Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Heilahtiko verho ikkunassa? Kummituskierrokset houkuttelevat Urajärven kartanoon

Juhlavuottaan viettävässä Urajärven kartanossa riittää aavetarinoita. Tunnetuin lienee tarina Valkoisesta rouvasta, jonka kerrotaan näyttäytyvän edelleen – viimeksi tänä kesänä.

Urajärven kartanon sivurakennuksen ullakon ikkunassakin on nähty liikettä. Kuva: Juha Peurala

Kiehtovatko kummitustarinat? Urajärven kartanolla Asikkalassa on mahdollisuus päästä kuuntelemaan aitoja aavetarinoita jo kolmatta vuotta peräkkäin. Urajärven Kartanon Ystävät ry järjestää syksyn aikana ainakin neljä kummituskierrosta, joilla oppaat kertovat aidoilla tapahtumapaikoilla kartanoon liitettyjä aavetarinoita.

Kysyntä on ollut ennakkoon niin kovaa, että järjestäjät harkitsevat mahdollisia lisäkierroksia. Kummituskierros on mahdollista varata myös yksityisesti omalle porukalle sovittuna aikana.

– Kierroksilla välitämme paikallista tarinakulttuuria. Kyseessä on asiallinen kummituskierros, joka sisältää tarinoita ja faktoja. Extremeä tai draamaa ei ole odotettavissa, Urajärven Kartanon Ystävien tiedottaja Tiina Saarijärvi valottaa.

Harvoin nähdyt ullakotkin avoinna

Urajärven kartano on Suomen vanhin kartanomuseo, joka viettää parhaillaan 90-vuotisjuhlakauttaan. Aavekertomuksia kartanossa riittää. Puhutaan kartanon risteyksessä tapetuista venäläisistä sotilaista, joiden on väitetty kummittelevan. Viimeisten aatelisten omistajien Hugon ja Lillyn on väitetty näyttäytyneen kartanolla kuolemansa jälkeen. Kerrotaan myös päärakennuksen yläkerran kolinoista ja haltijan mellastuksesta päärakennuksessa.

Lue myös: Lahden Satama täyttyi tuunatuista menopeleistä – katso kuvagalleria
 

Kummituskierroksilla pääsee käymään myös pää- ja sivurakennuksen ullakoilla, joihin ei muuten ole pääsyä.

– Kierroksilla ei tuputeta totuutta, tarinat voi uskoa tai olla uskomatta. Joka vuosi tarinoita tulee lisää. Aikoinaan niitä ovat kertoneet muun muassa kylässä kartanon alustalaisen poikana varttunut Jussi Tuominen sekä kartanossa pitkään palvelleet Iida ja Hannes Simolin, Saarijärvi kertoo.

Valkoinen rouva näyttäytyy edelleen

Tutuin kummituksista lienee traagisen kohtalon kokenut Valkoinen rouva. Axel von Heideman muutti nuorikkonsa Sofian kanssa kartanoon vuonna 1839. Sofia oli heikkomielinen. Hänet lähetettiin vuonna 1845 Lapinlahden mielisairaalaan, jossa hän oli hoidossa vuoden. Siellä hänet todettiin parantumattomasti sairaaksi. Puoliso oli samoihin aikoihin mielistynyt taloudenhoitajaan ja halusi eron Sofiasta. Ero myönnettiin, mutta samalla Axel von Heideman velvoitettiin huolehtimaan myös ensimmäisestä puolisostaan.

Sofia laitettiin asumaan kartanon sivurakennuksen yläkertaan yliskamariin, lukkojen taakse, jotta hän ei karkaisi. Tarinan mukaan Sofia kuitenkin kerran pääsi karkaamaan jyrkkiin rappusiin, kompastui, taittoi niskansa ja kuoli 35-vuotiaana vuonna 1850.

– Silminnäkijöitä ei ole. Sofian tapaturma ei ole todennettu fakta, Saarijärvi tarkentaa.

– Hänen on väitetty ilmestyvän silloin tällöin valkoisessa puvussaan. Hän saattaa kurkistella yliskamarin ikkunasta, ja verhot heiluvat, tai huoneessa hänen rukkinsa surraa itsekseen. Viimeisin väitetty havainto on tältä kesältä, kun kartanoteatterin neljä näyttelijää kokivat nähneensä tai tunteneensa valkean naishahmon rannan tuntumassa.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi