Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kattovuoto pilasi Uudenkylän koulun käyttökelvottomaksi – "Tämä ottaa meitä veronmaksajia Nastolan puolella päähän"

Koulutoiminta vuonna 1893 valmistuneessa koulurakennuksessa päättyi viime kevääseen. Oppilaat kuljetaan väistötiloihin Nastopoliin.

Viime talvena Uudenkylän koulussa vielä opiskeltiin. Uudenkylän koulu siirtyy väistötiloihin uuden lukuvuoden alkaessa.

Lahden itäosassa Nastolassa sijaitseva Uudenkylän koulu siirtyy väistötiloihin uuden lukuvuoden alkaessa 13. elokuuta. Vanhan hirsikoulun kunto todettiin kesällä tehdyissä tutkimuksissa niin huonoksi, että toiminta päätettiin siirtää Rakokiven Nastopoliin.

Nastopolin tiloissa toimivat lisäksi Nastopolin lukio sekä Rakokiven peruskoulu.

Uudenkylän koululla on 47 oppilasta. Heille järjestetään koulukyydit normaalien periaatteiden mukaisesti, Lahden perusopetuksen aluepäällikkö Mauno Väänänen kertoo.

Vanhemmille väistötilaratkaisusta kerrottiin Wilma-järjestelmän kautta heinäkuussa. Järjestelyyn päädyttiin, koska koulurakennuksessa talvella havaitun kattovuodon aiheuttamat vauriot paljastuivat odotettua pahemmiksi. Vesivahinko on vaurioittanut koulurakennuksen eteistä ja kahta luokkatilaa.

Se että koulu on päästetty tuollaiseen kuntoon, loukkaa meitä vanhempia ihmisiä erittäin paljon. Virpi Salminen, yksi tilaisuuden koollekutsujista

– Katto on vuotanut varmaan vuosikausia. Vesi on valunut koko rakenteen läpi yläkattoon, välipohjaan, seiniin ja lattioihin. Vaurioita on joka tasolla. Rakenteita purettiin osittain tänä kesänä ja todettiin, että korjaustarve on niin mittava, että ei ole mahdollisuutta ryhtyä koulua pitämään ilman todella merkittävää peruskorjausta, Väänänen toteaa.

Vanhoihin tiloihin ei enää paluuta

Uudenkylän koulu aloitti toimintansa vuonna 1893. Nastolan kunta linjasi jo vuosia sitten, että Uudenkylän koulun toiminta loppuu siinä vaiheessa, kun Rakokiveen valmistuu uusi koulu. Noin 30 miljoonaa euroa maksavan monitoimitalon on määrä valmistua uuden torialueen viereen vuoden 2021 kevätkaudella.

Väänäsen mukaan tässä vaiheessa näyttää todennäköiseltä, ettei Uudenkylän koulu enää palaa Heinolantie 278:n rakennukseen.

– Vanhaan koulurakennukseen jouduttaisiin tekemään mittavat korjaukset. On järkevämpää olla hyvissä tiloissa Nastopolissa.

Lue myös: Lahti päätti myytävien kiinteistöjen listasta - "Vielä herkullisempia kohteita tulee jossakin vaiheessa tarjolle"
 

"Pakkosulkeminen ennen aikojaan"

Oppilaiden vanhempien ja muiden uusikyläläisten toivomuksesta koulun tilanteesta järjestetään keskustelutilaisuus, joka pidetään koulun pihalla tiistaina 7. elokuuta kello 18 alkaen.

– Pakkosulkeminen tulee ennen aikojaan. Tämä ottaa meitä veronmaksajia Nastolan puolella päähän. Kutsumme uusikyläläisiä tilaisuuteen sanomaan mielipiteensä ja kuuntelemaan vastauksia, sanoo Virpi Salminen, yksi tilaisuuden koollekutsujista.

Salminen ihmettelee, miksei koulurakennusta ole pidetty kunnossa.

– Se että koulu on päästetty tuollaiseen kuntoon, loukkaa meitä vanhempia ihmisiä erittäin paljon. Olemme yrittäneet nastolalaisilta päättäjiltä kysyä asiasta. Kaikki ovat sanoneet, että eivät he ole tienneetkään tällaisesta. Kuka kantaa tarkastuksista vastuun, sitä haluamme kysyä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi