Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mäkihyppääjät yrittävät pitää kisansa, uimarit siirtyvät Saksalaan ja muut rannoille – maauimalan viimeinen päivä meni haikeilla mielin

Maauimalassa olisi haluttu polskia ainakin koulujen alkuun asti. Hyvän sään takia kaupungin ainoan ulkouima-altaan aikaistettu sulkeutuminen harmitti entistä enemmän.

Lahden maauimalassa riitti väkeä vielä viimeisiin aukiolontunteihin asti. Huomenna kaupungin uima-allas suljetaan asiakkailta. Kuva: Ruska Paronen

Viime viikon keskiviikkona Lahden kaupunki tiedotti, että urheilukeskuksessa sijaitseva maauimala suljetaan reilu viikko suunniteltua aikaisemmin. Syyksi ilmoitettiin Cheekin Valot Sammuu -jäähyväiskonsertin esiintymisalavan rakentaminen, johon tarvitaan aikaisemmin oletettua tukevammat perusteet. Lahtelaisräppärin kaksi uran päätöskonserttia on määrä järjestää Lahden mäkimontussa 24.–25. elokuuta.

Viimeisenä aukiolopäivänä tunnelma oli maauimalassa haikeahko. Suurin osa uimareista sekä auringonpalvojista kertoi uimapaikan sulkeutumisen tuntuvan erityisen pahalta varsinkin nyt, kun ilmat houkuttelevat ulos ja veden äärelle.

Jenni, Emil ja Erik Paljakka ovat käyneet maauimalassa tänä kesänä aiempaa enemmän. "Uimaranta ja maauimala ovat yhtä kivoja", arvioi 8-vuotias Erik. Kuva: Ruska Paronen

– Harmittaa todella paljon, koska sää on näin lämmin. Olemme tänä kesänä käyneet maauimalassa aiempaa enemmän, koska muutimme lähistölle, ja nyt matka taittuu hyvin polkupyörällä, sanoo kahden poikansa kanssa maauimalassa ollut Jenni Paljakka.

Kuntouimareiden radalla taukoa pitävä Riku Ruohomäki olisi hänkin käynyt vielä uimassa parin viikon verran, jos mahdollisuus olisi ollut.

– No nyt olisi ollut ilmoja käydä, Ruohomäkikin perustelee.

Riku Ruohomäki tunnustaa käyneensä maauimalassa tänä kesänä aikaisempia vuosia vähemmän. Tiistaina edessä oli puolen kilometrin uintilenkki. Kuva: Ruska Paronen

Uimaseura ahtautuu Saksalan uimahalliin

Ennenaikainen sulkemispäätös tuli yllätyksenä kaikille lahtelaisille, myös maauimalassa käyville kilpauimareille.

Lahden Uimaseuran harjoitukset jatkuvat nyt suunnitelmista poiketen tämän viikon Saksalan uimahallissa ja ensi viikolla myös Nastolassa, kun uimahalli siellä aukeaa. Kaikki harrastajaryhmät ovat aloittaneet, joten uimareita on satoja.

Maauimalassa harjoitteleville SM-tason kilpauimareille uimalan sulkeutuminen tarkoittaa siirtymistä kuivaharjoitteluun, kuten polkupyöräilyyn sekä pienempään altaaseen.

– Tuntuu tyhmältä mennä sisälle treenaamaan, kun ulkona on tällainen sää, sanoo Julia Bruneau.

– Ensi vuonna voisivat sitten hyvittää nämä suljetut päivät, eli oltaisi pidempään auki, tuumaa puolestaan Raakel Bärlund.

– Cheekille voisi lähettää terveisiä, että LaUSin sponssaaminen voisi olla paikoillaan, sanoo kilpauimareita valmentava Ari Palve naureskellen.

Kilpauimarit Julia Bruneau (vas.), Saana Liikonen, Raakel Bärlund ja Vaula Vekkeli olivat harmissaan siitä, että harjoitukset siirtyvät sisätiloihin, kun ulkona riittäisi vielä auringonpaistetta. Kuva: Ruska Paronen

Todellisuudessa valmentajan mukaan kahdentoista päivän menetys ei ole järkyttävä takaisku kilpailijoiden harjoittelulle, sillä hyvillä keleillä kuivaharjoittelu onnistuu mainiosti, ja altaassa on kuitenkin päästy jonkun verran jo uimaan.

– Mielellään oltaisi silti oltu pidempään, hän sanoo.

Palve nostaa maauimalan yleisen aukioloajan esiin, monen muun lahtelaisen tavoin. Suurissa kaupungeissa, kuten Tampereella, Turussa ja Helsingissä, maauimalat pysyvät auki koko elokuun – osa jopa syyskuun lopulle asti.

– Yleisiä aukioloja voisi miettiä täälläkin, Palve tuumaa.

Lahden Uimaseuran toiminnanjohtajan Tommy Rundgrenin mukaan seuran kannalta suurin harmi syntyi siitä, että maauimalan sulkemisesta tiedotettiin vain viikkoa aikaisemmin. Seuraavaksi seurassa jännitetään, miten konserttirakenteiden kasaus- ja purkutyöt sujuvat.

– Nyt kun allas täytetään hiekalla, niin toiveena on, että ne suojaukset ovat sitten oikeasti sellaiset, ettei ensi kesänä jouduta huomaamaan, että sinne pumppuihin ja suodattimiin on mennyt hiekkaa ja edessä onkin iso remontti. Se on pahin pelkoskenaario, eikä sitten naurata enää yhtään, sanoo Rundgren.

Maauimalan sulkeutumisesta kertovia viestejä oli ripoteltu sinne tänne ympäri aluetta. Kuva: Ruska Paronen

Nuorten mäkihyppääjien SM-kisa edelleen avoinna

Myös mäkihyppääjät olivat kirjaimellisesti äimän käkenä viime viikon keskiviikkona, kun uutiset maauimalan aikaisemmasta sulkemisesta tulivat julki. Elokuun 11.–12. päivänä urheilukeskuksessa oli tarkoitus järjestää nuorten mäkihypyn ja yhdistetyn SM-kesäkisat, joiden valmistelut olivat jo pitkällä. Kisoihin on tulossa useita kymmeniä osanottajia.

Lahden Hiihtoseuran mäkihypyn ja yhdistetyn puheenjohtajan Matti Tiiran mukaan seurassa ollaan edelleen toiveikkaana siitä, että konserttilavan rakennustyö ei sulkisi urheilukeskuksen pienintä ja keskisuurinta mäkeä, ja suunnitellut kisat olisi vielä mahdollista järjestää.

– Mikäli rakennustyöt aloitetaan suurmäen alta, ei kisoja tarvitse peruuttaa, sanoo Tiira.

Lopullinen tuomio kisojen kohtalosta annetaan viimeistään torstaiaamuna.

– Olemme käyneet keskusteluja sekä Lahden kaupungin että tapahtuman järjestäjän kanssa, ja ainakin tällä hetkellä näyttäisi siltä, että me pystymme pitämään pienemmät mäet avoinna, ja kisat järjestetään. Tässä on vielä pieni avoin asia, joten lopullinen tieto tulee viimeistään torstaina aamulla. Tämänhetkinen näkymä on kuitenkin hyvä, Tiira kertoo.

Mikäli SM-kisat olisivat elokuulta peruuntuneet olisivat ne järjestetty myöhemmin syksyllä.

– Kisat olisi siirretty myöhempään ajankohtaan, mutta kyllä me olisimme ne Lahdessa pitäneet, Tiira vakuuttaa.

Kausikortteja hankittu kesäkautta silmällä pitäen

Kassalla ihmisiä oli päivällä jonoksi asti. Kuva: Ruska Paronen

Sosiaalisessa mediassa konserttijärjestelyt ja maauimalan sulkeutuminen ennen aikojaan ovat aiheuttaneet useampia monen sadan kommentin keskusteluja ja asiaa on ruodittu melko kärkevinkin sanakääntein.

Lahden kaupungin liikuntapalvelupäällikön Markku Ahokkaan mukaan liikuntapalvelulle osoitettujen valitusten määrä on jäänyt hyvin maltilliseksi.

– Joitain yksittäisiä palautteita on tullut, mutta kyllä ihmiset ovat aika hyvin ymmärtäneet sen, että konserttikin vaatii oman työaikansa. Kyseessä on kuitenkin paikallinen artisti, joka on tuonut Lahteakin esille ja haluaa nyt juhlistaa uraansa juurikin täällä kotikaupungissaan, sanoo Ahokas.

Sosiaalisessa mediassa on myös valiteltu sitä, että ostetun kausikortin aika menee hukkaan, kun kesäuimala suljetaan. Osa kertoo ostaneensa vuoden tai puolen vuoden kausikortin erityisesti kesää ajatellen. Ahokkaan mukaan korvausvaatimuksia menetetyistä päivistä ei ole tullut.

– Varmaankaan rahallinen hyvitys ei tässä kohtaa ole se ratkaisu, mutta ehkä kortin voimassaoloaikaa voitaisi pidentää menetettyjen päivien osalta. Toisaalta Saksalan uimahalli avautuu maauimalan mennessä kiinni. Mikäli ihminen ei halua mennä Saksalaan, vaikka hänellä on uimahallin kausikortti , niin on mietittävä, että miksi ei ja miten siihen suhtaudutaan. Emme ole vielä pohtineet asiaa, mutta jos valituksia tai korvausvaatimuksia ilmenee, niin jonkinlainen linjaus asian suhteen on tehtävä, Ahokas pohtii.

Tiistaina uimareita ei ollut tungokseksi asti, mutta auringossa loikoilijoita kyllä riitti. Kuva: Ruska Paronen

Aukioloista päätetään poliittisella päätöksenteolla

Liikuntapalveluissa ollaan tietoisia siitä, että maauimalan aukioloaikoja on suomittu vuodesta toiseen liian lyhyiksi. Perinteisesti uimahalli on auennut touko-kesäkuun vaihteessa ja sulkeutunut koulujen alkaessa. Tänä vuonna maauimala avasi ovensa 29. toukokuuta.

Liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas muistuttaa, ettei aukiolojen asettaminen ole liikuntapalvelun päätettävissä.

– Maauimalan aukioloajat päätetään liikunta- ja kulttuurilautakunnassa lahtelaisten äänestämien poliittisten päättäjien toimesta. Liikuntapalvelu noudattaa lautakunnan ohjeistusta, jonka mukaan kauden pituus on tähän asti määritelty kymmenen viikon mittaiseksi.

Tämän kesän aikana suomalaiset ovat saaneet nauttia todella pitkästä hellejaksosta, eikä sille näy vieläkään loppua. Myös maauimalassa uimareita on käynyt kesän aikana ahkeraan, kuumimpina päivinä jopa 1 500 henkilön verran.

Ahokas ei osaa sanoa, kuinka montaa uimaria maauimala on kaikkiaan kesän aikana palvellut, mutta epäilee luvun jäävän silti viime vuotta alhaisemmaksi.

– Näyttää siltä, että 30 000 ihmisen kävijätavoite tulee varmasti täyttymään, vaikka muutama aukiolopäivä jääkin välistä. Viime vuonna maauimalassa kävi muistaakseni 34 000 henkilöä, mutta tänä vuonna maauimalan alku oli yllättävän hiljainen ja siksi luvuissakin ollaan hieman jäljessä. Toisaalta, jos ilmat pysyvät yhtä hyvinä kuin nyt, ja olisimme olleet auki vielä loputkin 12 päivää, olisimme voineet ehkä rikkoa viime vuoden kävijämäärän. Lukuja on silti vaikea arvioida etukäteen. Virallinen kävijämäärä lasketaan kauden päättymisen jälkeen, Ahokas selittää.

Juttua korjattu 31.7. kello 21.14: Jenni, Emil ja Erik Paljakan sukunimi korjattu Paljankasta Paljakaksi ; ja kello 21.30: sivistys- ja kulttuurilautakunta muutettu liikunta- ja kulttuurilautakunnaksi.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Mitä mieltä olet maauimalan normaalia aikaisemmasta sulkemisesta?
Mitä mieltä olet maauimalan normaalia aikaisemmasta sulkemisesta?Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi