Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Koulun alkaminen ei jännittänyt ekaluokkalaisia - aapisen sai haisteltavaksi, ja isosiskon suurempi penaali oli "ihan epistä"

Seurasimme ensimmäistä koulupäivää Salpakankaan koulussa Hollolassa. Koulussa opiskellaan alkuluokkamallin mukaan, jossa eri ikäiset oppilaat opiskelevat yhdessä.

Tapio Heinonen löysi aamun alkajaisiksi piilotetun aapisen luokasta ja siirtyi piiriin istumaan. Kuva: Janne Ranne

Uusi kouluvuosi pyörähti käyntiin maanantaina, ja pikku ekaluokkalaisille päivä oli pitkän koulutaipaleen ensimmäinen. Monille uusi koulu on kuitenkin jo esiopetuksesta tuttu. Helpoimmin aloitus sujuu niissä kouluissa, joissa käytössä on alkuluokkamalli. Esimerkiksi Hollolan Salpakankaan koulun ekaluokkalaisille kaikki on jo tuttua, sillä he ovat opiskelleet samassa luokassa saman opettajan johdolla jo koko viime vuoden.

– Jännittikö ketään aamulla koulun alkaminen? opettaja Piia Laamanen kysyy ekaluokkalaisilta.

Vain yksi käsi nousee vähän.

– Ei minuakaan jännittänyt kun olemme jo tuttuja, Laamanen sanoo.

Luokan opettaja Piia Laamanen antaa virikkeitä kesämuistoihin. Kuva: Janne Ranne

Yhdessä ja pienryhmissä

Salpakankaan koulussa alkuluokkien opetus sujuu syksyllä niin, että aamun ensimmäisellä tunnilla luokassa ovat ekaluokkalaiset, jotka opettelevat äidinkieltä ja matematiikkaa. Sen jälkeen on koko luokan yhteinen hetki, jolloin läsnä ovat niin eskarit kuin kakkosluokkalaisetkin. Sen jälkeen eskarit menevät tekemään omia juttujaan, kunnes he taas ruokailun jälkeen liittyvät hetkeksi koululaisten seuraan. Iltapäivällä koululaiset ovat taas samalla oppitunnilla, kunnes ykköset pääsevät kotiin ja kakkosluokkalaiset jäävät vielä tunniksi. Yhdellä luokalla on noin kymmenen oppilasta kultakin vuosikurssilta, eli enimmillään ryhmässä on kolmisenkymmentä oppilasta ja pienimmillään kymmenen. Laamanen opettaa eka- ja tokaluokkalaisia ja esikoululaisilla on oma eskariope.

Lue myös: Lahti oli esikoulun edelläkävijä Pohjoismaissa – "Lapset osaavat jo odottaa, että heistä tulee eskarilaisia"
 

Aamulla ekaluokkalaiset saavat heti ensimmäiseksi omat aapiset. Niissä seikkailevat Olli-jänis ja Annu-kettu. Yllättävät ystävykset viestittävät siitä, että kaikkien kanssa pitää tulla toimeen. Aapiseen tutustuminen aloitettaan koululaululla. Sanat löytyvät aapisesta, mutta kaikki eivät osaa vielä lukea.

– Ei tarvi osata lukea kun koulu alkaa, Laamanen lohduttaa.

Päivän päätteeksi oman aapisen saa viedä kotiin tutkittavaksi.

– Sitä saa vaikka haistella, niissä on ihan erityinen koulun tuoksu, Laamanen sanoo.

Alkuluokkamalli on ollut Hollolassa käytössä kymmenisen vuotta. Sen ajatuksena on loiventaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen välistä rajaa ja valmentaa lapsia kohti ylempiä luokkia joilla opiskelu on jo koulumaisempaa. Alkuluokalla ei ole 45 minuutin oppitunteja joilla istutaan hiljaa, vaan päivä koostuu lyhyemmistä tuokioista, joiden aikana välillä keskitytään kynäharjoituksiin ja välillä liikutaan. Ensimmäisenä päivänä eskarilaiset ovat uuden edessä, mutta toiset opastavat miten homma toimii. Juuri se on alkuluokan tarkoitus. Lapsilla ei ole opetusvastuuta, mutta enemmän osaavat neuvovat ja näyttävät mallia niille, joilla on vielä oppimista.

Tuukka Mast tutustuu juuri saamaansa aapiseen Kuva: Janne Ranne

Opettajalla on kiire

Nelly Leeven ja Krista Köngäksen mielestä koulussa on kivaa, samanlaista kuin eskarissa, he arvioivat ensimmäisen päivän perusteella. Ope on tosi kiva. Leeve odottaa eniten sitä, että hän saisi alkaa kulkea koulumatkat yksin. Lukeminenkin saattaa olla kivaa.

– Osaan lukea ihan vähän ja kirjoittaa aika paljon, mutta en ihan sataprosenttisesti, hän arvioi.

Aada Simander on valmistautunut kouluvuoteen käymällä koulutarvikeostoksilla kummitädin kanssa.

– Mutta ihan epistä, että sisko sai isomman penaalin, hän sanoo.

Simander myöntää kuitenkin, että kolmannelle menevä sisko saattaa tarvitakin enemmän kyniä.

Ruokatuntiin mennessä ekaluokkalaiset ovat jo tutustuneet aapisiin, kuunnelleet sadun, kerranneet päivämäärän, laulaneet, kertoneet kesämuistoistaan ja piirtäneet niistä ja olleet puoli tuntia ulkona. Opettajalla ei ole hetkenkään taukoa. Jos jollain ei ole erityistä kysyttävää, toisella on kuitenkin jotain kerrottavaa. Jollekin on tullut surullinen mieli kesken päivän.

– Opettajan tunnistaa ravintolassakin siitä, että hän on jo syönyt, kun muut vasta aloittelevat, Salpakankaan koulun rehtori Sanna Plit-Rehula sanoo.

Toden totta, Laamanenkin on ehtinyt jollain keinolla syödä samalla kun hän on opastanut kaikki oppilaat pöytään ja sieltä pois.

Ruuan jälkeen on toimintatuokio. Maanantaisin jokainen merkkaa toimintatauluun, mihin aktiviteettiin aikoo osallistua viikon aikana. Valittavana on lukemista, leikkimistä ja erilaisia pelejä. Samaa aktiviteettia ei voi valita kahta kertaa. Laamanen ohjaa jokaisen oikean aktiviteetin pariin ja selvittää samalla unohtuneen salasanan ja muutaman muun probleeman.

– Ah, tässähän ehtii hörpätä...

Laamanen ottaa kupin kahvia ja juo siitä puolet selittäessään toimintataulun sääntöjä oppilaalle. Loput jäävät juomatta, seuraava tunti alkaa.

Iltapäivän puuhat valitaan toimintataululta. Kuva: Janne Ranne

Koodaamista ja kieliopintoja

Yhdeltä ekaluokkalaisten päivä loppuu. Laamanen kysyy, miltä elo koululaisena on tuntunut.

– Kivaa.

– Tehtäviä haluaisin lisää!

Kunhan arki alkaa rullata, myös pieniä läksyjä on luvassa. Jo ekalla harjoitellaan näppäimistöllä kirjoittamista ja koodaamista. Hallitus kaavailee, että ensimmäisen vieraan kielen opinnot aloitettaisiin myös jo ekalla. Laamanen sanoo, että moni lapsista osaa jo englantia. He ovat oppineet peleistä ja ohjelmista.

– Kyllä opettajakin on ekan päivän jälkeen vähän puhki. Mutta kun rutiinit alkavat sujua, se on hyvä aikuisille ja lapsille. Tulkaapa jouluna katsomaan, mitä täällä jo osataan, Laamanen sanoo.

Neonilla Lindholm laittaa aapisen reppunsa. Kuva: Janne Ranne
Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi