Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Potkuja työntekijöilleen antanut Ladec keskittyy jatkossa henkilö- ja yritysasiakkaisiin

Strateginen työ Lahden seudun elinkeinoelämän kasvattamiseksi jäänee vähemmälle.

Ladecin toimitusjohtaja Jukka Rantanen sopeuttaa toimintaa kuntien tahdon mukaisesti. Kuva: Juha Peurala

Lahden seudun kehitysyhtiön Ladecin tiistaina päättyneiden yt-neuvottelujen käytännön vaikutukset täsmentyvät syksyn aikana, kun Ladec ja rahoittajakunnat neuvottelevat ensi vuoden toiminnasta. Ladecin rahoitus pienenee yli 900 000 eurolla. Suurimman rahoittajan Lahden maksuosuus putoaa 21,50 eurosta 12 euroon asukasta kohti. Rahoituksen jyrkkä vähentyminen johti yhdeksän työntekijän irtisanomiseen, määräaikaisuuksien päättämiseen ja työtehtävien osa-aikaistamisiin.

– Nämä ovat olleet murheellisia viikkoja kaikille, vaikka yt-neuvottelut eivät tulleet yllätyksenä ja ne olivat ymmärrettävät, kun toimintaa tehdään budjettirahoituksella, Ladecin luottamusmies Miika Laakso sanoo.

Laakson mukaan yt-neuvottelut käytiin tilanteesta huolimatta hyvässä hengessä ja henkilökuntaa kuunnellen.

– Tällä alalla keinovalikoima on aika pieni, koska lomautuksia ei voida käyttää eikä korvaavia työpaikkoja voida löytää esimerkiksi tytäryhtiöistä, Laakso sanoo.

Syksyllä tarkat sopimukset

Ladecin toimitusjohtaja Jukka Rantanen sanoo, että tulevaisuudessa toiminta painottuu etenkin henkilö- ja yritysasiakkaisiin ja toiminta on entistä fokusoituneempaa. Yt-neuvotteluiden aikana päätetyt leikkaukset kohdistuvat tasaisesti kaikkiin kolmeen Ladecin yksikköön. Irtisanotut työntekijät jäävät pois irtisanomisajan puitteissa tapauskohtaisesti.

Ladecissa siirrytään kahden yhtiökokouksen malliin, jonka mukaisesti syksyn kokouksessa rahoittajakunnat määrittelevät yksityiskohtaisesti, mitä ne Ladecilta odottavat.

– Kuntien tahtotila on nimenomaan ollut se, että Ladecin toiminta jatkuu uuden kuntakokoonpanon ja rahoituksen mukaisesti, Rantanen sanoo.

Jatkossa osa palveluista tehdään itse

Ladec on toiminut tällä hetkellä Lahden, Hollolan ja Orimattilan alueella, mutta ensi vuoden alusta mukaan tulevat myös Asikkala, Iitti, Padasjoki ja Hartola. Ladecin hallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) sanoo, että uudetkin kunnat ovat tienneet, että Ladecin rahoitus pienenee.

– He satsaavat tietyn rahan ja saavat sillä palvelua. Nykyinen rahoitus on valunut Lahdelta muille kunnille, Rostedt sanoo.

Rostedt arvelee, että yt-neuvotteluiden tulos näkyy eniten Ladecin aluekehittämistyössä ja vähemmän käytännön työssä yrittäjien kanssa. Esimerkiksi Lahti aikoo satsata Ladecilta vapautuvan rahan omiin elinkeinotoimiin ja samoin Hollola satsaa oman elinkeinopuolen kehittämiseen.

Lahden valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) huomauttaa, että rahoituksen pienentäminen ei ollut Lahden päätös vaan kaikkien kuntien yhteinen toive.

– Ladecin tarjonnasta poistuu nyt joitain osa-alueita ja täytyy päättää, miten ne jatkossa järjestetään. Ei niitä voi jättää tekemättäkään, Bruneau sanoo.

Tapahtumat vaativat panostusta

Lahden yhteysjohtaja Mari Kuparinen sanoo, että tässä vaiheessa ei ole vielä yksityiskohtaista tietoa siitä, miten Ladecista siirtyvä raha käytetään. Asiasta päätetään ensi vuoden talousarviossa, jonka tekeminen on vasta alkamassa.

– Tarpeet ovat kuitenkin jo tiedossa. Kasvaneet tapahtumatoiminnot ja yliopisto-korkeakoulu-yhteistyö tarvitsevat kaupungilta lisää panostusta. Ei ole tiedossa, että mitään uutta oltaisiin perustamassa, Kuparinen sanoo.

Yritykset tyytyväisiä

Ladec avustaa vuosittain yli 200 yrityksen perustamista. Yhtiön tarjoamia liiketoiminnan kehittämispalveluita hyödyntää vuosittain noin 800 yritysasiakasta. Lisäksi Ladec neuvoo vuosittain noin tuhatta henkilöasiakasta yritysasioissa. Yrityksille tehdyn kyselyn mukaan Ladeciin on oltu tyytyväisiä. Sen sijaan Lahden seudun vetovoimaisuudessa on vielä reilusti parannettavaa.

– Siinä tarvitaan vahvaa yhteistyötä. Ei yritys mieti kuntarajoja, jos se päättää tulla Lahden seudulle, Rostedt sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi