Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden ainoa leirintäalue saa yrittäjän, luvassa uudisrakentamista ja ympärivuotista toimintaa

Kaupunki on aikeissa vuokrata Herrasmannin leirintäalueen Lahen matkailumiehet -nimiselle yritykselle. Yhtiön suunnitelmissa on rakentaa uusia tiloja ja laajentaa aluetta.

Seija ja Harri Taivalmäki sekä englannin lammaskoira Börje viettävät kesät Herrasmannissa. "Moni miettii, miten alueen luonne muuttuu, jos paikkaa lähdetään saneeraamaan". Kuva: Vili Uuskallio
Kuva: Anssi Hietamaa

Lahdessa Alasenjärven rannalla sijaitsevalle Herrasmannin leirintäalueelle on löytynyt yrittäjä. Kaupunki on aikeissa vuokrata alueen Lahen matkailumiehet -nimiselle yritykselle. Tänä vuonna perustetun yhtiön suunnitelmissa on rakentaa leirintäalueelle uusia tiloja ja lisätä leirintäpaikkoja.

– Herrasmanni on hieno ja kehittämisen arvoinen paikka. Lahti tarvitsee ehdottomasti kunnon leirintäalueen, missä on myös palveluita lahtelaisille uimarannan käyttäjille, ulkomaanmatkalta tavoitettu yrittäjä Matti Auvinen kommentoi sähköpostitse.

Noin 400 neliön laajuiseen uudisrakennukseen tehtäisiin ravintola- ja toimisto- sekä suihku- ja saunatilat. Alustavan arvion mukaan tilat voisivat valmistua vuosina 2020–2021. Tätä ennen alueelle on rakennettava kunnallistekniikkaa.

– Investointien suuruus viiden seuraavan vuoden aikana on noin 400 000–500 000 euroa, Auvinen ennakoi.

Herrasmannin leirintäalueella on nyt 34 sähköpaikkaa matkailuautoille tai asuntovaunuille.

– Vaunu- ja matkailuautopaikkoja on laajennuksen jälkeen 90. Lisäksi tulee 5–10 kesäkäyttöön tarkoitettua aittamökkiä. Uuden rakennuksen ja kunnallistekniikkaan liittämisen jälkeen on mahdollisuus ympärivuotiseen toimintaan.

Osuuskunta pyörittänyt

Leirintäaluetta on vuodesta 2011 lähtien pyörittänyt Herrasmannin Karavaanarit -osuuskunta. Vuokrasopimus kaupungin kanssa umpeutuu tämän vuoden lopussa, mutta osuuskunta on valmis luopumaan alueesta jo ennen vuodenvaihdetta, jos kaupunki solmii vuokrasopimuksen uuden yrittäjän kanssa.

– Kun ajatellaan Lahden ja Herrasmannin etua, on ihan loistavaa, että joku lähtee kehittämään aluetta. Leirintäalueesta saadaan asianmukainen ja nykylait täyttävä, osuuskuntaa vetävä Varpu Kangasjärvi sanoo.

Kun ajatellaan Lahden ja Herrasmannin etua, on ihan loistavaa, että joku lähtee kehittämään aluetta. Varpu Kangasjärvi

Toiminnan muuttuminen yrittäjävetoiseksi herättää osuuskunnan jäsenten keskuudessa osin ristiriitaisia ajatuksia. Osa pelkää alueen luonnonläheisyyden katoavan ja hintojen nousevan.

– Paikkaa pitää kehittää, mutta miten se vaikuttaa alueen viihtyvyyteen? Nyt paikka on tosi kiva ja rauhallinen, osuuskunnan puheenjohtaja Tero Särkijärvi toteaa.

"Tänä kesänä ollut täyttä"

Herrasmannin leirintäalue jäi Lahden ainoaksi sen jälkeen, kun Mukkulan leirintäalue vuonna 2015 lopetti toimintansa. Kysyntää leirintäalueelle on, sanoo viikkoisännän tehtävää hoitava Harri Taivalmäki.

– Tänä kesänä on ollut todella täyttä, hän kertoo.

Tähän saakka leirintäalue on ollut avoinna toukokuun puolesta välistä syyskuun puoliväliin. Taivalmäkeä arveluttaa, miten ympärivuotisesta toiminnasta saadaan kannattava bisnes.

– Nyt aluetta pyöritetään talkootyönä. Kyllä siinä (yrittäjä) töitä saa paiskia.

Hollolassa toimivan Messilä Campingin valttina ovat laskettelurinteet ja kelkkareitit, mutta Herrasmannista tällaiset aktiviteetit puuttuvat.

– Talvella voi tulla ihmisiä, jotka käyvät hiihtämässä tai pilkillä, Taivalmäki pohtii.

Herrasmannissa on nykyisin 34 sähköpaikkaa asuntoautoille ja -vaunuille. Kuva: Vili Uuskallio

Osuuskunnan resurssit rajalliset

Kangasjärvi uskoo, että ympärivuotiselle leirintäalueelle on Lahdessa kysyntää.

– Tarvetta on paikoille, joissa voi olla koko talven. Lahdessa on tapahtumia talvellakin. Hiihtomahdollisuudet ovat hyvät. Moottorikelkkareitistö menee kuitenkin aika läheltä.

Vähän olemme pelonsekaisin tuntein, että mitä tälle paikalle tapahtuu. Anna-Liisa Kääriäinen

Kangasjärvi huomauttaa, että osuuskunnan resurssit eivät riitä leirintäalueen uudistamiseen. Hän luottaa siihen, että yrittäjä on laskenut investointien kannattavuuden.

– Olen ilmoittanut kaupungille, että jos yrittäjä ei jostakin syystä haluakaan lähteä hankkeeseen, jatkamme ilman muuta.

"Mihin suuntaan muuttuu?"

Leirintäalueen palveluihin kuuluvat esimerkiksi yleiset saunavuorot. Vieressä on kaupungin ylläpitämä uimaranta.

– Olen käynyt täällä uimassa yli 50 vuoden ajan. Saunomassa käyn viikoittain. Arveluttaa, että mihin suuntaan alue muuttuu, lähistöllä asuva Markku Heinonen pohtii.

– Vähän olemme pelonsekaisin tuntein, että mitä tälle paikalle tapahtuu. Onko tänne enää varaa tulla, lähialueen asukkaisiin niin ikään lukeutuva Anna-Liisa Kääriäinen miettii.

Sopimus aluksi viideksi vuodeksi

Kaupungin ja Lahen matkailumiesten välinen vuokrasopimus olisi tässä vaiheessa viiden vuoden mittainen. Kaupunki sitoutuisi jatkamaan vuokra-aikaa 20 vuodella, jos yhtiö toteuttaa uudisrakennuksen ja noudattaa vuokrasopimuksen ehtoja.

Herrasmannin leirintäalueella on nykyisin kahviorakennus, kolme vaatimatonta mökkiä ja kolme saunaa. Osuuskunnan vastuulla on ollut ylläpitää rakennuksia. Alueen vuosivuokra on ollut vajaat 300 euroa.

Uuden vuokrasopimuksen mukaan 3,5 hehtaarin laajuisen alueen vuokra olisi vuoden 2023 loppuun saakka 600 euroa vuodessa. Kaupunki pitää vuokraa riittävänä, koska alueen kunnallistekniikka ei ole vielä valmis, eikä yhtiö saa rakentamisvaiheessa täysimääräistä tuottoa toiminnastaan.

Jos sopimusta vuoden 2024 alussa jatketaan, vuokra nousisi 4 000 euroon vuodessa. Vuokrataso olisi noin kolmanneksen edullisempi kuin aikoinaan Mukkulan leirintäalueella. Alemman hinnan perusteena on, ettei vuokrattavalla alueella ole rantaviivaa, eikä yhtiöllä ole oikeutta siirtää vuokrasopimusta kolmannelle ilman kaupungin kirjallista suostumusta.

Kaupungin maankäyttöinsinöörin Petri Solosen mukaan leirintäalueelle on tarkoitus rakentaa katuyhteys ja vesihuolto.

– Kaupunki ja Lahti Aqua sopivat aikatauluista yrittäjän kanssa, hän kertoo.

Kaupungin tekninen ja ympäristölautakunta käsittelee vuokrasopimusta tiistaina.

Markku Heinosen ja Anna-Liisa Kääriäisen mielestä leirintäalue on toiminut hyvin karavaanareiden ylläpitämänä. Kuva: Vili Uuskallio
Lue myös: Miksi viehko talo Mukkulassa on pelkkä koriste? "Ei voi olla muuta mieltä kuin että hassuahan se on"
 
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi