Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Saunakeskus sataman kahvilan vai Kariniemenmäen edustalle? Tältä se voisi näyttää - kuvat

Lahdessa on etsitty paikkaa Osuuskauppa Hämeenmaan ehdottamalle kelluvalle saunalle ja uimalalle. Luonnosten mukaan kelluva rakenne voisi olla 70 metriä pitkä ja noin 50 metriä leveä.

Havainnekuva kelluvasta saunakeskuksesta. Kuva: Hämeenmaa ja Bluet

Lahdessa tutkitaan mahdollisuutta sijoittaa kelluva saunakeskus Vesijärven satamaan Kahvila Karirannan edustalle. Toisen vaihtoehdon mukaan kokonaisuus rakennettaisiin matkustajasataman ja Teivaan sataman väliin Kariniemenmäen kohdalle.

Saunakeskusta ryhdyttiin selvittämään tämän vuoden alkupuolella Osuuskauppa Hämeenmaan aloitteesta. Meneillään olevassa kaavatyössä etsitään paikkaa saunalle, uima-altaalle ja ravintolapalveluille sekä pohditaan muita keinoja rannan elävöittämiseksi.

Ihmisten ja eläinten kulkeminen saattaisi vähentää lokkiongelmaa. Kaavoitusarkkitehti Marja Mustakallio

Luonnoksen sataman yhteyteen sijoittuvasta saunakokonaisuudesta on laatinut kelluvan rakentamisen ratkaisuihin erikoistunut Bluet-yhtiö. Toimitusjohtaja Tytti Sirola pitää tärkeänä, että paikka on suojassa Enonselän aalloilta ja jäältä.

– Satamassa on olemassa oleva infra ja ihmisvirta. Olemme tuomassa lisää toimintoja ja palveluita. Sieltä ei olla viemässä mitään pois.

Kahvilarakennuksen edustalle tulisi saunakeskuksen terassiosa.

– Mitään maisemia ei häviä. Olemme yrittäneet sovitella saunakeskuksen maisemaan ja paikkaan sopivaksi. Meidän mielestämme paikka on hyvä.

Uuden aallonmurtajan viereen?

Vaihtoehtoinen sijoituspaikkaluonnos on kaupungin kaavoitusarkkitehdin Marja Mustakallion käsialaa.

– Olen tutkinut saunakeskuksen sijoittamista Kariniemenmäen eteen, jossa ei ole pientaloasutusta. Jos siihen tekisi aallonmurtajarakennetta ja siihen tukeutuen kelluvia osia, toiminnoille saataisiin enemmän väljyyttä.

Mustakallio arvelee, että Kariniemenmäen edustalle sijoitettuna saunakeskus voisi olla helpommin hyväksyttävissä, kun se ei tulisi asukkaiden tai nykyisten toimijoiden eteen.

Osuuskauppa Hämeenmaan ehdottamalla kelluvalle saunakeskukselle on tutkittu kahta vaihtoehtoista sijoituspaikkaa. Teivaan satamaan voisi lisäksi sijoittaa erillisenä hankkeena toteutettavan rantasaunan. Kuva: Lahden maankäyttö

– Paikka myös aktivoisi matkustajasataman ja Teivaan sataman väliä.

Uuden aallonmurtajan rakentaminen toisi lisäkustannuksia, mutta voisi toisaalta tarjota mahdollisuuden pienentää nykyistä aallonmurtajaa asuttavan naurulokkiyhdyskunnan päälukua.

– Jos lisäaallonmurtaja olisi pienvenesillan kautta yhteydessä olemassa olemaan aallonmurtajaan, ihmisten ja eläinten kulkeminen saattaisi vähentää lokkiongelmaa, Mustakallio pohtii.

Kelluva rakenne jopa 70 metriä pitkä

Hämeenmaa on vielä vaitonainen saunakeskushankkeen yksityiskohdista. Esimerkiksi hankkeen laajuudesta, kustannusarviosta tai aikataulusta ei ole tässä vaiheessa kerrottavaa, sanoo majoitus- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Lari Rusila.

– Kaavoituksen jälkeen asiat lähtevät tarkempaan mietintään. Olemme kiinnostuneita ja mahdollisia tulijoita, mutta mitään varmaa tai selvää ei vielä ole. Jos kaava vahvistuu, hanketta lähdetään suunnittelemaan ja pohtimaan.

Luonnosten mukaan kelluva rakenne voisi olla 70 metriä pitkä ja noin 50 metriä leveä. Bluetin Sirolan mukaan hankkeen kokoa on pohdittu vasta alustavasti.

Sitaatti

– Kaava on mahdollistava toimenpide, joka antaa raameja. Toteuttaja sitten päättää, käytetäänkö kaavassa olevat neliöt kokonaan, tai tehdäänkö hanke vaikka vaiheittain. Keskustelut kaupungin kanssa ovat vielä kesken. Katsotaan, minkä verran sieltä tulee kommentoitavaa ja korjattavaa.

Kustannusarvioon vaikuttaa esimerkiksi se, tehdäänkö lämmitetty uima-allas, vai riittääkö järvivesiallas.

Luonnosten mukaan kelluva rakenne voisi olla 70 metriä pitkä ja noin 50 metriä leveä. Kuva: Hämeenmaa ja Bluet

Teivaan satamaan paikka rantasaunalle

Kelluvilla rakenteilla voidaan Sirolan mukaan aktivoida satama- ja ranta-alueita aktivoivia toimintoja.

– Veden äärellä oleminen on ihmisille nautinto, mutta monesti satamissa on vain veneitä. Emme ole sulkemassa rantoja, vaan tuomassa lisää toimintoja niille.

Lue myös: Teollisuuskortteli muuttuu 1 500 ihmisen asuinalueeksi Lahdessa – rakennukset erottuvat naapuritaloista esimerkiksi värityksellä
 

Kaavatyössä selvitetään myös saunarakennuksen sijoittamista Teivaan sataman aallonmurtajan kainaloon. Rantasauna toteutettaisiin erillisenä hankkeena.

– Myös erilaisten kioskien ja ranta-aittojen sijoittamista tutkitaan, Mustakallio kertoo.

Mahdollinen uusi aallonmurtaja kytkettäisiin sillan kautta satamaan nykyiseen aallonmurtajaan, joka on naurulokkien valtakuntaa. Kuva: Sami Kuusivirta
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi