Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Taajama-alueelta tontti tonnilla – Asikkala halpuuttaa tonttihintojaan

Lupia uudisrakennuksiin myönnettiin Asikkalassa viime vuonna eniten neljään vuoteen. Tonttimyynnissä on silti vilkastumisen varaa.

Viime kesänä Asikkalan kunta kauppasi kaikkia tonttejaan puoleen hintaan. Parhaillaan Vääksyn Tynnyrimäen asuinalueella on myynnissä tontteja kiinteällä tuhannen euron summalla. Kuva: Armi Salonen

Asikkala hakee pientalotonttien myyntiin vauhtia erilaisilla kampanjoilla. Jo viime kesänä kunta kauppasi kaikkia tonttejaan puoleen hintaan, ja parhaillaan Vääksyn Tynnyrimäen asuinalueella on myynnissä tontteja kiinteällä tuhannen euron summalla. 1990-luvun alussa kaavoitetulla Tynnyrimäellä myymättä on ollut kahdeksan tonttia. Ennen kampanjaa hinta oli neljä euroa neliömetriltä, jonka lisäksi oli maksettava lohkomis- ja muut kustannukset. Kokonaissumma nousi tällöin useisiin tuhansiin euroihin.

– Haja-asutusalueelta saattaa löytää halpoja tontteja, ja joissakin kunnissa niitä on ehkä myyty jopa eurolla. Taajama-alueella tuhannen euron tonttihinta on kuitenkin todella edukas, sanoo Asikkalan kehittämispäällikkö Isa Maunula.

Toistaiseksi tonteista on tehty yksi varaus, joka johtaa todennäköisesti kauppoihin.

– Viimeisten päivien aikana on tullut useita tiedusteluja tietyistä tonteista. Olen toiveikas, että saamme enemmänkin myydyksi kuin yhden.

Kampanja käynnistyi huhtikuun lopulla ja jatkuu syyskuun loppuun asti.

Uudisrakennusluvissa kasvava trendi

Kaavoitusassistenttina Asikkalassa viime marraskuusta asti toiminut Pekka Hynönen sanoo, että tonttimyynti on ollut kunnassa melko hiljaista. Viime kesän kampanjassa suosituin alue oli Vääksyssä Vesijärven rannassa sijaitseva Vaappuranta.

– Siellä ei ole enää kuin pari kolme tonttia vapaana.

Hynösen mukaan valtaosa tonteista myytiin asukkaille, jotka olivat vuokranneet niitä pidemmän aikaa ja ehtineet jo rakentaa. Täysin uusia asukkaita Vaappurantaan muutti vain vähän.

Vaikka Asikkalaan toivotaan vauhdikkaampaa muuttoliikettä, pientalojen rakentamisessa on nähtävissä vilkastumisen merkkejä: viime vuonna lupia uudisrakennuksiin myönnettiin Asikkalassa selvästi enemmän kuin kolmena aiempana vuonna. Nousua tuli myös vapaa-ajan asumuksiin myönnetyissä rakennus- ja toimenpideluvissa. Vaikka kunnassa on vapaa-ajan asukkaita esimerkiksi pääkaupunkiseudulta, uusia vakituisia asukkaita muuttaa pääasiassa muualta Päijät-Hämeestä.

Vahvuuksina esimerkiksi vesistön läheisyys, haittapuolena syrjäiseksi koettu sijainti

Kehittämispäällikkö Maunula pitää kuntansa vetovoimatekijöinä vesistön läheisyyttä, asuinalueiden väljää kaavoitusta, matalaa veroprosenttia ja kunnan liikuntatilojen ilmaista käyttöoikeutta. Jarruna muuttovirrassa on puolestaan syrjäiseksi koettu sijainti.

– On ajateltu, että esimerkiksi Vääksy on Lahdesta kauhean kaukana, kun etäisyys on 25 kilometriä. Ihmisillä on saattanut olla mentaalinen este muuttaa Asikkalaan.

Myös kampanjoiden ulkopuoliset tonttihinnat ovat Asikkalassa verrattaen maltilliset. Kehittämispäällikkö Maunulan mukaan kalleimmat neliöhinnat ilman lohkomiskustannuksia ovat hänen aikanaan olleet 27 euroa. Lahdessa neliömetrihinnat vaihtelevat Uudenkylän 10 eurosta Jalkarannan 46 euroon. Keskustan läheisillä alueilla hinnat pyörivät 40 euron molemmin puolin.

Myynnissä olevien tonttien lisäksi Asikkalassa on käynnissä kaksi uutta kaavahanketta. Vääksyn keskustan läheisille Aniankedon ja Telakkarannan alueille on tehty hahmotelmia mahdollisista kaavoista, mutta lopullisia päätöksiä alueiden rakennuskannasta ei vielä ole.

Kuva: Anssi Hietamaa
Lue myös: Asikkala aikoo tehdä harvinaisen veroratkaisun – "Psykologinen vaikutus on suurempi kuin todellinen vaikutus"
 
Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi