Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lähes kaikilla Lahden kouluilla on tehty korjauksia kesän aikana

Launeen monitoimitalon työmaalla tehdään perustuksia ja rakennuksen runkoa. Kuva: Vili Uuskallio

Nosturit liikuttelevat uuden monitoimitalon elementtejä ja pilareita Launeen Sokeritopan mäen vieressä. Hartaasti odotettu, keväällä 2020 valmistuva monitoimitalo on Lahden tämän vuoden suurin yksittäinen kouluhanke. Noin 30 miljoonan euron kokonaiskustannuksista runsaat 11 miljoonaa on budjetoitu tälle vuodelle.

– Maatyöt on pääpiirteissään tehty, ja perustuksia tehdään. Yhdessä lohkossa nousee runkoa. Kaikki on mennyt oikeinkin hyvin, tilakeskuksen projektipäällikkö Tomi Tenhunen kertoo.

Launeella on käyty koulua parakeissa jo viiden vuoden ajan. Parakkikoulu on työmaiden puristuksessa, sillä vieressä rakennetaan myös eteläistä kehätietä. Tenhusen mukaan työmaat mahtuvat hyvin toimimaan alueella.

– Olemme katsoneet toinen toisemme työalueet ja informoineet, millaista liikennettä on. Myös koulun rehtori on ollut palavereissa mukana. Kevyen liikenteen järjestelyt on tehty niin, että koululaisten on turvallista liikkua.

Mukkulan alakoulu on purettu maan tasalle. Tilalle tehdään leikkialue. Kuva: Vili Uuskallio

Mukkulan puretun koulun paikalle leikkialue

Länsiharjun koulun syksyllä 2016 alkanut laajennus- ja saneeraushanke alkaa olla loppusuoralla.

– Laajennus on valmis, ja perusparannus valmistuu tämän vuoden loppupuolella, rakennuttajapäällikkö Leena Pirttilä kertoo.

Länsiharjun töihin käytetään tänä vuonna noin 6,5 miljoonaa euroa. Muissa yksittäisissä hankkeissa kustannukset jäävät alle miljoonan euron.

Mukkulassa näkyvä urakka on ollut käytöstä poistuneen alakoulun purkutyö, joka valmistuu urakoitsijan mukaan ensi viikolla.

– Kiire on ollut. Purkutöissä tulee aina pieniä yllätyksiä, kun vastaan tulee asbestia, kaupungin tilakeskuksen projektipäällikkö Simo Lahtela toteaa.

Mukkulan säilyvästä yläkoulusta on purettu siipiosa.

– Rakennuksen pääty on rakennettu uudelleen. Korjaus saadaan varmaan viikon sisällä valmiiksi.

Puretun alakoulun paikalle tehdään leikkialue, johon tulee hiekkakenttä ja leikkivälineitä.

– Piha valmistuu syyskuun lopulla tai lokakuun alussa, Lahtela ennakoi.

Länsiharjun koulun vanhan osan saneeraus valmistuu tämän vuoden lopulla. Urakoitsijana on rakennusliike Varte. Kuva: Vili Uuskallio

Lotilassa rakennettiin lasiseiniä

Myös Lotilan koululla on pitänyt kesän aikana kiirettä, kun tiloihin on tehty toiminnallisia parannuksia. Luokkatiloja on avattu käytävään ja aulaan päin, jotta tilaa on saatu lisää.

Siellä on tehty pitkää päivää ja viikonloppujakin. Projektipäällikkö Simo Lahtela

– Käytäväosa on ollut aikaisemmin hyödyntämätöntä tilaa. Seiniä on avattu ja lasiseiniä rakennettu. Siellä on tehty pitkää päivää ja viikonloppujakin. Luovutustilaisuus oli keskiviikkona. Viimeistelytöitä ja siivouksia tehdään vielä viikonlopun aikana, Lahtela kertoo.

Villähteelle väliaikaistiloja

Nastolan Uudenkylän koululla paljastui kesällä ikävä yllätys, kun kattovuodon havaittiin vaurioittaneen laajalti vanhan hirsitalon rakenteita. Koulun toiminta siirtyy Nastopoliin, jossa ollaan siihen saakka, kunnes Rakokiveen valmistuu uusi monitoimitalo.

Kaupungin kiinteistöpäällikkö Jouni Arola huomauttaa, että päätös Uudenkylän koulun lakkauttamisesta tehtiin jo Nastolan kunnan aikana.

– Silloin tehtiin päätös, että sinne ei tehdä isoja remontteja. Tämä on seurausta siitä. Emme ole tehneet sinne enää isompia vuosikorjauksia.

Kunnossapito-ohjelman mukaisia korjauksia on tehty lähes kaikilla kouluilla. Esimerkiksi Kärpäsen ja Kasakkamäen kouluilla on uusittu lattiapinnoitteita. Ali-Juhakkalan koulun uudesta osasta muovimatot poistettiin keväällä.

Kunnaksen ja Harjun kouluilla on tehty käyttöä turvaavia korjauksia. Kunnaksessa osa luokista on käyttökiellossa, minkä vuoksi yli sata oppilasta kuljetetaan kouluun Jalkarantaan. Parakkitilat on tarkoitus saada Kunnakseen kevätlukukaudelle. Harjun koulu puolestaan jatkaa nykyisissä tiloissa vielä vuosien ajan. Viime lukukaudella osa oppilaista oli evakossa viereisellä kaupungintalolla.

Villähteellä on järjestetty väistötiloja koulun vanhimmalle osalle sekä keittiölle ja ruokalalle.

–Isompi remontti tulee aikanaan. Tilat ovat huonossa kunnossa, joten toimintoja siirretään jo tässä vaiheessa, Arola toteaa.

Kuva: Anssi Hietamaa

Rakokivi ja Kivimaa suunnittelussa

Suunnitteluvaiheessa Lahdessa on useita isoja kouluhankkeita. Näistä Kivimaan uuden koulun sekä Rakokiven monitoimitalon on määrä valmistua keväällä 2021.

– Ollaan tekemässä rakennuslupasuunnittelua. Alkuvaiheessa käännettiin talon sijaintia. Se vähän aiheutti painetta. Suunnittelu pysyy aikataulussaan, mutta rakenteiden kuivumisaikojen kautta täytyy vielä tarkentaa rakentamisvaihetta, Rakokiven monitoimitalon projektipäällikkö Tom Holmlund sanoo.

Kivimaan hanke on tarkoitus saada urakkalaskentaan loka-marraskuussa, kertoo projektipäällikkö Tenhunen.

– Tarjouksia pyydettäisiin sydäntalvella.

Kivimaalla suunnitellaan muutoksia koulun piha- ja liikennejärjestelyihin.

– Liikunta-alue on koulun tonttiin nähden suhteettoman suuri. Koulun liikenneyhteyden ovat Lahdenkadulta, jossa on kova liikenne. Koulun tonttiliikennettä ohjataan tulevaisuudessa myös Mukkulankadun kautta.

Paavolan kampukselle haussa konsultti

Renkomäkeen kaavaillaan elinkaarimallilla toteutettavaa koulua, jonka hankesuunnittelu on aloitettu. Koulu voisi valmistua vuonna 2022.

Paavolaan puolestaan rakennetaan koulukampus Muotoiluinstituutin ja Aikuiskoulutuskeskuksen kiinteistöihin.

– Ensimmäisessä vaiheessa on rakennuttajakonsultin kilpailutus, joka on käynnissä. Valmisteilla on suunnittelun kilpailutus, joka menee varmaan menee syyskuun loppupuolelle. Suunnitteluvaihe kestää reilun vuoden. Matkan varrella tehdään myös lisäselvityksiä ja -tutkimuksia, jos on tarpeen, projektipäällikkö Lahtela kertoo.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi