Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Teollisuuskortteli muuttuu 1 500 ihmisen asuinalueeksi Lahdessa – rakennukset erottuvat naapuritaloista esimerkiksi värityksellä

Junaradan ja Helsingintien vieressä sijaitsevalle Starkin alueelle on suunniteltu 23 uutta kerrostaloa.

Uusi asuinalue rakennetaan rautatien ja Helsingintien viereen. Kuva: Lahden maankäyttö

Junaradan ja Helsingintien vieressä sijaitsevan Starkin alueen asuntorakentaminen voi näillä näkymin käynnistyä Lahdessa ensi vuonna. Valtuuston päätettäväksi tuleva asemakaava tuo alueelle 23 uutta kerrostaloa, joissa on tilaa 1 500 asukkaalle.

Suunnitelma mahdollistaa myös 2 000 neliön laajuisen päivittäistavarakaupan rakentamisen.

Starkin entiseen teollisuuskortteliin mahtuu asuntorakentamista vajaat 63 000 kerrosneliömetriä. Määrä on suurempi kuin Malskin alueella ydinkeskustan kupeessa.

– Rakennettavaa on noin kymmeneksi vuodeksi, jos rakentaminen etenee parin talon vuosivauhdilla. Alue on iso ja lähellä keskustaa. Odotellaan, että rakentaminen lähtee toteutumaan, asemakaava-arkkitehti Kimmo Sutinen ennakoi.

Kaupunki osti pääosan alueesta

Starkin alueen kaava on ollut työn alla jo vuosien ajan. Kaavaehdotus oli nähtävillä vuonna 2016, jolloin suunnitelmaa korjattiin Liikennevirastolta ja Hämeen ely-keskukselta saadun palautteen pohjalta.

– Kaavasta ei pitäisi tulla valituksia. Kaava seisoi lähinnä sen takia, että omistajan kanssa yritettiin saada maankäyttösopimusta aikaan, mikä oli vähän hankalaa. Kun kaupunki osti alueen, asiat saatiin eteenpäin, Sutinen toteaa.

Kun kaupunki osti alueen, asiat saatiin eteenpäin. Asemakaava-arkkitehti Kimmo Sutinen

Kaupunki päätti keväällä käyttää etuosto-oikeutta, kun Starkin kiinteistön omistanut DT Finland oli päättänyt myydä alueen Ferguson Property Finlandille. Kaupungin tekemän kiinteistökaupan arvo oli 7,5 miljoonaa euroa.

Talot erottuvat toisistaan

Starkin alueelle rakennetaan 5–8-kerroksisia taloja. Kaavan mukaan rakennusten pitää erottua naapuritaloista esimerkiksi julkisivun värityksellä, materiaaleilla sekä aukotuksella. Keinoja ei ole alueen pitkästä toteutusajasta johtuen haluttu rajata tarkasti etukäteen.

Asuintalot rakennetaan lähimmillään 35–40 metrin päähän junaradasta.

– Viisi lähintä kerrostaloa rakennetaan samanlaisella melua vaimentavalla rakenteella kuin (niin ikään radan varressa sijaitsevat) Moisionkadun talot. Toivottavasti nämä talot rakentuvat ensimmäisinä. Sisempään kortteliin melu ei enää kantaudu, Sutinen sanoo.

Junaliikenteen tärinä ei mittausten perusteella ulotu kerrostaloihin, mutta tarvittaessa talot voidaan varustaa erikoisrakenteilla.

Starkin alueen talot erottuvat toisistaan esimerkiksi julkisivun värityksellä ja muodoilla. Kuva: Lahden maankäyttö

Pääkonttori suojellaan

Helsingintien varteen tulee parkkitalo ja liiketiloja. Starkin vanha pääkonttori suojellaan, mutta rakennus on mahdollista muuttaa liike- tai asumiskäyttöön.

Asuinalueella kulkee ympäri ajettava katu Vahva-Jussin lenkkiin, joka viittaa aikoinaan Viipurissa toimineen Starckjohann-yrityksen lempinimeen. Alueen keskellä kulkee Teräsvaarin raitiksi nimettävä kevyen liikenteen väylä.

Rakennettava alue on pohjavesialuetta, mikä on huomioitava hulevesiratkaisuissa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaavan omalta osaltaan maanantaina.

– Alue on Sopenkorven tavoin lähellä keskustaa. Pidän hyvin tärkeänä, että alueet kehittyvät, puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) toteaa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi