Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lapset uivat kaduilla, aikuiset kahlasivat polviaan myöten vedessä - sade sekoitti Lahden, katso kuvat ja videot

Kuva: Mirja Hussain

Lahden päälle osui keskiviikkona iltapäivällä paikallinen sadekuuro. Ilmatieteenlaitoksen päivystävän meteorologin Oskari Rockaksen mukaan virallisella havaintopisteellä Launeella satoi kello 15 ja 18 välillä yhteensä 9,9 millimetriä vettä.

Rockaksen mukaan Launeella mitattu sademäärä ei kuitenkaan välttämättä kerro totuutta koko kuuron aikana sataneesta vedestä, koska havaintoasemalla ei välttämättä ole satanut yhtä rankasti kuin muualla Lahdessa. Rockaksen omien arvioiden mukaan vettä on saattanut tulla noin 10-20 millimetriä.

Kuva Kauppakadulta sadekuuron jälkeen. Kuva: Mirja Hussain

Rockaksen mukaan suurin kuuro on ajoittunut kello 16.10 ja 16.40 väliin, jolloin vettä tuli Launeen havaintoaseman mittausten perusteella kerralla noin 6 millimetriä.

Rockaksen mukaan sadekuuro oli erittäin paikallinen ja hitaasti liikkuva. Joissakin paikoissa vettä on voinut tulla yhtäjaksoisesti jopa puolesta tunnista tuntiin.

 

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella oli puolestaan Lahdessa useita vahingontorjuntatehtäviä, joista osa koski kadulle nousseita sadevesiä. Päivystävän palomestari Mika Nevalaisen mukaan pelastuslaitos sai hälytyksiä myös kaatuneista puista.

Nevalaisen mukaan Lahden keskusta-alueella vesi nousi kadulle ainakin Vesijärvenkadulla, Vapaudenkadulla, Aleksanterinkadulla ja Saimaankadulla.

- Keskustassa on tällä hetkellä niin paljon vettä liikkeellä, että odotamme vedenpinnan laskua kaduilla, jotta voimme arvioida mitä meidän kannattaisi tehdä. Kartoitamme koko ajan tilannetta, Nevalainen kertoi noin kello 17.30.

 

Kauppakadun Lahdenkadun puoleinen pääty suljettiin liikenteeltä tulvan vuoksi puoli kuudelta ja avattiin jälleen liikenteelle puoli seitsemän jälkeen. Päijät-Hämeen pelastuslaitos otti tilanteen haltuun, aiemmin liikennettä ohjasi aktiivinen kansalainen.

Osa Kauppakadusta suljettiin kadulle tulvineen veden takia. Kuva: Mirja Hussain

- Vaikea sanoa kauan tie on suljettuna. Myös asuntojen kellareihin on päässyt vettä, emmekä ole vielä edes aloittaneet niiden tyhjennystä, sanoi Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen ruiskumestari Hannu Nieminen noin kello 17.50.

Lapset puolestaan ottivat tulvivasta tiestä ilon irti. Kauppakadulla asuva Peppi Mutikainen, 9, polski tulvavedessä monen muun tavoin t-paita ja housut yllä. Vanhemmat seurasivat tilannetta vierestä. Mutikaisen mukaan uiminen onkin kesän mielipuuhaa.

Peppi Mutikainen ui Lahdessa Kauppakadulla. Kuva: Mirja Hussain

- Harrastan uimista Lahden uimaseurassa, tyttö kertoi.

Märät vaatteet eivät myöskään haitanneet.

- Kesä on ollut liian kuuma, Mutikainen sanoi ja tunnusti toivoneensakin sadetta.

Kauppakadun lisäksi tulviva vesi aiheutti ongelmia myös Saimaankadulla, missä autot juuttuivat tulvivalle tielle. Hämeen poliisin tilannekeskuksen mukaan paikalla oli poliisin yksikön lisäksi myös pelastuslaitos sekä useampia hinausautoja.

Hämeen poliisin ylikonstaapeli Petri Heleniuksen mukaan vesi oli tulvinut pahoin myös Kulmakadulla, jossa vettä oli tulvinut mahdollisesti myös kiinteistöjen puolelle.

- Kulmakadulla yksi auto on mahdollisesti mennyt jopa vesivirran mukana ja kolhinut muita autoja. Partio on juuri tarkastamassa tilannetta, Helenius kertoi noin kello 17.45.

 

Autot ovat jumissa tulvivalla Saimaankadulla. Kuva: Juha Hölttä

 

Kaduilla kulkeminen meni jopa kahlaukseksi. Kuva: Heidi Laine

 

Pelastuslaitoksella riitti tehtävää keskustan tulvissa. Kuva: Matti Huutoniemi

Vesi nousi Kauppakadulle keskiviikkona Lahdessa. Kuva: Mirja Hussain
Toivottavasti kukaan ei odottanut suojatien reunassa. Kuva on Joutjärven liikenneympyrän läheltä. Kuva: Matti Huutoniemi
Kuva: Mirja Hussain

 

Linja-auto tekee sivulainetta Kauppakadulla. Kuva: Viivi Stenholm

 

Kulmakatu veden vallassa. Kuva: Jenni Ormasuo

Kunnon sadevaatteet ja saappaat olivat paikallaan Kauppakadun ja Lahdenkadun kulmassakin. Kuva: Juha Savola
Vesi valtasi Lahden kadut ukkosmyrskyssä. Kuva: Eeva Ristkari
Kuva: Eeva Ristkari
Lue myös: Heinäkuussa rikottiin lämpöennätyksiä – keskilämpötila oli Lahdessa vieläkin korkeampi vuonna 2010
 
Sohvi Auvinen
sohvi.auvinen@ess.fi
@
Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi