Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden ammattikorkeakoulu aloittaa rajun säästöohjelman – vähennystarve on jopa 50 henkilötyövuotta

Toiminnan tuloksellisuus on jäänyt jälkeen valtakunnallisesta keskiarvosta, mikä pienentää valtiolta saatavaa rahoitusta.

"Rahoitusleikkaus johtuu pääsääntöisesti omista tekemisistämme aikaisemmin", sanoo Lamkin toimitusjohtaja Turo Kilpeläinen. Kuva: Mirja Hussain

Lahden ammattikorkeakoulu (Lamk) joutuu etsimään lähes kolmen miljoonan euron säästöt ensi vuodelle. Lamkin toiminnan tuloksellisuus on jäänyt jälkeen valtakunnallisesta keskiarvosta, mikä pienentää valtiolta saatavaa rahoitusta.

Lahden ammattikorkeakoulun hallitus käsitteli yhtiön taloustilannetta ja tulevaisuutta kokouksessaan tiistaina. Hallitus päätti käynnistää säästöohjelman ja yt-neuvottelut tilanteen korjaamiseksi.

– Lähtökohta on, että ensi vuodelle budjettivaikutus on 2,9 miljoonaa euroa. Jos muita keinoja ei löydetä kuin henkilöstömenot, se tarkoittaa noin 50 henkilötyövuotta, joka on iso luku, toimitusjohtaja Turo Kilpeläinen toteaa.

Opetus jatkuu ennallaan

Lamkilla on 364 kokoaikaista työntekijää. Henkilöstökulujen osuus yhtiön budjetista on 61 prosenttia.

Yt-neuvottelut koskevat koko henkilöstöä, mutta säästötoimet kohdennetaan Kilpeläisen mukaan muuhun kuin opetushenkilöstöön. Muuta kuin opetushenkilöstöä on 59 prosenttia  työntekijöistä.

– Syynä on, että näin voidaan mahdollistaa tuloksen tekeminen tänäkin vuonna, jolloin perusrahoitus voi kehittyä jatkossa. Pyrimme järjestämään opetuksen ihan samalla tavalla kuin ennenkin ja minimoimaan säästöjen vaikutuksen.

Tuloksellisuus ratkaisee rahoituksen

Valtion on leikannut ammattikorkeakoulujen rahoitusta viime vuosina noin neljänneksellä. Rahoitus jaetaan toiminnallisten tulosten perusteella.

– Nyt puhutaan siitä, kuinka tuloksellista ammattikorkeakoulun toiminta on ollut. Siitä johtuen valtion perusrahoitus vähenee ensi vuonna 1,4 miljoonaa euroa. Se on pääasiallinen syy siihen, että säästöohjelma joudutaan käynnistämään, Kilpeläinen kertoo.

– Sen päälle tulee vielä muita leikkauksia. 2,9 miljoonaa euroa on todella iso kokonaisuus. Meidän kokonaisbudjettimme on noin 41 miljoonaa euroa, hän jatkaa.

"Omissa käsissä"

Ammattikorkeakoulujen tuloksellisuutta mitataan muun muassa valmistuneiden ja 55 opintopistettä suorittaneiden määrillä sekä ulkoisen rahoituksen määrällä.

– Meillä erityisesti tutkinnoissa on jääty alle omienkin tavoitteiden. Erityisesti vuosi 2017 oli huono.

Kilpeläisen mukaan Lamkin on itse korjattava tilanne.

– Rahoitusleikkaus johtuu pääsääntöisesti omista tekemisistämme aikaisemmin. Nyt on puhtaasti omissa käsissämme, miltä tuloskehitys näyttää jatkossa. Tämä ei tule mistään ulkopuolelta kuten ehkä aiemmin, jolloin valtio päätti leikata rahoitusta. Osaamme itse tilanteen ratkaista ja mennä kestävästi eteenpäin.

Osaamme itse tilanteen ratkaista ja mennä kestävästi eteenpäin. Toimitusjohtaja Turo Kilpeläinen

Tilanne paljastui Lamkin johdolle juhannuksen alla, jolloin ministeriö lähetti laskelman ensi vuoden taloudesta.

– Silloin ei ollut kesälomien takia mahdollista kutsua hallitusta koolle.

Säästöohjelmia joudutaan Kilpeläisen mukaan laatimaan muissakin ammattikorkeakouluissa.

– Toisaalta rahoitusmallin logiikka tarkoittaa, että jos toinen häviää tuloksellisuudessa, joku toinen voittaa. Kun 25 prosenttia rahoituksesta häviää, kyllä se näkyy eri korkeakouluissa eri vaiheissa.

Muutto kampukselle

Lahden ammattikorkeakoululla on yli 5 000 opiskelijaa neljällä koulutusalalla, jotka ovat liiketalous ja matkailu, muotoilu, sosiaali- ja terveysala sekä tekniikan ala. Lamk päätettiin viime vuonna liittää osaksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston LUT-konsernia.

Lue myös: Baari, ravintolamaailma ja aularobotti – Lamkin opiskelijat aloittavat syksyllä moderneissa tiloissa Iskun vanhassa tehtaassa
 

Lamkille saneerataan tilat Iskun tehdaskiinteistöön Mukkulankadulle.

– Positiivinen muutos on, että muutamme uudelle kampukselle yhteen paikkaan.

Lamk järjesti työntekijöilleen henkilöstöinfon tiistaina iltapäivällä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi