Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Elämä keskustassa palaamassa uomiinsa muutaman tunnin kaaoksen jälkeen - päivystävä palomestari: "Vesi ei enää aiheuta äkillisiä ongelmia"

Lahdessa taivas kirjaimellisesti repesi keskiviikkona iltapäivällä ja keskusta oli hetkellisesti veden vallassa. Kello 19 aikaan Lahden kadut olivat jo palautumassa normaaleiksi.

Kuva Kauppakadulta sadekuuron jälkeen. Kuva: Mirja Hussain

Lahden päälle osui keskiviikkona iltapäivällä paikallinen sadekuuro, jonka aikana virallisten, Launeen havaintoasemalla tehtyjen mittausten mukaan, satoi 9,9 millimetriä vettä. Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Oskari Rockas arvioi, että paikoissa, joihin sade keskittyi, vettä saattoi tulla 10-20 millimetriä.

Erityisesti Lahden keskustassa viemärit eivät vetäneet ja vesi nousi kaduille. Näin kävi esimerkiksi Kauppakadulla ja Saimaankadulla.

Kello 19 aikaan Lahden kadut olivat palautuneet normaaleiksi. Pelastuslaitos pumppasi vettä pois enää vain Vesijärvenkadulla asuntojen 24–28 kohdalla, kertoi päivystävä palomestari Mika Nevalainen.

– Viemärit ovat lähteneet vetämään taas kaikkialla, hän sanoi.

Paikallinen ja rankka sade aiheutti Nevalaisen mukaan useita vesivahinkoja eri puolilla Lahden keskustaa. Suurimmat tulvakohdat sijoittuivat Kulmakadulle, Kauppakadulle, Saimaankadulle ja Vesijärvenkadulle. Nevalaisen mukaan pelastuslaitos ei enää vastaa esimerkiksi kerrostaloasuntojen kellareiden kuivauksesta, sillä hätä ei ole enää akuutti.

Mikäli tulva-alueiden taloyhtiöissä havaitaan yhä vettä kellareissa, toivoo Nevalainen, että taloyhtiöt lähtisivät hoitamaan asiaa kyseisen toimialan yrittäjien kanssa, eivätkä enää kääntyisi pelastuslaitoksen puoleen.

Pelastuslaitoksella riitti tehtävää keskustan tulvissa. Kuva: Matti Huutoniemi

– Tässä kohtaa meidän on rajoitettava toimintaamme, jotta henkilökuntaa riittää sammutustöihin ja muihin tehtäviin. Vesi ei enää aiheuta äkillisiä ongelmia Lahden keskustassa eikä veden määrä laajene, Nevalainen selittää.

Päivystävä palomestari ei ole itse ollut tulvapaikoilla, mutta arvioi, että vettä on ollut kaduilla paikoitellen puoli metriä, ellei enemmänkin. Hänen mukaansa lasten uiminen tulvavedessä ei ole suositeltavaa.

– Vaikka yleisesti kyse on ollut sadevedestä, eikä jätevesiä ole noussut kaduille, en silti lähtisi suosittelemaan tulvivilla kaduilla uimista, sanoo Nevalainen.

Sen lisäksi, että äkillinen kova sade aiheutti keskustan tulvimista, oli se myös yllättänyt neljä nuorehkoa naista, jotka olivat lähteneet nauttimaan keskiviikostaan saunalautalla Vesijärvelle.

– Saunalautta oli ajautunut lyhyessä myrskyssä tuuliajolle, joten kävimme noutamassa naiset rantaan, ja järvipelastajat hinasivat ajelehtivan lautan takaisin satamaan.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi