Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdessa käynnistyy syksyllä vertaistukiryhmä eronneille - "Ryhmässä ei haukuta entisiä"

Moni käy erotessaan läpi samoja tunteita, vaikka jokaisen suhteen päätös on erilainen. Eroseminaarin vetäjien mukaan vertaistuki auttaa kriisin hetkellä.

Nora Timonen ja Jaana Pekonen vetävät syksyllä Suomalaista eroseminaaria Lahdessa. Kuva: Aku Isotalo

Avioeroja haetaan tilastojen mukaan enemmän loma-aikojen jälkeen. Viime vuonna Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vuosina 1994–2015 erohakemuksia jätettiin eniten tammi- ja elokuussa.

Tarkasteluaikana erohakemuksia pantiin eniten vireille elokuussa, jolloin niitä haettiin 37 100. Joulukuussa hakemuksien määrä oli pienin, 26 926.

– Kokonaisuutena erot eivät ole lisääntyneet, vaikka tilastoissa on piikit tietyissä kuukausissa, sanoo seksuaaliterapeutti ja psykiatrinen sairaanhoitaja Nora Timonen.

Timosen mukaan puolisoilla voi olla erilaiset odotukset lomalle. Tilanne voi johtaa ristiriitoihin, jos tapahtumat eivät vastaa odotuksia. Psykoterapeutti Jaana Pekosen mukaan parit ovat enemmän yhdessä lomien aikana, jolloin ristiriidat kärjistyvät, jos parisuhde ei ole vahvoilla.

– Lisäksi taustalla voivat vaikuttaa sosiaaliset, biologiset ja fyysiset tekijät. Auringonpaisteen lisääntyminen vaikuttaa hormonitoimintoihin. Lomilla käytetään myös paljon alkoholia ja se voi kriisiyttää tilanteita, Pekonen sanoo.

Ryhmään voi hakeutua akuutin kriisivaiheen jälkeen

Timonen ja Pekonen vetävät syyskuussa Suomalainen eroseminaari -menetelmään perustuvaa vertaisryhmää Lahdessa. Se pohjautuu amerikkalaisen psykologin Bruce Fisherin luomaan menetelmään, jota on myöhemmin kehitetty sopivaksi suomalaiseen erotilanteeseen.

Eroseminaarien ohjaajat käyvät parisuhdekouluttaja Marianna Stolbowin luotsaaman koulutuksen aiheesta. Stolbow toimii asiantuntijana ensi syksynä alkavalla Ensitreffit alttarilla -ohjelman viidennellä tuotantokaudella.

Eroseminaariryhmällä on 11 tapaamiskertaa, jolla on jokaisella oma teema, kuten itsetunto, yksin oleminen, seksuaalisuus tai lapsien asema. Timosella ja Pekosella on myös itsellään omakohtaista kokemusta eroamisesta, josta oli kaksikon mukaan hyötyä koulutuksessa. Timosen mukaan erojen erilaisuudesta huolimatta monet käyvät erossa läpi samanlaisia tunteita.

Lue myös: "Lomat ovat kuin kuherruskuukausi" - Yhdessä lomailu voi piristää parisuhdetta
 

– Eroseminaarissa on mahdollisuus käsitellä tunteita jäsennellysti yhdessä muiden kanssa.

Ryhmän vetäjät eivät suosittele ryhmää sellaisille, jotka ovat akuutissa kriisivaiheessa.

– Joidenkin kuukausien tai vaikka 20 vuoden jälkeenkin voi vielä tulla, Timonen sanoo.

Vetäjien mukaan eroseminaari antaa uudenlaisia näkökulmia eroon.

– Eronnut voi tajuta, että on katsonut asioita putkimaisesti. Ryhmässä ei haukuta entisiä, vaan nähdään oman itsen vaikutus suhteessa. Tarkoitus ei ole hakea syyllisiä, Timonen sanoo.

– Seminaarissa ei puhuta jätetyistä tai jättäjistä vaan eronneista. Kun on ryhmässä oppinut puhumaan asioista, se säilyy voimavarana jatkossa, Pekonen jatkaa.

Eroaminen

Apuja kriisin jälkeiseen aikaan

Eron luonne on hyvä ymmärtää. Eropäätöksen tehneen seuraava askel on auttaa toinen sopeutumaan ajatukseen. Kun ymmärtää tapahtuneen, voi ottaa siitä oman vastuunsa ja antaa anteeksi itselleen ja toiselle.

Vanhempien ero muuttaa lasten elämää. Lasten toiveiden kyseleminen ja huomioonottaminen rakentaa tilanteita hyvään suuntaan ja vahvistaa vanhemman suhdetta lapseen.

Kiistatilanteissa tavaroiden jakamista voi auttaa arpominen. Ne tavarat, joista ei päästä suosiolla yksimielisyyteen, jaetaan tasavertaisiin kasoihin ja kasat arvotaan.

Onnistuneessa erossa kumpikin voi hyväksyä toisen uuden seurustelun.

Lähde: Väestöliitto
Alina Mäkynen
alina.makynen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi