Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ekaluokkalaisen Niilo Pekosen koulumatkalla on ison tien ylitys ja alikulkutunneli – liikennekasvatus on tänä vuonna tärkeä osa opetussuunnitelmaa

Lahdessa ekaluokkalaisten ei suositella pyöräilevän yksin kouluun turvallisuuden vuoksi. Liikenneturvan tutkimuksen mukaan suurin osa koululaisista kävelee kouluun. Kuva: Elena Liseytseva

Koulut alkoivat ja samalla monen uuden ekaluokkalaisen koulutaival. Villähteellä asuva Niilo Pekonen harjoitteli koulureittiä äitinsä Elina Pekosen kanssa perjantaina.

Ekaluokkalainen tiesi kertoa, että alikulkutunnelin jälkeen pitää muistaa varoa ohi ajavia pyöriä.

– Niilon koulumatkalla on yksi ison tien ylitys. Saatoin vanhemman lapsen usein tien yli, mutta nyt pitää katsoa, onko se töiden puolesta mahdollista, Elina Pekonen pohtii.

Koulun alettua Niilo voi ehkä taittaa matkan jonkun luokkakaverin kanssa.

Koululaisten liikenneturvallisuus on osa alkaneen lukuvuoden opetussuunnitelmaa. Tavoitteena on luoda koululaisille turvalliset koulumatkat ja tukea itsenäistä liikkumista. Lisäksi lapset ja nuoret pääsevät osallistumaan maankäytön ja liikenteen suunnitteluun.

Lapset halutaan liikkumaan turvallisesti pyörillä

Perusopetuksen opetussuunnitelmassa on vuosittain mukana monialainen oppimiskokonaisuus. Tänä vuonna Lahdessa aiheena on liikkuminen.

– Kokonaisuudeksi valitaan vuosittain jokin ajankohtainen aihe, kertoo opetuksen palvelupäällikkö Johanna Saastamoinen.

Kouluilta kerätään elo–syyskuun aikana tiedot koulumatkaliikkumisesta.

Niilon koulumatkalla on yksi ison tien ylitys. Ekaluokkalaisen äiti Elina Pekonen

Kyselyllä kartoitetaan ensimmäistä kertaa kattavasti Lahden kaikkien koulujen koulumatkaliikkumisen tilaa ja aineistoa käytetään muun muassa liikennesuunnittelussa.

Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen kertoo, että oppimiskokonaisuudella halutaan edistää erityisesti lasten liikkumista pyörillä.

Myös koulukuljetukset lisäävät koulumatkan turvallisuutta. Oppilaalla on oikeus koulukuljetukseen, mikäli koulumatkan pituus asuinpaikan mukaiseen lähikouluun on 1.-2. luokilla yli 3 kilometriä ja 3.-10. luokilla yli 5 kilometriä.

Lahdessa otettiin tänä vuonna käyttöön Koululiitu-ohjelma, jolla osoitetaan vaaralliset tieosuudet. Ohjelman käyttöönoton myötä kymmenkunta lahtelaista oppilasta kävelee tai pyöräilee koulumatkan aiempina kouluvuosina myönnetyn kuljetuksen sijaan.

Lue myös: Missä on vessa, saanko kavereita ja miten välitunnille mennään? Tässä vastauksia ekaluokkalaisten ja vanhempiensa kysymyksiin
 
Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi