palveluita, joihin kaupunkilaiset ovat tyytyväisempiä.

Pekka Timosen mielestä Lahdella on iso potentiaali olla nykyistä vetovoimaisempi kaupunki. Kuva: Sami Kuusivirta

"Saa vetää hihasta"

Timonen on luvannut olla kaupunginjohtajana helposti lähestyttävä ja asukkaita kuunteleva. Miten tämä toteutuu käytännössä?

– Kahden viikon päästä on kaupungintalon puutarhajuhla, jossa olen paikalla koko päivän. Kaupunginjohtajan työhuone on kuulemma jännittävä nähtävyys. Muutenkin pyrin olemaan mukana asioissa ja tilaisuuksissa, jotka ovat lahtelaisille tärkeitä. Saa tulla vetämään hihasta.

Lue myös: "Lahti voi olla mielenkiintoinen ja cool" - Lahden seutu ei juhli elinvoimavertailussa, mutta todellisuus on tilastoja parempi
 
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi