Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainenkin yritys tarjoaa lastenhoitoapua - työnantaja voi lähettää hoitajan sairaan lapsen kotiin

Niin pienet kuin suuretkin yritykset tarjoavat nykyään lastenhoitopalvelua avuksi silloin, jos työntekijän lapsi sairastuu. Hoitaja tulee kotiin ja vanhempi pääsee normaalisti töihin. Vieras hoitaja voi ensin epäilyttää, mutta yritysten mukaan kokemukset ovat olleet myönteisiä.

DNA:n henkilöstöhallinnon työhyvinvointipäällikkö Heidi Antman sanoo, että palvelua käyttävät miehet ja naiset. Kuva: Aku Isotalo

Etenkin isot yritykset ovat kiinnostuneita tarjoamaan lastenhoitoapua työntekijöilleen työntekijän lapsen sairastuttua. Lain mukaan vanhemmalla on oikeus enintään neljään palkalliseen vapaapäivään alle 12-vuotiaan lapsen sairastuttua.

Toisin kuin yleisesti ajatellaan, vapaapäiviä ei ole tarkoitettu ensisijaisesti lapsen terveeksi hoitamiseen, vaan lapsen hoidon järjestämiseen. Esimerkiksi kunta-alan työehtosopimuksen mukaan kotiin jääminen tulee kyseeseen siinä tapauksessa, että hoitoa ei muuten pysty järjestämään. Siksi osa työnantajista on päättänyt auttaa työntekijöitään hoidon järjestämisessä valmiilla hoitosopimuksella.

Sopimuksen voi tehdä esimerkiksi hoivapalveluyrityksen kanssa, joka pystyy tarvittaessa järjestämään lasten hoitajan kotiin nopeastikin.

Palvelu voi olla valtti

Lahtelainen henkilöstöpalvelu Kilta tarjoaa lastenhoitoapua kaikille omille työntekijöilleen ja vuokraa toisaalta lastenhoitajia muille yrityksille. Henkilöstövuokrausfirmalle lastenhoitopalvelu voi olla valttikortti. Usein palvelu on yrityksissä rajoitettu niin sanottuihin avainhenkilöihin, mutta Kilta ei ole rajannut alaa tai tehtävää, jossa palvelua saa käyttää.

– Tarkoitus on se, että asiakas saa sen työvoiman, jonka hän on meiltä vuokrannut, henkilöstöasioista vastaava Harri Vaittinen sanoo.

Vaittinen muistelee, että lastenhoitopalvelua on kokeiltu ensimmäisen kerran jo kymmenisen vuotta sitten ja säännöllisessä käytössä se on ollut noin viisi vuotta.

Vaittinen vakuuttaa, että palvelu on suosittu myös vanhempien keskuudessa, koska lastenhoito-ongelma ratkeaa helposti ja ilmaiseksi.

– Hoitajat ovat kokeneita lastenhoitajia, eikä mitään pystymetsästä otettuja lukiolaistyttöjä, Vaitinen sanoo.

Lue myös: Lastenhoitajan voi pyytää paikalle, vaikkei lähtisi kotoa - 5 vinkkiä vauva-arjesta irtautumiseen
 

Kysyntä on kasvussa

Myös isot hoivapalveluyritykset tunnistavat äkillisen lastenhoitotarpeen. Esimerkiksi palvelua myyvästä Mehiläisestä kerrotaan, että sairaiden lasten hoitopalvelun kysyntä on kasvussa, ja lastenhoitajia ostavat niin pienet kuin suuretkin yritykset, ja toisinaan myös vanhemmat suoraan. Mehiläiseltä palkattu kotiin tuleva hoitaja on aina sosiaali- ja terveysalan tai kasvatusalan ammattilainen.

– Vanhemmille hoitajan tilaaminen on aina aluksi isompi kynnys, mutta kun he tutustuvat palveluun, kynnys madaltuu, kertoo Kotipalvelu Mehiläisen palvelujohtaja Toni Haapamäki.

Yleensä palvelua tilataan 1–3 arkipäivää kerrallaan.

Kädenojennus vanhemmille

DNA on ottanut lastenhoitopalvelun koko omalle henkilöstölleen käyttöön jo lähes kymmenen vuotta sitten. DNA:n henkilöstöhallinnon työhyvinvointipäällikkö Heidi Antman sanoo, että yrityksen näkökulmasta kyse ei ole taloudellisista hyödyistä, vaan yrityksestä helpottaa työuran ja perheen yhteensovittamista.

DNA on ainut pörssiyhtiö Suomessa, jolla on perheystävällisen työpaikan sertifikaatti.

– Lastenhoitopalvelun käyttäminen on kuitenkin täysin vapaaehtoista. Mutta kuukausittain sitä käytetään, ja ne jotka ovat käyttäneet, käyttävät uudestaankin, Antman sanoo.

Antaman huomauttaa, että käyttäjissä on sekä miehiä että naisia.

Myös Harri Vaittinen sanoo, että työntekijät saavat itse valita, käyttävätkö he palvelua. Usein valinnan takana on myös se, millaisesta tilanteesta on kyse: jos lapsi on kovin sairas, vanhempi jää kotiin, mutta tavallista nuhakuumetta parantelemaan voi tulla hoitajakin.

DNA ostaa palvelua eri hoivayrityksiltä. Lahdessa lastenhoito ostetaan hoivayhtiö Stellalta. Myös Antman sanoo, että vieraan päästäminen kotiin voi ensin mietityttää, mutta loppujen lopuksi kyse on samasta asiasta kuin vaikka siivoojan tilaamisesta.

– Itselläni on 3,5- ja 4,5-vuotiaat lapset. Kun palasin äitiysloman jälkeen töihin, otin jo ennakkoon yhteyttä lastenhoitopalveluun ja kyselin, miten se toimii ja täytin valmiiksi ennakkotietolomakkeen. Palvelu on nyt tuttu, vaikken olekaan sitä tarvinnut, Antman sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi