Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden konserttitalon asuintornista tulee yhä ostotarjouksia - kaupat ehkä jo tämän kuukauden aikana

Lahden konserttitalon keskeneräinen asuintorni saanee uuden omistajan vielä elokuun aikana. Tornia rakennuttaneen asunto-osakeyhtiö Helsingin Konsertin konkurssia sen sijaan selvitellään vielä pitkään, sillä velkojilla on velalliselle paljon hankalia kysymyksiä.

Lahden konserttitalon asuintornille on kysyntää. Kauppahinta ei kuitenkaan kata kaikkia nurin menneen asunto-osakeyhtiön velkoja. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden konserttitalon keskeneräisestä asuinosasta tulee edelleen ostotarjouksia. Konkurssiin ajautuneen asunto-osakeyhtiö Helsingin Konsertin pesänhoitaja, helsinkiläinen asianajaja Kirsi Eksymä vastaanotti maanantaina uuden tarjouksen, ja tiistaina on tulossa vielä kaksi lisää.

– Toivon hartaasti, että uuden omistajan kanssa saadaan kaupat vielä tämän kuukauden aikana, arvioi Eksymä.

Helsingin Konsertti (aiemmin Lahden Konsertti) rakennutti konserttitaloon asuinkerroksia, kunnes rahan puute keskeytti työt keväällä 2016. Tämän vuoden maaliskuussa Helsingin Konsertti kaatui konkurssiin.

Kaatuneen asuntoyhtiön velat ovat niin paljon varoja suuremmat, että kaikki velkojat eivät pääse kuittaamaan saataviaan asuintornin myyntihinnasta. Hanketta ilman vakuuksia rahoittaneet velkojat ovat Eksymän mukaan jäämässä ilman rahojaan.

Velkojat ovat saaneet nähtäväkseen alustavan erityistarkastuksen, ja lopullinen tarkastuskertomus valmistuu myöhemmin. Tarkastuksen sisältö on lähetetty lausuntoa varten myös Helsingin Konsertin hallitukselle, joka tässä tapauksessa on yhtä kuin liikemies Pasi Tinnilä. Hän on Liberi-yhtiönsä kautta myös yksi asuntoyhtiön velkojista.

Erityistarkastus lähetetään tiedoksi Tinnilän aisaparina toimineelle liikemies Mika Lehdolle. Lehto oli rahoittamassa rakennushanketta ja oli mukana asuntoyhtiön omistaneen Lahden Konsertti Holding oy:n hallituksessa. Myös Lehto lukeutuu konkurssin velkojapuolelle Revestor-yhtiöineen.

Näkökannat ristissä

Sekä Tinnilä että Lehto ovat aiemmin (ESS 3.7.2018) vakuuttaneet, ettei kaatuneen asunto-osakeyhtiön ja sen läheisyhtiöiden välisiin varainsiirtoihin liity mitään lainvastaista. Velkojien leirissä on asiasta toisenkinlaisia ajatuksia.

– Se on jo selvää, että erilaisia kanteita ja oikeustoimia tulee tehtäväksi, paljastaa pesänhoitaja Kirsi Eksymä.

Hän ei kuitenkaan lähde avaamaan enempää, millaisista oikeustoimista on kysymys. Syyskuun aikana tiedetään lisää, millä keinoin velkojat aikovat lähteä konkurssisotkua selvittämään.

Lahden remontoidun konserttitalon uuteen torniosaan oli määrä tulla 60 asuinhuoneistoa. Asuntoihin suunniteltiin myös hoiva-asumista tai hotellipalveluita. Hankkeen budjetti oli noin 25 miljoonaa euroa.

Pyhäniemi myymättä

Toinenkin iso kiinteistökauppa Lahden seudulla odottaa viimeistelyään. Mika Lehdon velan panttina ollut Pyhäniemen kartano Hollolassa tuli keväällä myyntiin, ja uuden omistajan uskottiin tuolloin olevan selvillä juhannukseen mennessä.

Kohdetta myyvän Huoneistoforum oy:n toimitusjohtaja Jukka Ignatius arvioi nyt, että kauppakirja allekirjoitetaan aikaisintaan kahden viikon kuluttua.

Lue myös: Pyhäniemen kartano oli omistajalleen heikko bisnes - omistajayhtiön rahaliikenteestä vaietaan tiukasti
 
Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi