Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mikä toimii, mikä ei? Launeen päiväkodin eskarilaiset testasivat perhepuiston uuden linnakkeen

Hissi sai raatilaisilta eniten kehuja. Risuja annettiin vanhan vallihaudan ja isojen liukumäkien puuttumisesta.

Lahden Launeella sijaitsevan perhepuiston linnassa käy vilske ja vilinä. Uutuuttaan hohtava rakennelma tuntuu kiinnostavan kaupungin lapsiperheitä, sillä tunkua rakennuksessa riittää.

Linna on perhepuiston ehkä tunnetuin monumentti ja historiassa toinen laatuaan. Edellinen linna oli 1980-luvun perua. Nykyisessä linnassa on edeltäjäänsä enemmän härpäkkeitä, kuten elektorinen tanssipeli, kiipeilyseinä ja pieni liukumäki.

Linna sopii perhepuiston maisemaan. Lapset muistavat havainnekuvista, että linnan edustalle olisi suunniteltu liukumäkiä, joiden puuttuminen lopullisesta versiosta aiheutti mielipahaa. Kuva: Aku Isotalo

Miten kaupunki onnistui uudessa hankinnassaan? Etelä-Suomen Sanomat keräsi kokoon raadin Launeen päiväkodin esikoululaisista, jotka arvioivat lukijoille uuden linnan lattiasta tornin huipulle asti. Tomerat Västäräkit ottivat haasteen ilolla vastaan ja testasivat linnan jokaisen laitteen.

Hitaasti kulkeva hissi laitteista parhain

Eniten kehuja uudessa linnassa saa hissi, jota pitkin lapset pystyvät laskeutumaan toisesta kerroksesta maahan. Hissi palautuu ylös hitaasti, mutta sitä voi auttaa antamalla hissille hieman vauhtia, vaikkapa työntämällä, kertoo Ella Rastas.

– Hissi on turvallinen laite, ei jännittänyt yhtään tulla alas, hän arvioi.

Hissistä pitävät niin ikään myös Jere Salomaa, Tinja Virolainen, Iida Norgman ja Niklas Leppänen.

Iida Norgmanin lempilaitteita oli niin sanottu apinapuisto, jossa saattoi roikkua ja tehdä temppuja. Kuva: Aku Isotalo

Tanssitaistelupeliin lapsia pitää puolestaan houkutella. Peli lähtee käyntiin napin painalluksella. ”Tanssitaistelu sininen vastaan vihreä” kuuluu kaiuttimista. Musiikki soi ja jännitys on tiessään, lapset pistävät parastaan kahden värisillä laatoilla. ”Sininen voittaa!” kaikuu jälleen ääni kaiuttimista. Sininen joukkue hurraa ja peli alkaa taas alusta.

Tanssipeliä lapset eivät jaksa kommentoida, vaan näyttävät mieluummin miten pyörivä teline toimii.

Raatilaisilla meni jokunen hetki, ennen kuin he omaksuivat tanssitaistelupelin idean. Siniseen voittajajoukkueeseen kuuluivat Niklas Leppänen, Jere Salomaa ja Samuel Laurila. Kuva: Aku Isotalo

– Siinä voi tehdä vaikka mitä temppuja, itse pyörin väärinpäin, kertoo Virolainen.

– Laitteessa voi pyöriä myös ystävän kanssa, Norgman lisää.

Lisäksi punaiset, kuin puhelimena toimivat torvet linnan ulkoseinällä ja sisäseinällä saavat tytöiltä kehuja.

Kuvissa oli nähty liukumäkiä, joita lopullisessa rakennuksessa ei ole

Linnan toisella puolella on kiertyvä puomi, jota pitkin pääsee laskeutumaan nopeasti maahan. Toisella puolella taas roikkuu renkaita, joista voi roikkua kuin apina, kuvailevat lapset linnan rakennetta. Peli, jossa pieni harmaa helmi yritetään saada uomia pitkin koloon heiluttamalla pelikenttää, tuntuu myös kiinnostavan raatilaisia.

Kuulapeli sai päiväkodin raatilaisilta kehuja. Pelissä harmaata kuulaa yritetään saada koloon pelikenttää heiluttamalla. Kuva: Aku Isotalo

Kritiikiltä ei kuitenkaan vältytä. Samuel Laurila muistaa vielä vanhan linnan ja piti siitä enemmän. Vesielementtiä jäätiin kaipaamaan.

– Vanha linna oli punainen ja siinä oli vettä ympärillä. Tässä linnassa ei ole vallihautaa, Laurila tietää kertoa.

Eikö uudessa linnassa ole mitään kehuttavaa?

– No on tämä luonteeltaan ihan kiva. En ole kerinnyt ihan kaikkea vielä kokeilemaan, koska olen vasta toista kertaa täällä, Laurila myöntää.

Perhepuiston vanha linna oli punainen. Lapset kaipasivat vanhaa vallihautaa. Kuva: Sami Lettojärvi

Moni lapsista kertoo olevansa hieman pettynyt linnaan, koska siinä ei ole isoja liukumäkiä. Kesällä moni kävi puistossa perheensä kanssa ja kuulemma näki linnatyömaan ympäri kiertävässä aidassa havainnekuvan tulevasta rakennelmasta, ja kyseisessä kuvassa oli nähty liukumäkiä.

– Liukumäkiä luvattiin kuvissa. Turhia lupauksia, Virolainen sanoo tiukasti.

Ei tarpeeksi piiloja piilosta varten

Västäräkkien raatilaisista ehkäpä omistautunein työlleen oli Salomaa, joka kierrätti kuvaajaakin pitkin linnan toisen kerroksen pieniä käytäviä.

– Näin täällä mennään, seuraa perässä, hän huikkaa, minkä vauhdiltaan ennättää.

– Tämä on ihan mahtava paikka, superhyvä, Salomaa kehuu.

Raatilaisilla riitti vauhtia, sillä kaikki oli ennätettävä testaamaan. Jere Salomaa kirmaa lepotaukoa pitävän Tinja Virolaisen ohi. Kuva: Aku Isotalo

Puuttuuko linnasta mitään?

– No Super Marioon liittyviä juttuja olisi voinut olla. Olen kova Mario-fani. Täältä puuttuu myös ruutu, josta voisi katselle televisiota, Salomaa sanoo.

Vieressä seisova Leppänen olisi hänkin kaivannut linnaan Minecraft-videopeliin liittyviä leluja ja toimintaa.

Lue myös: "Lahti voi olla mielenkiintoinen ja cool" - Lahden seutu ei juhli elinvoimavertailussa, mutta todellisuus on tilastoja parempi
 

Lisäksi eläviä eläimiä olisi raatilaisten mukaan voitu tuoda linnaan asumaan. Iida Pöyhösen mukaan linnassa olisi voinut olla vaikkapa hevosia ja Virolainen olisi toivonut kirahveja.

Linnassa tuntuu kuitenkin riittävän paljon tekemistä. Nähtävää ja koettavaa on niin paljon, ettei pidempikestoisille leikeille ole aikaa.

Niklas Leppänen laskeutuu varovasti puomia pitkin linnan toisesta kerroksesta alas. Brita Anttila ja Tessa Manninen seuraavaat jännittyneinä sivusta. Kuva: Aku Isotalo

– Hipalle tämä ei ole mielestäni paras paikka ainakaan, jos vauhti on kova. Täällä on liikaa kaikkea. Ehkä ylhäällä voi juosta paremmin, tuumaa puolestaan Laurila.

Piiloseenkaan ei uusi linna kelpaa, sillä avaralla alueella hyviä piiloja on hankala löytää.

– Linnan takana on varmaan paras piilo, sanoo Laurila nauraen.

– Minä menisin liukumäen alle, Pöyhönen puolestaan ehdottaa.

Tornien vaarallisuudesta huomautettu

Launeen perhepuiston uusi linnake on saanut pääsääntöisesti hyvän vastaanoton. Lahden kaupungin hortonomi Kati Konivuori kuitenkin kertoo, että linnakkeen sisääntulon yläpuolelle jääviä torneja on suomittu epäturvallisiksi.

– Palautetta on tullut, että lapset pääsevät kiipeämään torneihin. Torneja ei ole tietenkään tarkoitettu kiipeämiseen, mutta lapset ikävä kyllä pääsevät kiipeämään melkein mihin vain, Konivuori selittää.

Tornien kaideosa on melko matalalla ja putoamisen riski torneista on suuri. Konivuorin mukaan ongelmaan tutustutaan tällä hetkellä tarkemmin ja siihen mietitään ratkaisua. Uusi linna on kuitenkin tarkastettu ennen sen avaamista ja on todettu tarkastuksessa turvallisuusnormien mukaiseksi.

Kahta sisääntulon yläpuolelle jäävää tornia on kritisoitu vaarallisiksi. Tornit eivät ole tarkoitettu kiipeämiseen. Kuva: Aku Isotalo

Perhepuistoa on kritisoitu viime aikoina myös siitä, ettei se tarjoa juurikaan tekemistä perheen pienimmille lapsille. Konivuori muistuttaa, että pienille lapsille on tehty puistoon jopa oma alue, joka sijaitsee sisäänkäynnistä katsottuna perhepuiston vasemmalla laidalla.

– Alue sijaitsee aivan Kaarikadun varrella ja on aidattu, jotta pienet lapset eivät lähtisi kadun suuntaan. Alue on suunniteltu juurikin alle 5-vuotiaiden leikkeihin. Alueelta löytyy esimerkiksi pieni liukumäki, hiekkalaatikko ja valkoisia leikkihevosia, Konivuori luettelee.

Myös vesileikkialueen toiminta-aikoja on ihmetelty. Konivuori sanoo, että puro ja vesiallas toimivat vain kesäaikana, kun puiston työntekijät ovat paikalla.

Remontti

Vanha linna oli käyttökelvoton

Aikaisempi linna oli rakennettu 1980-luvun lopulla ja se purettiin keväällä 2017 huonon kuntonsa takia.

Uudesta linnasta järjestettiin tarjouskilpailu, joka sai 8 ehdotusta. Arviolta 240 000 euron projektiin rakennuttajaksi valittiin rovaniemeläinen Lappset Group oy. Rakennustyöt ulkoistettiin Lassila & Tikanojalle.

Rakentaminen alkoi toukokuussa 2018. Linnan oli määrä valmistua heinäkuun puolivälissä, mutta aikataulu viivästyi ilkivallan, materiaalitoimitusten ja turvallisuuspuutteiden takia.

Uusi linna avattiin 10.8. Viralliset, kaikille avoimet avajaiset vietetään 29.8. kello 13–16.

Uusi linna eroaa huomattavasti edeltäjästään. Entisen vesialtaan päällä on valettu ja pehmustettu turva-alusta. Lisäksi linnan sisällä on erilaisia kiipeilymahdollisuuksia, salareittejä ja ryömintäputkia.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi