Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tuhat uutta työpaikkaa toi mietittävää Lahdelle – "Tarkoittaa 200 päivähoitopaikan lisätarvetta"

Maanantaina kesälomalta palannut kaupunginhallitus päätti palauttaa lasten ja nuorten palveluverkon sivistyslautakunnalle valmisteltavaksi ohjeistuksen kera.

Päivähoidossa hoitopaikkojen kysyntä kasvaa työllisyystilanteen parantuessa. Kuva: Mirja Hussain

Alkavan syksyn kovin poliittinen vääntö käydään Lahdessa sivistyspalveluiden palveluverkosta ja varhaiskasvatuksesta.

– Sivistyksen säästöpaineet tulevat talouden tasapainottamisohjelman kautta. Jos niitä ei pystytä toteuttamaan, pitää etsiä korvaavia toimenpiteitä. Sivistyksessä on menty aika tiukalla budjetilla jo nyt. Vertailu muihin kaupunkeihin perusopetuksessa alkaa näyttää heikolta, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) toteaa.

Maanantaina kesälomalta palannut kaupunginhallitus päätti palauttaa lasten ja nuorten palveluverkon sivistyslautannalle valmisteltavaksi ohjeistuksen kera. Hallitus päätti juhannuksen alla äänin 6–5 käyttää otto-oikeutta lautakunnan tekemään päätökseen, jonka saatesanoissa otettiin kantaa muun muassa päivähoitopaikkojen määrään ja Kunnaksen koulun tilavaihtoehtojen valmisteluun.

Kun vielä ihmisiä muuttaa Lahteen, mikä sekin on positiivinen asia, paine päivähoitopaikkoihin kasvaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.)

Hallitus muistuttaa, että palveluverkkosuunnitelmat on laadittava kaupungin strategian, talousarvion ja talouden tasapainotusohjelman mukaisesti.

– Palveluverkkoasioista käydään poliittisia neuvotteluita keskiviikkona, Komu kertoo.

Päivähoidossa hoitopaikkojen kysyntä kasvaa työllisyystilanteen parantuessa.

– Meillä on noin tuhat työpaikkaa enemmän kuin vuosi sitten, mikä tarkoittaa kahdensadan päivähoitopaikan lisätarvetta. Subjektiivinen päivähoito-oikeus on palautettu. Kun vielä ihmisiä muuttaa Lahteen, mikä sekin on positiivinen asia, paine päivähoitopaikkoihin kasvaa. Tämä pitää ratkaista.

Vieläkö haetaan titteliä?

Lahdessa seurataan syksyn aikana muun muassa Ranta-Kartanon kylpylähotellihankkeen, Kisapuiston stadionhankkeen sekä Malskin taide- ja muotoilukeskuksen valmistelun etenemistä.

Komun mukaan on myös pohdittava, tavoitteleeko Lahti yhä Euroopan ympäristöpääkaupungin titteliä.

– Ihan mahdollista on, että kaksi kertaa finaalissa riittää. Ainakin pitäisi olla joku uusi idea. Pidän henkilökohtaista päästökauppaa niin kovana juttuna, että ei ole ihan helppoa keksiä vastaavia ja vielä toteuttaa niitä, hän katsoo.

Lue myös: Lahtelaishierojat brändäsivät vanhasta ambulanssista liikkuvan hieromahuoneen – isot festarit kiinnostuivat heti
 
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi