Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pride-kulkue toi reilut 200 osallistujaa Lahden keskustaan: "Omana itsenä oleminen tässä kaupungissa on parasta mitä Lahti voi saada"

Erilaisuutta juhlittiin Lahdessa olemalla yhtä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-juhla houkutteli keskustaan tapahtuman paikallishistorian suurimman väkimäärän.

Tapahtuman suojelija ja kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen (sd.) marssi Lahti Pride eturivissä yhdessä Seta ry:n aktiivien kanssa. Kuva: Elena Liseytseva

Kahden valtavaan sateenkaarilippuun kietoutuneen, seppelepäisen tytön tie vie pitkin Lahden Aleksanterinkatua kohti toria. Torilla heidät vastaanottaa vielä värikkäämpi joukko ihmisiä. Sekalaista sakkia kun katsoo, ei jää epäselväksi, mitä Lahden torilla juhlistetaan.

Poikkeuksellisesti jopa kolme viikkoa kestävän Lahti Pride -tapahtuman näkyvin osa, Pride kulkue, kokoontui Lahden torille tänään lauantaina aamupäivällä. "Lahdessa et oo kylän ainoo homo", "Lahti ulos kaapista" ja "Translaki nyt" – kulkueen iskulauseet kiirivät pitkin katuja värikkään joukon mukana.

Pride kulkue kiersi noin puolessa tunnissa keskustan alueen kääntyen Vapaudenkadulta Vesijärvenkadulle ja kulkien Aleksanterinkatua pitkin takaisin torille.

Järjestäjän mukaan lauantain marssiin osallistui arviolta reilu 200, ellei jopa 250 osanottajaa, mikä on reilu puolet enemmän kuin viime vuonna.

Emma Haapa ja Meri Sarén olivat saapuneet Lahti Pride tapahtumaan Vantaalta asti.

Emma Haapa ja Meri Sarén ostivat värikkäät asunsa Ruotsissa järjestetyn EuroPriden yhteydessä. Kuva: Elena Liseytseva

– Olen kotoisin täältä. Kun vielä asuin Lahdessa, mitään tällaisia tapahtumia ei ollut. On kiva tulla tukemaan myös oman kotipaikkakunnan tapahtumaa, kun sellainen järjestetään, Haapa kertoo ja sanoo myös vanhempiensa osallistuvan kulkueeseen.

– On erittäin tärkeää, että Pride-tapahtumia järjestetään yhä enemmän pienemmilläkin paikkakunnilla eri puolilla Suomea, eikä vain suurissa kaupungeissa. Pieniin kuntiin jää juurikin niitä vieläkin pienempiä vähemmistöjä, jotka tarvitsevat tukea, Sarén puolestaan pohtii.

Haapa ja Sarén kertovat toivoneensa, että Pride olisi näkynyt Lahden katukuvassa enemmänkin.

– Ajattelin, että ehkä edes jossain torikaupassa olisi ollut jotain pieniä lippuja. Esimerkiksi Ruotsissa, kun vierailimme EuroPride tapahtumassa, siellä kaikki kaupat olivat lähteneet hienosti mukaan tapahtumaan. Toisaalta ei voi sanoa, että harmittaisi, koska Lahdessa kaupat eivät ole sonnustautuneet osana tapahtumaa. Tärkeintä on, että Pride järjestetään, Sarén sanoo.

Kulkueella huomiota vähemmistön sisällä oleville vähemmistöille

Tänä vuonna Lahti Pride tapahtuman teemana on "Vähemmän kuin vähemmistö" ja tarkoituksena on tuoda näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sisällä olevien vähemmistöjen näkökulmia. Lisäksi Pridessa muistutettiin, että Suomi on ainut Pohjoismaa, jossa sukupuolen korjausprosessiin kuuluu edelleen pakkosterilisointi.

– Suomi rikkoo tällä hetkellä ihmisoikeuksia. Emme voi jatkaa näin, sanoo sateenkaaren väriseen sifonkilaahukseen, glitteriin ja yksisarvispantaan sonnustautunut Mikko Ahtila.

Ahtila kuuluu Lahden Seta ry:n vapaaehtoisiin ja toimii sukupuolivähemmistöjen ryhmässä, jossa tarinat ovat olleet osittain surullistakin kuultavaa.

– Lahdessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä on pääsääntöisesti hyvä olla. Setalla on paljon tapahtumia, josta löytää samanhenkisiä ihmisiä. Sukupuolivähemmistöjen edustajilla on hieman vaikeampaa kuin muilla, heillä on edelleen eniten hankaluuksia hyväksytyksi tulemisen kanssa. Kaduilla saattaa tulla huuteluita tai muuta vastaavaa, Ahtila pohtii.

Heinolalaiset ystävykset Janne Pietarinen, Sara Nieminen ja Kerttu Pänkäläinen eivät usko, että Heinolassa tullaan järjestämään omaa kulkuetta ainakaan lähivuosien aikana. Kuva: Elena Liseytseva

Pride kulkueessa ja sitä seuranneessa toritapahtumassa oli paljon ihmisiä läpi elämän kirjon: nuorimmat kannettiin sylissä ja vanhimmat seurasivat mukana kävelykepin tukemana. Sara Nieminen, Kerttu Pänkäläinen ja Janne Pietarinen saapuivat tapahtumaan Heinolasta.

– Pride on mahtava tilaisuus juhlia suvaitsevaisuutta ja olla oma itsensä. Täällä on todella positiivinen ilmapiiri ja paljon samantyylisiä ihmisiä, sanoo Nieminen.

Nuorten mukaan Heinolassa omaa Pride kulkuetta tullaan tuskin lähivuosina järjestämään.

– En tiedä paljon sinne tulisi väkeä. Onneksi Lahteen on lyhyt matka, Pänkäläinen tuumaa.

Kaverukset eivät osaa sanoa, aikovatko he ottaa osaa myös muihin Lahti Pride -aiheisiin tapahtumiin tulevien viikkojen aikana.

– Taidenäyttelyissä varmaan käyn, taide kiinnostaa aina, Nieminen sanoo.

Toritapahtumassa väkeä vauvasta vaariin

Kulkueen jälkeinen torijuhla kesti iltapäivään saakka. Sadekaan ei juhlaväkeä haitannut, sillä väki tanssi ja joi kuplivaa musiikin siivittäminä vaihtelevassakin säässä.

Lahti Pride 2018 virallinen suojelija, kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen (sd.) muistuttaa, että sateenkaariyhteisö ei ole tehty vain glitteristä.

– Sateenkaariyhteisö tai ihmisoikeudet ei ole pelkästään paraateja, glitteriä ja upeita värikkäitä ihmisiä. Pridessa on kysymys siitä, että jokainen meistä voi elää myös tylsää ja harmaata arkea juuri sellaisena kuin on ilman, että tulee kyseenalaistettua oman identiteettinsä vuoksi. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuskysymykset ovat parhaimmillaan arkista normaaliksi hyväksyttyä elämää ja arkea. Jokaisella on itsemääräysoikeus määrittää itse itsensä ja kehonsa ilman kyseenalaistusta tai todistelua, sanoo Mäkynen toritapahtuman puheessaan.

Mäkysen mukaan Lahti kuuluu kaikille kaupunkilaisille.

– Lahden kaupunki tulee olla turvallinen kaikille. Jokaisen ihmisen tulisi pystyä kulkemaan kadulla ilman solvausta, vihaa tai pilkkausta. Jokaisen pitäisi pystyä käymään vessassa ilman pelkoa väkivallasta tai huutelusta. Jokaisen pitäisi pystyä osoittamaan rakkautta rakastetulleen ilman häpeää. Omana itsenä oleminen tässä kaupungissa on parasta mitä kaupunki voi saada. Se on voimavara, hän sanoo.

Puheiden ja musiikin lisäksi torilla näkyi paljon kannanottoja niin banderolleissa kuin kylteissäkin. Kulkueeseen ja torijuhlaan osallistui esimerkiksi myös kirkon työntekijöitä, kuten pastoreita.

Kirjavaan paitaan sonnustautunut Kirkkoväärti Toni Manninen nautti Pridejuhlan musiikista täysin siemauksin. Kuva: Elena Liseytseva

Lahden Ristinkirkossa Kirkkoväärtinä toimiva Toni Manninen oli yksi Pride kulkueen kovaäänisimmistä huutajista.

– Haluan näyttää osallistumisellani, että kirkko kuuluu kaikille, Manninen kertoo.

Hän sanoo osallistuneensa myös Helsingissä kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettyyn Pride kulkueeseen, joka keräsi pääkaupungin kaduille ennätykselliset 100 000 ihmistä.

Myös lahtelaiset Sinikka Kuosmanen ja Päivi Houma kertoivat hekin ottaneensa osaa Helsingin Pride kulkueeseen.

– Haluan osallistua tapahtumaan, sillä ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Kenenkään ei pitäisi pelätä kadulla sitä, voiko tyttö- tai poikaystävää pitää kädestä kiinni, sanoo Lahden aikaisemmissakin Pride tapahtumissa mukana ollut Kuosmanen.

Ystävykset aikovat osallistua kolmen viikon aikana niin moneen Pride-aiheiseen tapahtumaan Lahdessa kuin vain ennättävät. Kuosmanen kehuu Lahden pääkirjastoa, joka on tarjoaa Priden aikana kattavasti erilaisia aiheeseen liittyviä tilaisuuksia.

– Kirjasto on osallistunut tapahtumaan todella hyvin, jopa lapsille on tarjottu satutunteja, joissa kerrotaan satuja suvaitsevaisuudesta, Kuosmanen sanoo.

Vuoden sateenkaarinuori puolustaa saamelaisien sateenkaarivähemmistöjen oikeuksia

Setan nuorisotoimikunta julkisti Lahti Pride toritapahtumassa Vuoden 2018 sateenkarinuoren. Jo neljättä vuotta myönnettävä titteli annettiin tänä vuonna saamelaiselle Anne Ollille.

– Anne Olli on edistänyt toiminnallaan aktiivisesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien saamelaisten oikeuksia ja näkyvyyttä esimerkiksi koordinoimalla ensimmäistä Suomessa järjestettyä Sápmi Pridea ja antamalla aiheesta haastatteluja, perustelee tunnustusta jakamassa ollut Seve Hujanen Setan nuorisotoimikunnasta.

Oulussa asuva Olli ei itse ollut paikalla vastaanottamassa tunnustusta, mutta Hujanen luki lavalla nuoren lähettämän puheen.

Lue myös: 18-vuotias yrittäjä Jasmin Koljonen julistettiin Lahti Block Partyssa vuoden nuoreksi lahtelaiseksi
 

– Haluan toivoa, että vielä joskus me elämme maailmassa, jossa jokaisella on aidosti tilaa olla omana itsenään eikä tarvitse pelätä saako töitä tai hylkääkö suku ja ystävät, jos nämä raskaat ovet potkaisee auki. Haluan, että vaikeista asioista voidaan puhua avoimemmin, mutta haluaisin myös välillä lukea positiivisia juttuja sateenkaarisaamelaisuudesta. Haluan, että yhä useampi sateenkaarisaamelainen saa äänensä kuulluksi. Me olemme aina olleet täällä ja tulemme olemaan jatkossakin, kertoo Hujanen Ollin kirjoittaneen.

Vuoden sateenkaarinuoren tunnustus on jaettu vuodesta 2015 alkaen. Aikaisemmin titteli on mennyt Mio Kivelälle, Elina Partaselle ja Sani Koskimäelle.

Setan nuorisotoimikunta jakaa tunnustuksen vuosittain nuorelle, joka on ansioitunut kuluneen vuoden aikana sateenkaarinuorten oikeuksien aktiivisesta ajamisesta, sateenkaarinuorten hyvinvoinnin edistämisestä, esimerkillisestä toiminnasta oman yhteisönsä sisällä ja ulkopuolella tai lhbti-ihmisten positiivisesta esiin tuomisesta yhteiskunnassa. Tunnustus jaetaan yleisöäänten ehdotusten pohjalta.

Lahti Pride 2018 -poiminnat

Kolmen viikkoa sateenkaarella

Sukupuolena ihminen -näyttely. 15.8.–30.8. Pääkirjasto.

Cismittääkö-näyttely galleria Uudessa Kipinässä (Kymintie 1) 2.9. asti.

Kehopositiivisten Sooma-ryhmä kokoontuu 16., 17., 20., 29., ja 31.8. Multi-Culti.

Ihana minä, voimauttavan kirjoittamisen paja 22.8. klo 17.30 pääkirjastossa.

Yoga – Practice for Pride. 25.8. klo 16. Yoga Rocks.

Sateenkaariperheiden päivä 26.8. klo 10. Vertaistukea kaikenlaisille perheille. Multi-Culti.

Runokahvila ja open mic 26.8. klo 15.30. Teerenpeli.

Feminist Comedy Night 28.8. klo 20, ravintola Pikku Hanhi.

Sateenkaarisensitiivisyys asiakastyössä -koulutustilaisuus 29.8. klo 9. Multi-Culti.

In the Reeds -elokuva 1.9. klo 15. Kino Iiris.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi