Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asikkala aikoo tehdä harvinaisen veroratkaisun – "Psykologinen vaikutus on suurempi kuin todellinen vaikutus"

Maanantaina kokoontunut kunnanhallitus hyväksyi raamin ensi vuoden talousarvion laatimiselle.

Asikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Juri Nieminen (koku) ajoi veroprosentin alentamista jo viime syksynä, mutta tuolloin valtuusto tyrmäsi ajatuksen. Kuva: Juha Peurala

Asikkalan kunta aikoo alentaa veroprosenttia ensi vuodelle. Viranhaltijajohdon esittämän ja kunnanhallituksen maanantaina yksimielisesti hyväksymän talousarvioraamin mukaan kunnallisveroa laskettaisiin 0,25 prosenttiyksiköllä nykyisestä 20,75:stä. Uusi veroprosentti olisi näin ollen 20,5.

Veronalennusta esitetään, koska kunta on onnistunut viime vuosina vahvistamaan talouttaan ja varaamaan rahaa Vääksyn yhteiskoulun rakennushankkeeseen.

– Asikkalan terveysmenojen hallitsematon nousu taittui vuosia sitten. Sen jälkeen kunta on tehnyt isoa ylijäämää. Oikeastaan ei ole enää perusteita jatkaa ylijäämän tekemistä, koska se on kuntalaisten yliverottamista, kunnanhallituksen puheenjohtaja Juri Nieminen (koku) toteaa.

Kunnan taseessa on toistakymmentä miljoonaa euroa kumulatiivista ylijäämää. Investointivarauksia yhteiskoulua varten on tehty 4,5 miljoonaa euroa.

Se on kuntalaisten yliverottamista. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Juri Nieminen (koku)

– Meillä uuden yhteiskoulun rakentamiseen puskuri olemassa. Koulun saa halvimmillaan 10 miljoonalla eurolla, mutta kalleimmillaan siihen saa menemään 20 miljoonaa. Alle 15 miljoonaan euroon varmasti tähdätään.

Alentaminen harvinaista

Veroprosentin huojentaminen on varsin harvinaista. Päijät-Hämeen kunnista Heinola alensi veroprosenttia vuodelle 2011. Kuntaliitosten seurauksena veroprosentti on alentunut 1990-luvulla entisessä Heinolan maalaiskunnassa sekä tällä vuosikymmenellä Artjärvellä, Nastolassa ja Hämeenkoskella.

– Päijät-Hämeen alueelta ei tule (Heinolan lisäksi) mieleen muita veroa alentaneita kuntia, muualta Suomesta kyllä, Asikkalan ex-kunnanjohtaja Nieminen sanoo.

Veron alentaminen oli Asikkalassa esillä jo viime syksynä, mutta tuolloin valtuusto tyrmäsi ajatuksen.

Jos alennus toteutuu, veroprosentti on jatkossa Asikkalassa alempi kuin Lahdessa. Millainen imago- ja houkutusvaikutus tällä on?

– Uskon, että veroprosentin alentamisella on merkitystä varsinkin, kun Lahden veroprosentti sattuu olemaan tällä hetkellä sama kuin meillä. Psykologinen vaikutus on suurempi kuin todellinen vaikutus.

Vaikutus 300 000 euroa

Asikkalan verotulojen on ennustettu nousevan ensi vuonna noin viidellä prosentilla. Veronalennus pienentäisi kunnan tuloja 300 000 eurolla.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän maksujen Asikkala ennakoi kasvavan 384 000 eurolla. Kasvatus- ja opetuspalveluissa budjetti pienenisi 273 000 euron verran.

Valtuuston on määrä vahvistaa veroprosentit 12. marraskuuta. Talousarviosta on tarkoitus päättää 10. joulukuuta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi