Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Rantakansa kaipaa pelkän loikoilun sijaan aktiviteetteja: trooppinen kesä moninkertaistanut Lahden alueen yritysten tekemää tiliä

Lahden alueella pääsee esimerkiksi vesiskootterin tai yli 10 metrin korkeuteen lennättävän flyboardin kyytiin. Polttariohjelmanumerona suosittua flyboardia ovat uskaltautuneet kokeilemaan jopa yli 60-vuotiaat.

Pasi Rahkonen vuokrasi kummipoikansa Tuukka Pauluksen kanssa vesijetin ravintola Lokista tiistaina. Kaksikko kävi ajelulla Vääksyssä. Kuva: Jonne Heinonen

Poikkeuksellisen kuuma kesä on vaikuttanut positiivisesti vesiaktiviteetteja tarjoavien yritysten tekemään tiliin. Messilän rannassa toimivan WaterSports Finland oy:n toimitusjohtaja Kimi Mynttinen sanoo, että erilaiset toiminnalliset vesilajit ovat kasvattaneet suosiotaan tasaisesti viime vuosien aikana. Tänä kesänä yrityksen tekemä tuotto on lähes kaksinkertaistunut aiempaan verrattuna.

Vuonna 2013 toimintansa aloittanut yritys vuokraa esimerkiksi sup-lautoja ja vesiskoottereita, eli niin kutsuttuja vesijettejä. Lisäksi yrityksen tarjontaan kuuluvat vesihiihto ja moottoriveneen perässä hinaamalla toteutetut uimarengaskyydit.

– Pienet lapset tykkäävät banaanivene- ja vetorengasajeluista. Vesijettejä vuokraavat ehkä eniten nuoret aikuiset. Suppilautaa käyvät kokeilemassa kaikenikäiset, Mynttinen kertoo.

Flyboard ollut synttäri- ja polttarisankareiden mieleen

Hurjapäisimmät voivat kokeilla Messilässä flyboardia eli vesisuihkulautaa. Lajissa vesisuihku nostaa laudan päällä seisovan ihmisen jopa 10 metrin korkeuteen.

Tuukka Pauluksen ja Pasi Rahkosen mukaan vesiskootterin neljän tunnin vuokra-aika vierähti nopeasti. Kuva: Jonne Heinonen

– Se on ollut hitti polttarisankareiden ja synttärisankareiden keskuudessa. Flyboardin asiakaskunta on kuitenkin laaja. Nuorimmat lentäjät ovat olleet 12-vuotiaita ja vanhin tähän mennessä 68-vuotias, Mynttinen kertoo.

Yrityksen vilkasta kesää ovat kuitenkin varjostaneet lukuisat laiterikot.

– Kaikki vesijetit ovat tällä hetkellä rikki. Laitehuoltoihin on näin sesonkina puolentoista kuukauden jonot, ja myös varaosia on aika hankala saada. Olemme joutuneet korjailemaan laitteita itse, sanoo Mynttinen.

Lahdessa sup- ja purjelautoja vuokraa ja lajien alkeiskursseja järjestää esimerkiksi Kitetirri-yritys. Vesijetin tai soutuveneen voi puolestaan lainata menopelikseen esimerkiksi Teivaan satamassa sijaitsevasta Ravintola Lokista.

– Varsinkin vesijettejä on vuokrattu tänä kesänä päivittäin. Kesä on ollut paljon suotuisampi kuin viime vuonna, sanoo Lokissa työskentelevä Eveliina Janhunen.

Tällä hetkellä Lokki vuokraa kahta vesijettiä.

– Eniten jettejä vuokraavat 25–30-vuotiaat. Alle 20-vuotiaat eivät hirveästi.

Lue myös: Huh hellettä, tuulettimet loppuivat kaupoista ja keskusvarastoista - "ei saada enää tämän sesongin aikana"
 

Niin ikään Messilässä toimivan Messilä Sup -yrityksen perustaja Antti-Jussi Hoivala sanoo, että kaikenikäisille sopivan lajin ympärillä on ollut nähtävissä buumia jo usean vuoden ajan.

– Maanlaajuisesti edelliset vuodet ovat olleet sup-firmoille aina edellistä parempia. Lajissa eletään vieläkin sellaista nousukautta.

Sup-lautailussa havaittavissa yhä buumia

Viime vuonna liiketoimintansa aloittaneella yrityksellä ensimmäinen kesä meni vielä opetellessa.

– Nyt eletään heinäkuun loppua, ja tuottoa on tullut varmaan nelinkertainen määrä viime kesään nähden. Kelikin on ollut peruskesiin verrattuna trooppinen. Toimintamme on suoraan sidonnainen säähän, Hoivala kertoo.

Yritys on erikoistunut pelkästään sup-lautailuun.

– Muiden palveluiden perään kyseleminen on harvinaista. Joku on joskus tiedustellut kajakkia tai purjelautaa.

Hoivalan mukaan yritys mahdollisesti laajentaa tulevaisuudessa toimintaansa Messilän lisäksi muille Lahden alueen rannoille. Lajien osalta tarkoitus on keskittyä jatkossakin vain sup-lautailuun.

– Tarjoamme turvallista matalan kynnyksen liikuntaa, jollaiseksi suppailu sopii oikein hyvin.

Aktiviteetit

Vesilajien suosikit

Sup eli Stand up paddling on Hawaijilta alkunsa saanut surffauksen kantamuoto.

Surffilautaa muistuttavalla sup-laudalla melotaan seisten.

Melontatekniikka muistuttaa jossain määrin maastohiihtoa: vatsalihakset tekevät töitä, mutta koko kroppa saa harjoitusta melontalenkin aikana.

Vakaan laudan päällä on helppo pysyä, eikä laji vaadi mitään ennakkotaitoja.

Vesijetti eli vesiskootteri on moottorikelkkaa muistuttava veneenomainen kulkuneuvo.

Valtaosa vesiskoottereista toimii nelitahtimoottorilla.

Lähde: Suomen purjelautaliitto ry

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi