Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pankkiautomaattien määrä Lahdessa kasvaa – "Käteisen käyttö vähenee, mutta automaateille on tarvetta"

S-ryhmä korvaa Oton Nostolla elokuussa. Poistettaville Otto-automaateille etsitään sijoituspaikkoja.

Petteri Rautiainen (vas) kertoo olevansa käteisen rahan ihminen eikä maksa kortilla käytännössä ikinä. Tauno Liukkonen käyttää myös usein automaattia, koska käteistä pitää aina olla pussissa. Kuva: Mirja Hussain

Lahden S-ryhmän toimipisteistä poistuu elokuussa viisitoista Otto-automaattia, jotka korvataan Nosto-automaateilla. Ensimmäiset automaatit poistetaan 9.8.2018, minkä jälkeen tilalle saapuvat uudet automaatit. Vanhojen automaattien irrottamiseen ja uusien asentamiseen kuluu 2–5 päivää. Sinä aikana käteistä voi nostaa harvemmista paikoista kuin tavallisesti. Irrotetut Otto-automaatit yritetään sijoittaa uusiin kohteisiin myöhemmin syksyllä, joten lopputuloksena automaattien määrä kasvaa.

Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto uskoo, ettei muutama päivä ilman automaatteja aiheuta suuria ongelmia S-ryhmän toimipisteissä, sillä asiakkaat voivat tehdä käteisnostoja myös S-etukortilla kassoilta.

– Pyrimme saamaan ensi vuoden aikana uusia pankkiautomaatteja Lahdessa sellaisiin toimipaikkoihin, joissa niitä ei vielä ole, Vormisto lisää.

S-ryhmä ilmoitti viime elokuussa irtisanovansa sopimuksensa Otto-automaatteja ylläpitävän Automatia Pankkiautomaatit oy:n kanssa. Jatkossa käteisautomaattipalvelu on järjestetty yhdessä Nokas CMS oy:n kanssa.

– Kuluttajille ei jatkossakaan ole merkitystä, mistä automaatista hän käteisnostonsa tekee, Vormisto sanoo.

Käteisnoston hinta määrittyy asiakkaan ja pankin välisen palveluhinnastosopimuksen mukaan.

Tulevaisuudessa Lidlissä saattaa olla pannkiautomaatti

Irrotettavat Otto-automaatit sijoitetaan Automatia Pankkiautomaatit Oy:n yhteistyökumppaneiden tiloihin, joita ovat muun muassa Keskon, Tokmannin, R-kioskin ja Lidlin kiinteistöt.

Automatia Pankkiautomaatit Oy:n toimitusjohtajan Marko Valon mukaan neuvottelut uusista sijoituskohteista ovat käynnissä.

– Merkittävä määrä Lahden automaateista on ollut S-ryhmän kohteissa. Toivomme, että kaikille poistettaville automaateille löydetään sopiva sijoituspaikka. Neuvottelut ratkeavat toivottavasti syksyn aikana.

Automaatteja ei voida sijoittaa mihin tahansa, sillä ne vaativat kuuden neliömetrin tilan. Automaatin yhteydessä on esimerkiksi erillinen suojatila, joka ei mahdu moniin pieniin marketteihin.

Asennus viivästyi syksyllä mediakeskustelun takia

Nosto-automaattien asennus viivästyi viime syksynä, kun Finanssivalvonta (Fiva) ilmoitti harkitsevansa uudelleen kantaansa käteisautomaattinostojen hinnoittelusta. Taustalla oli mediassa noussut keskustelu, jossa pohdittiin, aiheuttaako muutos lisäkustannuksia asiakkaille.

Automaattien vaihtaminen aloitettiin, kun Fiva varmisti kantansa ja S-ryhmä hyväksyi Fivan tulkinnan.

Nokas CMS oy:n myynti- ja kehitysjohtaja Risto Lepo kertoo, että myös Nosto-automaattien määrän lisäämisestä keskustellaan useampien toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Lidlin kanssa on meneillään pilottihanke, jossa sovitellaan automaatteja yrityksen kiinteistöihin.

Käteisnostojen määrä vähenee tasaisesti, mutta toisaalta 35 prosenttia kuluttajista ei ole tyytyväisiä käteisautomaattiverkoston tiheyteen, selviää Suomen Pankin viime vuonna julkaisemasta tutkimuksesta.

– Emme tietenkään kiistä, että käteisen käyttö vähenee, mutta automaateille on myös tarvetta. Automaateissamme täytyy tapahtua kolmetuhatta tapahtumaa kuukaudessa, jotta pidämme sitä kannattavana. Kilpailijalla määrä on lähes kolminkertainen, Lepo sanoo.

Näistä paikoista Otto-automaatit häviävät

1. Mukkulan S-market

2. Holman Prisma

3. Ankkurin S-market

4. Kiveriön S-market

5. Jalkarannan S-market

6. Metsäkankaan S-market

7. Sykkeen S-market

8. Sokos (2 kpl)

9. Hennalan S-market

10. Liipolan Sale

11. Launeen Prisma (2 kpl)

12. ABC Renkomäki

13. ABC Villähde

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi