Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaupungin keitaat, osa 5

Kinttupolkujen kirjomalle Kintterön suojelualueelle suunnitellaan myös terveysmetsää

Päijät-Hämeen keskussairaalan takaa löytyvä Lahden uusin luonnonsuojelualue Kintterö on polkujuoksijan ja suunnistajan unelmamaastoa. Alueelta löytyy suppia, jyrkkiä rinteitä, järeää kuusikkoa, mäntykangasta, suoalueita ja pieni lampi.

Pekka Aaltonen juoksee yli kivien ja kantojen Kintterön suojelualueen eteläpäässä kasvavassa kuusikossa. Kuva: Mirja Hussain
Kuva: Anssi Hietamaa

Pystypyrstöinen peukaloinen hyppelee jyrkän rinteen laella kasvavan kuusen alaoksilla ja rätisee varoitusääniä. Polun toiselta puolelta vastaa toinen samanlainen.

Olemme Kintterön luonnonsuojelualueen itälaidalla, enimmälti mäntyä kasvavassa nuorehkossa kangasmetsässä. Ketään ei näy eikä kuulu mailla halmeilla. Vain puussa lahoava maja muistuttaa ihmisistä alueella.

Alue on polkujuoksijan unelma: joka puolella risteilee neulasten päällystämiä kinttupolkuja, joista pienimpiä on turha etsiä maastokartasta.

Korkeuserot ja jääkauden sulamisvaiheen synnyttämät supat tekevät alueesta oivan paikan myös suunnistukseen.

Käenkaalia eli ketunleipää kasvaa kuusikoissa paikoin runsaasti. Villivihannesten ystävillä riittää kerättävää. Kuva: Mirja Hussain

Pitkospuita, taukopaikka ja esteetön reitti

72 hehtaarin suuruinen Kintterön luonnonsuojelualue perustettiin joulukuussa Lahden kaupunginvaltuuston yksimielisellä päätöksellä. Maastossa suojelustatuksesta kertovat tällä hetkellä vasta alueen rajoille pystytetyt kyltit.

Tulevaisuudessa seudulle on suunniteltu rakennettavaksi ainakin pitkospuita ja taukopaikka.

Täältä saa lisävirtaa arkeen. Triathlon-harrastaja Pekka Aaltonen

Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä suunnittelevat suojelualueen yhteyteen paraikaa myös terveysmetsää. Ajatuksena on edistää lähellä sijaitsevan keskussairaalan asiakkaiden terveyttä luonnon keinoin.

Ajatus terveysmetsästä syntyi Lahden luonnonsuojeluvalvojan Asko Riihelän mielessä hänen rajatessaan suojelualuetta.

– Aalto-yliopistosta löytyi maisema-arkkitehdiksi opiskeleva SM-tason suunnistaja Ina Westerlund tekemään lopputyötä aiheesta, Riihelä kertoo.

Hanke on vasta suunnitteluasteella, eikä Riihelä halua vielä paljastaa kaikkia aikeita. Eräs ajatus on kuitenkin esteettömän reitin rakentaminen keskussairaalan ja suojelualueen välissä sijaitsevan Likolammin ympäri.

– Suojelualueelle voisi mennä sairaalalta vähän pidempi ja vaativampi polkureitti. Tietysti reitit on tarkoitettu muillekin kuin sairaalan väelle.

Kintterön polut ovat tulleet triathlonia harrastavalle Pekka Aaltoselle tutuiksi niin kävellen, juosten kuin pyörällä. Kuva: Mirja Hussain

Suoalueita, suppalampi ja järeää kuusikkoa

Pieni Kintterönlammi lepää kuusikon kätkössä iltapäivän raukeudessa. Suppalammen yllä lentelee korentoja ja perhosia.

Itäinen ranta on täynnä lakan lehtiä, joiden seassa kasvaa puolukkaa, mustikkaa ja muutama karpalo. Suopursu levittää eteerisiä tuoksujaan.

Kintterön merkittävimmät luontoarvot löytyvät täältä sekä lammen eteläpuolen jyhkeistä kuusikoista ja pohjoispuolen ruohokorvesta.

Ruohokorvesta alkaa Kintterönsuo, jonka eteläosa kuuluu suojelualueeseen. Kintterönsuon pohjoispuoli kuuluu Hollolalle, joka päätti viime vuonna jättää suojelematta omistamansa suoalueen. Ojitetulla suolla on runsas lintukanta, ja siellä on havaittu myös uhanalaisia lintulajeja.

Kostea sammalmatto peittää maan. Kuva: Mirja Hussain

"Ihmiset eivät oikein taida tietää paikkaa"

Ihmisiä ei näy edelleenkään missään. Sitten takaa kuluu juoksuaskelia. Pekka Aaltonen on koukannut suojelualueen laitaan matkallaan koulutuskeskus Salpauksesta kotiin Hollolaan. Kintterön polut ovat tulleet triathlonia harrastavalle miehelle tutuiksi koulumatkojen ulkopuolellakin.

– Käyn täällä pyöräilemässä, juoksemassa ja kävelemässä. Täältä saa lisävirtaa arkeen.

Luonto on tärkeä osa Aaltosen elämää. Tänä kesänä hän on yöpynyt kolme ja puoli viikkoa ulkosalla, teltassa ja riippumatossa.

Kintterön poluilla hän saa liikkua yleensä melko rauhassa.

– Ihmiset eivät oikein taida tietää paikkaa. Tämä on makean näköistä seutua suoalueineen.

Sarjassa tutustutaan Lahden luonnonsuojelualueisiin.

Puiden alaoksat ovat kuivuneet tiheässä kuusikossa. Kuva: Mirja Hussain

 

Sydämenmuotoinen suovehka levittäytyy laajana kasvustona Kintterönlammen pohjoispuolelle. Kuva: Mirja Hussain

Kintterö

Suota, suppia ja metsää

Lahden uusin luonnonsuojelualue. Koko noin 72 hehtaaria.

17 hehtaaria alueesta kelpuutettiin Etelä-Suomen metsien monimuotoisuutta tukevaan Metso-ohjelmaan. Tästä alueesta valtio maksaa suojelukorvauksen kaupungille.

Suojelualueella sijaitsee Kintterönsuon eteläpää, Kintterönlampi suorantoineen, vanhoja kuusimetsiä ja metsätalouskäytössä ollutta nuorehkoa mäntyvaltaista kangasmetsää.

Seutu on geologisesti merkittävää suppa-aluetta. Suojelualueella sijaitsee ainakin 50 suppaa.

Alue sijaitsee keskussairaalan luoteispuolella, noin 7 kilometrin päässä keskustasta.

Alueen lähelle pääsee Kauppatorilta esimerkiksi bussilla numero 4. Bussista hypätään pois Reunakadulla.

Luonnonsuojelualueen yhteyteen suunnitellaan terveysmetsää, jonka on tarkoitus tukea erityisesti keskussairaalan asiakkaiden hyvinvointia.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi