Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden ravintolaelämä monipuolistuu, taas on luvassa uutta

Lahden uusimmat ravintolat ovat saaneet hyvän startin. Ensi viikolla aukeaa sporttiravintola Elmo, ja Butcher & Banker -baarin avajaisia vietetään syksyllä.

Maria Vänskän ja Sara Anttosen mielestä makeita paikkoja Olavin lisäksi Lahdessa ovat ainakin Bistro Popot, Sinne Store ja kesäinen satama. Kuva: Katja Luoma

Miten menee tuoreimmilla Lahden keskustan anniskeluravintoloilla?

Teerenpelin omistama Wine Cafe Olavi avasi maaliskuun vaihteessa Lanunaukion ja Aleksanterinkadun kulmaan.

– Olavilla menee oikein loistavasti, on mennyt alusta asti. Asiakkaita riittää. Selkeästi oli tilausta tällaiselle, kertoo Teerenpelin ketjujohtaja Noora Kaakko.

Lanunaukio on nimetty kuvanveistäjä Olavi Lanun mukaan ja niin on tarjonnassaan lähi- ja luomutuotantoon panostava viinikahvilakin.

Olavin kahvi on Kahiwaa Niemen satamasta ja vitriinissä on Pekan Leivän ja Pulla-Poikien tuotoksia. Panimotuotteet tulevat Teerenpelin panimosta. Tarjolla olevat viinit ovat eurooppalaisia.

– Viinimyynti on isossa roolissa varsinkin iltaisin, viikonloppuisin ja näin loma-aikaan. Lahtelaiset osaavat nautiskella. Olutta myydään tosi vähän. Viini, kahvi, kahvilatuotteet ja lounas ovat meidän pääjuttuja, Kaakko sanoo.

Taru Hurskainen ja Roosa Hepomäki nauttivat Olavin viilennetyssä sisuksessa siideristä, viinistä ja täytetyistä leivistä, kun ulkona on niin kuuma. Kuva: Katja Luoma

Helle vaikuttanut asiakasvirtaan

Maria Vänskä ja Sara Anttonen ovat Helsingissä asuvia entisiä lahtelaisia. He ovat tulleet Olavin terassille valmistelemaan Vänskän häitä. Kaksikko nauttii jääkahvia ja flatbreadia.

– Tämä on keskeinen kulma ja kiva terassi. Ympärillä riittää vilinää, Anttonen perustelee paikan valintaa.

Ystävysten mukaan Olavi on tervetullut lisä kaupungin tarjontaan. Ravintolaelämä on heidän näkemyksensä mukaan Lahdessa muutenkin piristynyt.

– Esimerkiksi Popot on tuossa vieressä. Haluan tukea pienempiä paikkoja, en suuria ketjuja, Vänskä sanoo.

Anttonen kertoo työskentelevänsä Helsingissä ravintolassa.

– Moni kaveri tulee Lahdesta Helsinkiin hyvien ravintoloiden perässä, mutta mielenkiintoista tarjontaa alkaa olla täälläkin.

Olavin 150-paikkaisen terassin iltapäivässä riittää tilaa. Osa asiakkaista hakee helteeltä suojaa ilmastoidusta sisätilasta.

– Liian kuuma? Höpöhöpö. Ja voihan tässä terassilla valita, istuuko varjossa vai auringossa, Anttonen kommentoi.

Ketjujohtaja Kaakko sanoo helteiden vaikuttavan jo ravintoloiden asiakasvirtoihin.

– Kun helteet jatkuvat näin pitkään, ihmiset hakeutuvat mökeilleen ja veden ääreen. Teerenrannassa (Teerenpelin ravintola satamassa) sen huomaa, että on ollut pitkään kuumaa. Ihmiset tulevat myöhään. Porukkaa käy, mutta huomaa, että ilmassa alkaa olla pientä helleväsymystä.

Virve Mäkinen ja Kari Toivanen piipahtavat silloin tällöin Virastossa yksillä. Kuva: Katja Luoma

Virastolla menee jo paremmin

Virve Mäkinen ja Kari Toivanen levähtävät Viraston terassilla uimareissun jälkeen.

– Meillä on tapana käydä tässä silloin tällöin happy hour -aikaan yksillä. Isäntä ottaa ison Guinnessin ja minä 24 senttilitraa viiniä. On mukava, että täällä myydään happy hourilla viiniäkin. Kaikki eivät pidä oluesta, Mäkinen sanoo.

Ravintola Virasto on toiminut Vesijärvenkadulla, kaupungin entisen teknisen viraston tiloissa, toissa keväästä.

– Asiakasmäärä on noussut verrattuna viime kesään. Kesäkin on erilainen, tunnettuutta on tullut ja vakiporukkaakin alkanut löytyä, sanoo yrittäjä Markku Kivimäki.

Hän uskoo tuloskunnon paranevan tulevaisuudessa.

– Myynti on nousussa. Kun saadaan kuitattua alkukustannukset pois, alkaa helpottaa. Ainahan se on vähintään pari vuotta katsottava ennen kuin tietää, mitä se tulee olemaan.

Yrittäjän mukaan Virastossa kaikki muu paitsi ensimmäinen kesä on mennyt suunnitelmien mukaan.

– Viime kesä oli tosi rauhallinen. Avattiin kisoihin (MM-hiihdot) ja moni varmaan luuli pop up -ravintolaksi. Paikkaa ei vielä tunnettu ja kesä oli niin sateinen, että se varmasti vaikutti moneen muuhunkin ravintolaan.

Keittiövastaava Kai Lindroos ja kokki Kim Höök hiovat ensi viikolla avattavan Elmon tarjoiluja Hilpeässä Hilmassa. Kuva: Katja Luoma

11 tv-ruutua

Ensi keskiviikkona ravintolatarjonta Lahden keskustassa lisääntyy entisestään, kun osoitteessa Aleksanterinkatu 6 avataan urheiluravintola Elmo.

Ravintolan yksitoista televisiota näyttää tärkeimmät urheilutapahtumat, mukaan lukien ravit. Lisäksi ravintolaan tulee neljä saunaa kabinetteineen sekä kaksi poreallasta.

Elmon keittiö on viikonloppuisin auki 23:een ja baari yökahteen.

Osuuskauppa Hämeenmaan Amarillo ja Public Corner sulkeutuvat remontin vuoksi 2. syyskuuta. Amarillon ravintolasali uudistetaan ja jälkimmäisen tilalle tulee steampunk-henkinen Butcher & Banker -baari. Molempien virallisia avajaisia vietetään 11. lokakuuta.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi