Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vääksyn yhteiskoulun purkuluvasta aiheutui sekaannus - "Riittää, että lupa saadaan syksyn aikana"

Eri ihmisillä on ollut erilaiset odotukset aikatauluista.

Vääksyn yhteiskoulun vanhin osa on oikealla näkyvä uusklassinen rakennus. Kuva: Pirjo Kamppila

Vääksyn yhteiskoulun vanhan, eli niin sanotun A-osan mahdollista purkulupaa odotettiin saapuvaksi tämän viikon alussa, kunnes selvisi, että lupaa ei ole edes haettu. Rakennuksella on jo suojelumerkintä, joten sitä ei voi purkaa ilman museoviraston lupaa. Asikkalan valtuusto päätti kesäkuun alussa, että purkulupaa haetaan, jotta päätöstä tehtäessä tiedettäisiin jo, onko purkaminen ylipäätään vaihtoehto vai ei. Sivistysjohtaja Juha Leppialho kertoi odottaneensa päätöstä jo maanantaiksi.

Lupa päätöksen tueksi

Valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi kertoo myös olleensa siinä uskossa, että purkulupaa on haettu ja päätöstä oli tarkoitus käsitellä kokouksessa 28. elokuuta.

– Valtuusto päätti purkuluvan hakemisesta tässä kohtaa nimenomaan niin, että halutaan nähdä se vastaus ennen päätöksentekoa. Moni äänesti puolesta, vaikkei kannata purkamista, Kemppi sanoo.

Lue myös: Miljoonakaupat: Lahden yhteiskoulu osti vanhan Vuorikadun koulun kansanopistolta
 

Myös koulun tulevaisuutta suunnitteleva hankeryhmä on linjannut, että jos purkulupa saadaan, päätös viedään vielä uudestaan valtuuston käsittelyyn.

Päijät-Hämeen maakuntamuseo antoi asiasta lausunnon jo toukokuun lopussa. Lausunnossa museo vastustaa koulun vanhan osan purkamista sen merkittävän kulttuurihistoriallisen ja paikallisen rakennushistoriallisen arvon vuoksi. Koulun vanhin osa on valmistunut vuonna 1931.

Neljä vaihtoehtoa

Asikkalan kunnan tekninen johtaja Harri Hirvonen puolestaan on ollut siinä uskossa, että purkulupaa haetaan vasta syksyllä, kun on päätetty, mihin uusi rakennus tulisi. Uudesta koulusta on olemassa neljä eri suunnitelmaa, joista kolmessa A-osa olisi purettu ja yhdessä se olisi paikoillaan. Hirvosen näkemyksen mukaan samalla olisi haettu sekä rakennuslupaa että purkulupaa ja sitä ennen museolta lausuntoa, joka onkin jo saatu.

– Hehän eivät purkamista hyvällä katsoneet tietenkään, Hirvonen toteaa.

Vääksyn Yhteiskoulun hanketyöryhmän puheenjohtaja Juri Nieminen sanoo, että purkuluvan hakeminen kuuluu teknisen viraston vastuulle. Vaikka lupaa ei ole vielä haettu, sitä ehditään kyllä hakea.

– Riittää, että lupa saadaan syksyn aikana. Tarkoitus on tehdä päätökset vuoden loppuun mennessä, Nieminen sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi