Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kun ei ollut mieluisaa astiaa, Piipu Kivinen teki sellaisen itse - ja nyt hänen tuotteensa viedään käsistä

Piipu Kivinen suunnittelee ja kuvittaa Lahti-astiat, joiden teko sisältää yhdeksän työvaihetta.

Lahtelainen Piipu Kivinen on suunnittelee ja valmistaa Lahti-aiheiset mukit Saksalassa. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden Saksalassa teollisuusalueen sydämessä kiiluu kyltti, jossa lukee Piipula. Kyltin osoittamassa rakennuksessa leijailee voimakas tärpätin tuoksu.

– Olen täällä aina, niin hajuun on jo ehtinyt tottua, Piipu Kivinen sanoo nauraen.

Kivinen esittelee itsensä 14-vuotiaan pojan äidiksi ja ihanan miehen vaimoksi. Koko ikänsä piirtämistä harrastanut nainen lopetti helmikuussa päivätyönsä ja alkoi valmistaa suuren suosion saavuttaneita Lahti-aiheisia astioita. Astiat tulevat Kiviselle tehtaalta tyhjinä, ja sitten hän kuvittaa ne. Taiteilijan kupeissa ja lautasissa vilisevät mustavalkoiset lahtelaisille tutut rakennukset, kuten radiomastot, hyppyrimäet ja vesitorni.

Kivinen ei löytänyt mieluisaa posliinista tarjoiluastiaa, joten päätti kuvittaa sellaisen itse. Posliinitusseilla kuvitettu tarjotin oli ensimmäinen työ, ja sen jälkeen tilauksia alkoi ropisemaan.

Piipula-sarjan astiat ovat uniikkeja ja niiden kuvitus on Kivisen omaa tuotantoa. Kuvat pikkutarkasti mustalla kynällä piirretyistä vesitornista ja hyppyrimäistä alkoivat levitä sosiaalisen median kautta.

Vesitorni-muki oli Piipu Kivisen ensimmäinen myyntiin tilattu kuvitus. Sen jälkeen tarjonta on laajentunut lukuisiin maamerkkeihin. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahtelainen rappioromantiikka kiinnostaa

Ensimmäinen oikea tilaus tuli Merivaaralta, jolle Kivinen suunnitteli ja valmisti omintakeisesti kuvioidut kahvimukit. Mukit olivat lahja yritykseltä sen työntekijöille.

– Kun ensimmäinen iso tilaus tuli, mietin miten saisin tehtyä niin monta kuppia lyhyessä ajassa.

Ratkaisu löytyi, kun Kivinen huomasi posliinimaalaaja Soili Kääriäisen putiikin Studio Polariksen netissä. Kääriäinen perehdytti innokkaan naisen painantatekniikkaan ja astioiden kuvitus alkoi toden teolla.

Astioiden kuvittamisessa käytetään silkkipainanta-tekniikkaa. Kuva kopioidaan kalvolle seulan ja väriaineen avulla. Kuva: Sami Kuusivirta

Kun Kivinen saa idean astian kuvitukseen, hän piirtää sen ensin paperille. Kyninä toimivat lyijykynä, Promarker-kynät ja ohuet Micron-tussit. Tarkkaan piirretty kuva painetaan kalvolle seulalla, ja siitä tulostetaan uusi versio.

Jokainen kuva painetaan astioihin käsin, minkä jälkeen ne poltetaan 800-asteisessa uunissa. Korkea lämpötila polttaa kuvan kiinni posliiniin.

Lahti-kupit paistetaan 800 asteisessa keramiikkauunissa, jotta kuva tarttuu astiaan pysyvästi. Jokainen astia kulkee Piipu Kivisen omien käsien kautta uuniin. Kuva: Sami Kuusivirta

Uutta pitää luoda jatkuvasti: "Voin tehdä mitä vain"

Tuotteiden teko on käsityötä, joka sisältää yhdeksän vaihetta suunnittelusta astioiden toimittamiseen. Yhden naisen yrityksessä Piipu Kivinen toimii siis sekä suunnittelijana että kuriirina. Koko uransa asiakaspalvelualalla työskennellyt Kivinen on tottunut kuuntelemaan asiakkaiden toiveita.

– Välillä olen liiankin kiltti ja hoidan kaiken itsenäisesti.

Piipula-yrityksen tuotteet työllistävät Piipu Kivisen kokopäiväisesti. Kuvien suunnittelussa on tärkeää huomioida, millaisia kuvioita on hyvä painaa. Kivinen tekee myös kortteja, ja uusia tuotteita on jatkuvasti kehitteillä.

– Olen tajunnut, että voin tehdä mitä vain.

Nyt suunnitteilla on naivistinen Lahden kartta.

Piipu Kivisen tuotantoa ovat astioiden lisäksi kortit, jotka on kuvitettu ohuella mustalla kynällä. Kuvissa vilisevät Lahtelaisille tutut maisemat. Kuva: Sami Kuusivirta

Käsityöhimoiselle apua syksyllä pidettävästä kurssista

Käsityöt ovat nousussa oleva trendi. Käsitöistä innostuneet voivat parhaimmillaan työllistää itsensä, kuten Kiviselle kävi.

Akuuttiin käsityöhimoon saa helpotusta esimerkiksi posliininmaalauskurssilta. Kivisen mentori Soili Kääriäinen pitää syksyllä posliinimaalauksen kurssin, jossa osallistujat voivat toteuttaa näkemyksiään.

Kuvitetut astiat ovat tavallinen näky astiakaapeissa ja toimiston pöydillä. Muumi tai humoristinen letkautus on tyypillinen kuvio posliinimukissa. Lahti-teemassa on kuitenkin jotain vielä erityisempää; se tarjoaa tavan osoittaa kotiseuturakkautta tai viedä parhaat palat Lahdesta mukanaan muille maille.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi