Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kädenvääntö säästökeinoista jatkuu Lahdessa, varhaiskasvatus ja palveluverkko keskeisiä kiistakysymyksiä

Leikataanko kunnallisten päivähoitopaikkojen määrää? Tuoko palveluseteli säästöjä? Mitä tapahtuu kouluverkolle? ESS kysyi SDP:ltä, kokoomukselta, vihreiltä ja perussuomalaisilta, mitkä asiat aiheuttavat syksyn suurimmat poliittiset kädenväännöt.

Kunnaksen koulun tulevaisuus on vaakalaudalla. Palveluverkkosuunnitelma puhuttaa heti syksyn aluksi, ennustavat suurimpien valtuustoryhmien puheenjohtajat.

Lahden paikallispoliittinen vääntö alkaa jo parin viikon päästä, kun poliitikot palavat kesälaitumilta kokouspöytien ääreen.

Etelä-Suomen Sanomat kysyi Lahden valtuuston neljän suurimman ryhmän puheenjohtajilta, mitkä asiat aiheuttavat suurimmat poliittiset kädenväännöt.

Kaikki neljä valtuuston suurinta puoluetta – SDP, kokoomus, vihreät ja perussuomalaiset – ovat yhtä mieltä siitä, että kaikki aiheet pyörivät jollain tasolla talouden tasapainotusohjelman ympärillä. Vaikka kaikki korostavat talouden tasapainottamisen tärkeyttä, toteutuskeinot jakavat puolueita.

"Emme voi lähteä vähentämään päivähoitopaikkoja"

Tasapainottamisohjelman toteuttamiseksi on tulossa ehdotuksia, jotka eivät SDP:lle sellaisenaan kelpaa, ennakoi valtuustoryhmän puheenjohtaja Sirkku Hildén. Hän pelkää, että virkakoneisto esittää esimerkiksi kunnallisten päivähoitopaikkojen vähentämistä tilanteessa, jossa subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan ja varhaiskasvatuksen osallistumismäärää halutaan muutenkin nostaa.

– Varhaiskasvatuksen puolella näyttää siltä, että palvelusetelin avulla ei olla saamassa aikaan tavoiteltuja säästöjä ainakaan vielä. Jos perheet eivät valitse palveluseteliä, on kaupungin tarjottava päivähoitopaikka. Emme voi lähteä vähentämään päivähoitopaikkoja.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Salla Palmi-Felin sanoo, ettei varhaiskasvatukseen voida kohdistaa lisää säästöjä.

– Talouden tasapainotusohjelma on ristiriidassa uuden strategian kanssa. Olemme yhteisesti hyväksytyssä strategiassa tähdänneet siihen, ettei varhaiskasvatuksesta pitäisi enää leikata. Pikemminkin on lisäpanostusten aika.

Hildénin mukaan SDP ei hyväksy myöskään koulujen tuntikehysten supistamista tai koulujen budjettien supistamista muutenkaan. Bussilippujen hintoja ei pidä SDP:n mielestä korottaa eikä katutöistäkään voi rajattomasti tinkiä, Hildén luettelee.

Miten talouden tasapainotus on mahdollista toteuttaa näillä ehdoilla?

– Esimerkiksi sivistyspuolella on mahdollista tehostaa ilman, että näistä meille tärkeistä asioista leikataan. Meidän mielestämme on syytä panostaa tiettyihin asioihin nyt, jotta säästöjä on mahdollista saada aikaiseksi pidemmällä aikavälillä. Kannattaa myös muistaa, että kaupungin talous on kehittynyt huomattavasti ennusteita paremmin, Hildén sanoo ja muistuttaa kaupungin viime vuonna tekemästä noin 17 miljoonan euron ylijäämäisestä tuloksesta.

SDP ja vihreät pelkäävät varhaiskasvatukseen kohdistuvia säästöpaineita. Kuva: Mirja Hussain

Kokoomus ei ole valmis lipsumaan tasapainotusohjelmasta

Kokoomus ei ole valmis lipsumaan tasapainotusohjelmasta piiruakaan, sanoo ryhmäpuheenjohtaja Hannu Rahkonen.

– Välillä tuntuu, etteivät kaikki muista, mistä on sovittu. Toki kyse voi olla myös tulkintaeroista. Kokoomukselle tärkeintä on pitää tiukasti kiinni taloustavoitteista, jotta kaupunki pystyy tarjoamaan palveluita kaupunkilaisille myös tulevaisuudessa.

Syksyn ensimmäinen yhteenotto on odotettavissa heti elokuun alkupuolella, kun kaupunginhallitus ja sivistyslautakunta kokoontuvat yhteisseminaariin. Pöydällä ovat muun muassa varhaiskasvatuksen asiat palvelusetelistä kunnallisten päivähoitopaikkojen määrään sekä kouluja ja päiväkoteja koskeva palveluverkkosuunnitelma.

Valtuuston vasemman laidan kritisoimalle päivähoidon palvelusetelimallille Rahkonen haluaa antaa aikaa. Säästöt eivät synny hetkessä.

– Mitä enemmän ostamme palveluita ulkopuolelta, sitä enemmän vältymme kalliilta kiinteistöinvestoinneilta.

Perussuomalaiset tukee kokoomuksen linjaa palvelusetelikysymyksessä.

– Yksityinen on julkisen tukena tässäkin tapauksessa hyvä. Rahaa ei pidä laittaa uusien seinien pystyttämiseen, vaan palveluiden takaamiseen, sanoo PS:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Rami Lehto.

Harveneeko kouluverkko?

Palveluverkkosuunnitelmassa Lehtoa harmittaa se, että liike suurempia yksiköitä kohti vaikuttaa vääjäämättömältä.

– Olemme aina halunneet, että palvelut ovat mahdollisimman lähellä perheitä. Isojen yksiköiden ja harvennetun verkon suuntaan on kai pakko alkaa mennä. Rahat eivät muuten yksinkertaisesti riitä.

Lehto sanoo, ettei ota vielä kantaa siihen, mitkä yksiköt ovat liipaisimella.

– Varmaan kukaan ei vielä tiedä, mistä yksiköistä syksyllä tapellaan.

Konkreettisia esimerkkejä mahdollisesti lakkautettavista kouluista tai suljettavista päiväkodeista ei ole Rahkosellakaan.

– Meidän pitää tarkkaan miettiä, millaisia palveluita meillä on ja missä niitä on. Talouden tasapainottamisohjelma vaatii päätöksiä, jotka eivät kaikki ole kivoja.

Keväällä esillä ollut Kunnaksen koulun lakkauttaminen on todennäköinen jollain aikavälillä, sanoo SDP:n Hildén.

– Joku väliaikainen ratkaisu on mahdollista saada, mutta pysyvämpään vaihtoehtoon en usko. Tämä tulee jakamaan meidänkin rivejä, Hildén ennakoi.

PS pitää huolen, että "älyttömyydet" eivät mene heittämällä läpi, Rami Lehto lupaa. Puolen miljoonan kontrabasso jäi perussuomalaisten käynnistämän viime syksyisen kohun jälkeen hankkimatta. Kuva: Mirja Hussain mhus

Ranta-Kartano ja Kisapuisto yhdistävät

Yhteisiäkin tavoitteita ja toiveita puolueilta löytyy. Kaikkien neljän suurimman ryhmän puheenjohtajat toivovat, että Kisapuiston stadionhanke ja Ranta-Kartanon alue kokonaisuutena lähtevät toden teolla liikkeelle.

– Samaan aikaan, kun pidetään palveluista kiinni, on kaupunkia myös kehitettävä vetovoiman ja elinvoiman parantamiseksi. Ranta-Kartano uima-altaineen sekä Kisapuisto ovat erittäin tärkeitä hankkeita, Hildén sanoo.

Lehtoa harmittaa, ettei Kisapuiston stadionhankkeeseen ole onnistuttu hankkimaan yksityistä rahaa. Silti hän toivoo, että stadion nytkähtää eteenpäin.

– Ei sen [Ranta-Kartanon] alueen yksi osa tietenkään saa olla rempallaan. Turha lennokkuus kannattaa silti jättää pois. Pelkkä jalkapallostadion ei kuitenkaan riitä. Koko alue pitää saada asialliseen kuntoon.

Kaupungin keskustan kehittämisen osalta on toisaalta myös jyrkkiä jakolinjoja. Joukkoliikenteen houkuttelevuuden ja kävely- ja pyöräilypainotteisemman keskustan puolesta liputtavat vihreät haluaisivat kokeilla Vesijärvenkadun kaventamista nelikaistaisesta kaksikaistaiseksi, ryhmän puheenjohtaja Palmi-Felin sanoo.

Perussuomalaisten Lehto suorastaan tyrmää ajatuksen.

– Emme halua sumputtaa keskustan liikennettä enää yhtään.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi